Na súčasné problémy s ekológiou nestačí, avšak prináša výraznú zmenu v tom, ako vyrobiť notebook bez drancovania životného prostredia.

Už na pohľad vyzerá trochu inak a to najmä v sivej farbe. Keby som si mal tento notebook kúpiť, zvolil by som modré zafarbenie. Pôsobí výrazne krajšie a Acer nazýva farbu Morská modrá. Okrem Kamennej šedej testovanej u nás v redakcii je ešte Hviezdna čierna.

Toto je počítač zo série Vero a je to iniciatíva Aceru, ako vyrobiť notebook čo najviac ekologicky. Je to už druhá generácia tohto modelu a tak prináša to najnovšie, čo v notebookov v roku 2022 môžete mať.

Materiály trochu inak

Základom je recyklovaný plast, avšak telo je skutočne pevné a niečo vydrží. Po tejto stránke nemusíte mať žiadne obavy. Telo notebooku vrátane veka je vyrobené z recyklovaných plastov a to až v pomere 30 % k zvyšným materiálom. Ide o plasty pochádzajúce z čistenia oceánov. Tak či onak, podstatné je, že sa z použitých plastov niečo vytvorilo a nezostali na skládke (to ešte v ideálnom prípade).

Klávesy sú z polovice z recyklovaného plastu. Je podsvietená a Acer opäť otočil písmená R a E ako symbol recyklačnej iniciatívy. Toto sa nám javí mierne navyše a je škoda otáčať orientáciu písmen. Zo začiatku to trochu mýli, dá sa na to zvyknúť a nie je to zásadný problém. Na klávesnici sa vám bude písať dobre a patrí medzi tie tichšie.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Balenie je takisto súčasťou recyklovateľnej filozofie a jeho časť sa dá využiť ako stojan s ihlanovým tvarom. Takto si môžete notebook nakloniť viac k sebe. Pekný nápad, ktorý nájde využitie.

Vlastný upgrade

Acer Vero je navrhnutý tak, aby ste si ho mohli upgradovať sami. Netreba k tomu veľké znalosti. Potrebujete len krížový skrutkovač na odobratie 11 skrutiek zo spodnej časti. Vďaka tomuto systému ho v prípade potreby ľahko vyčistíte alebo pridáte RAM či vymeníte SSD disk.

K niečomu podobnému by sa mohli pridať aj ostatní výrobcovia, Acer je v tomto zatiaľ najďalej. Nejde len o samotný výrobný proces ale aj o použitie už dostupných materiálov.

Nerecyklovaná výbava

Na pohľad by sa mohlo zdať, že takýto notebook bude nejaké počítadlo na základné veci. Opak je pravdou a toto je plnohodnotný kancelársky notebook. Veľký 15,6“ displej nie je dotykový, no toto mne vôbec neprekážalo. Rozhodne nie pri takto koncipovanom počítači. Veko displeja sa dá otvoriť na dostatočný uhol, aby sa vám pracovalo pohodlne aj po stojačky. Nie je to však na uhol 180°.

Otvorením sa zároveň mierne nadvihne základňa. Klávesnica sa nakloní k vám a zároveň máte zabezpečené lepšie chladenie. Univerzálnosť počítača sa ukazuje aj v prítomnosti plnej klávesnice s numerickým blokom. Toto už tiež nebýva samozrejmosť ani pri veľkosti 15,6“.

Tlačidlo na vypnutie je vpravo hore. Nemá iný prítlak, preto si ho skúste nepomýliť a omylom nestlačiť, alebo jeho funkcionalitu vypnite vo Windows v správe napájania.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Výkonnostne si notebook svoju cenu obháji. Pribalené napájanie je s konektorom USB-C. Chválim širokú výbavu portov, najmä prítomnosť HDMI portu a LAN. Škoda chýbajúceho slotu na SD karty. Ešte sa nájdu používatelia, ktorí ich používajú.

Po zvukovej stránke je ladený viac na priestorový zážitok z filmov. Tu nemám výhrady, hoci zvuk je mierne plochý. Prakticky sa dá hovoriť o štandardnom zvuku.

Eco režim

VeroSense je softvér, ktorý umožňuje nastaviť režimy šetrenia. Výrobca to poňal graficky a na základe ikony stromov sú charakterizované jednotlivé režimy. Jeden zo šetriacich režimov sa dá aktivovať pri práci na batériu. Hoci toto nie je najľahší notebook na cestovanie, dá sa prenášať a keď nebude k dispozícii elektrická zásuvka, vydržíte aj pri práci na batériu.

Softvér VeroSense

Verdikt

Acer Aspire Vero existuje aj v 14“ verzii. Testovaný model vo veľkosti 15,6“ uhlopriečky je výborný na domáce použitie. Určite ho odporúčam každému, kto ekologicky myslí a chce pre to aj niečo urobiť. Tieto iniciatívy stoja za pozornosť a podporu. Nerobíte ale ústupky mimo svoj komfort a dostávate výkonný kancelársky stroj.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Pridanú hodnotu predstavuje aj možnosť upgradu do budúcna. Rozobratie notebooku je otázkou minút a takto ešte môžete predĺžiť morálnu životnosť tohto stroja navýšením RAM alebo kapacity SSD disku.

Cena: 1057 eur

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • Ekologická myšlienka a citeľné použitie recyklovaných plastov
  • Stále ide o výkonný notebook do kancelárie
  • Pevná konštrukcia
  • Podsvietená klávesnica

Nepáči sa nám

  • Písmená R a E by nemuseli byť zrkadlovo nakreslené
  • Webová kamera nemá kryt, na široký rám by sa zmestil
  • V našej farbe veľmi fádny, odporúčam jeden z dvoch ďalších variantov

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAcer Aspire Vero AV15-52
ProcesorIntel Core i7-1255U 3,5 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (15 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej15,6″ 16:9, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6ax / Bluetooth 5.2
Porty1 × USB-C + TB4 + PD, 3 × USB 3.2 Gen1, HDMI, RJ-45, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]363 × 238 × 18
Hmotnosť [kg]1,76
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1057
Model / TestyAcer Aspire Vero AV15-52
PCMark 10 – Kancelársky výkon5197
3DMark 11 – Herný výkon6126
VR Mark – Orange Room1770
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1155,7
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:42
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]433,3
Faktor mobility4,38

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.