Navštívili sme spoločnosť Asseco Solutions v bratislavskej kancelárii a získali sme informácie o modernom riešení určenom pre kaviarne, jedálne, reštaurácie i hotely.

Objednávka aj platba priamo na mieste

V našom videu uvidíte mobilnú aplikáciu Kassandra, ktorá funguje ako mobilný čašník. Dá sa nastaviť napr. ako vzdialená ruka ku kase alebo aplikáciu používať ako samostatnú e-kasu a platobný terminál priamo v prevádzke. Personál teda nemusí vždy chodiť ku skutočnej kase a realizovať úkony tam, všetko dokáže urobiť priamo na mieste objednávky.

Je to zjednodušenie života obsluhe, zákazník je skôr obslúžený a čašník môže pritom týmto spôsobom zadať aj doplnkové informácie na prípravu jedla a nápojov.

Kassandru je možné použiť aj s úplnou voľnosťou, môžete ju tak zobrať na festivaly, trhy a pod. a tam realizovať napr. bezhotovostnú platbu.

Na celé používanie je potrebný systém Kassandra, funkčný Wi-Fi systém v prevádzke (nemusí mať nutne pripojenie na internet) a mobilný telefón s operačným systémom Android alebo špecializované zariadenie, ktoré umožňuje účet na mieste aj zaplatiť, vrátane vytlačenia účtu a jeho zaregistrovania do príslušného systému.

Mobilná aplikácia na Android telefóne a špecializované zariadenieZdroj: TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia na Android telefóne a špecializované zariadenie

Pri platbe cez aplikáciu Kassandra máte možnosť zanechať aj prepitné alebo celú platbu rozdeliť na viac účtov.

V testovacej prevádzke

Počas testovania sme navštívili aj jedáleň, kde je systém od Asseco Solutions pilotne nasadený. Pri pokladni je tu umiestnená kamera, ktorá bude slúžiť na rozpoznávanie jedla s využitím umelej inteligencie. Opäť je hlavnou snahou zjednodušenie života prevádzkam a urýchlenie vydávania stravy. Predovšetkým by sa takto mali odstrániť typické rady pri pokladni.

Mobilná aplikácia KassandraZdroj: TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia Kassandra

Špecialisti Asseco Solutions v prvej fáze naučili umelú inteligenciu rozpoznať tácku na jedlo, na nej tanier a misku. V druhej fáze rozpoznáva konkrétne zvolené jedlo, aká je polievka a aký šalát. Toto potom prichádza do pokladničného systému.

Celý systém je zatiaľ v testovacej prevádzke, cieľom je, aby ste si za jedlo zaplatili úplne sami.

Aj s využitím informácií o správaní sa zákazníkov

Prevádzky takto zároveň dostávajú informácie o tom, aké má príslušný človek preferencie, čo si obyčajne vyberá a podľa toho sa môže prispôsobovať aj jedálniček. V celkovom hodnotení tento systém prináša aj úsporu jedla a vyššiu spokojnosť zákazníkov. Tieto informácie sa dajú využiť aj na personalizovaný marketing.

Zdroje: Asseco Solutions, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.