Nová generácia modelu ExpertBook B5 je dostupná vo viacerých konfiguráciách.

ASUS má vo svojom portfóliu množstvo produktových radov. Séria Zenbook predstavuje tenké a ľahké notebooky, ktoré sú určené pre všetky skupiny používateľov. Zariadenia radu ProArt sú zamerané najmä na tvorcov obsahu a notebooky ExpertBook sú určené podnikateľom či firmám a ich zamestnancom.

Model ExpertBook B5 predstavuje strednú triedu týchto zariadení. Jeho verzia pre rok 2024 je dostupná v nadštandardnom počte všemožných verzií – niektoré konfigurácie majú procesory Intel Core 13. generácie, iné využívajú Intel Core Ultra (Meteor Lake) a k dispozícii je dokonca aj konfigurácia s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2050.

ExtertBook B5 je dostupný v 14 a 16-palcovej verzii, pričom ponúka aj množstvo konfigurácii displejov s odlišným rozlíšením, maximálnym jasom a podporou dotykového ovládania.

ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)Zdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)

Testovaná konfigurácia mala Intel Core 13. generácie

Na veľkú variabilitu konfigurácií v úvode som upozorňoval najmä kvôli tomu, že mne sa do rúk dostal ASUS ExpertBook B5 s modelovým označením B5404CVA a ten patrí medzi menej zaujímavé modely v portfóliu tejto série.

Poháňa ho procesor Intel Core i7-1355U v kombinácii s 32 GB RAM typu DDR5 s frekvenciou 5200 MHz a 1 TB SSD úložiskom. Veľkosť operačnej pamäte chválim, z hľadiska procesora by som však osobne siahol po konfiguráciách s procesorom Intel Core Ultra.

Hoci rozdiel vo výpočtovom výkone nie je až tak výrazný, výdrž na jedno nabitie je v prípade modelov s Intel Core Ultra citeľne lepšia – niežeby bol výsledok 10 hodín v teste výdrže v rámci kancelárskej práce s polovičným nastavením jasu zlý (a 7 hodín sledovania videa s maximálnym nastavením jasu), avšak v prípade verzie s procesorom Core Ultra by bol ešte lepší.

ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)Zdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)

Seriózny dizajn a displej v mnohých konfiguráciách

Bez ohľadu na konfiguráciu, ExpertBook B5 ponúka jednoduchý, ale seriózny dizajn v čiernom vyhotovení. Má hliníkovú konštrukciu, ktorá je pevná a odolná. Podobne ako ostatné notebooky od ASUSu spĺňa odolnosť na úrovni vojenskej certifikácie, čiže v tomto smere neočakávam žiadne problémy ani z hľadiska dlhodobého používania a každodenného prenášania.

Hmotnosť notebooku sa pohybuje od 1,4 do 1,5 kg. Hrúbka je 18,9 mm.

14-palcový displej je k dispozícii vo viacerých vyhotoveniach. Testoval som najmenej atraktívnu konfiguráciu s maximálnym jasom 300 nitov a slabším farebným gamutom. Farby kvôli tomu nepôsobia tak živo a atraktívne ako v prípade ostatných modelov, v ktorých je ExpertBook B5 dostupný.

Displej je vo všetkých prípadoch matný, za čo dávam plusové body. Testovaný model ponúkal rozlíšenie 1920 × 1200 pixelov a obnovovaciu frekvenciu 60 Hz.

ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)Zdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)

Dobrá klávesnica a veľký touchpad

ExpertBook B5 ponúka kvalitnú a pohodlnú klávesnicu. Je podsvietená, štvorica číselných klávesov je zvýraznená aj po bokoch, aby ste ich rýchlejšie našli. Chválim touchpad, najmä jeho veľkosť. Hrana pri spodnej časti touchpadu je zrezaná pre pohodlnejšie otváranie veka.

Používateľský zážitok výraznejšie neprekvapí. ExpertBook B5 je v jadre štandardný firemný notebook s pohodlnou klávesnicou, veľkým touchpadom, základným displejom, ktorého najväčšou výhodou je matný povrch a kvalitným a odolným šasi.

ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)Zdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)

Čítačka Smart kariet či ethernet

ASUS do notebooku zakomponoval niekoľko špecifických funkcií, nakoľko ide o firemný notebook. Do tohto segmentu spadá zabudovaná krytka infračervenej webkamery, Kensington Nano Security Slot, či čítačka Smart kariet.

Vo výbave notebooku je aj samostatný ethernetový port, čo je v dnešnej dobe rarita. Dopĺňajú ho dva USB 3.2 Gen 2 porty, HDMI 2.1, Thunderbolt 4 a 3,5 mm jack. Nechýba ani podpora pre TPM 2.0 či snímač odtlačkov prsta v napájacom tlačidle, avšak tieto funkcie sú dnes bežné aj v spotrebiteľských notebookoch.

ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)Zdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)

Softvér s užitočnými funkciami pre firmy

Zaujímavosťou je však predinštalovaný softvér, ktorý umožňuje lepšie chrániť údaje na integrovanom disku či externých úložiskách. ASUS takisto ponúka viacero nástrojov, ktoré dokážu zlepšiť kvalitu videokonferencií – či už rozmazaním pozadia alebo filtrovaním hluku na oboch stranách, takže konverzácia bude čistejšia.

Aj v súvislosti s funkciami, ktoré sú zamerané na zlepšenie kvality videokonferencií, by som osobne siahol po konfigurácii ExpertBooku s procesorom Intel Core Ultra, ktorý má na tento účel dedikovanú samostatnú neurónovú jednotku a dokáže tak výrazne znížiť spotrebu batérie počas videohovorov.

ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)Zdroj: TOUCHIT
ASUS ExpertBook B5 (B5404CVA)

Verdikt

ASUS ExpertBook B5 je štandardný firemný notebook, ktorý výraznejšie neprekvapí. Ponúka kvalitné spracovanie konštrukcie, dobrú výbavu a nadštandardné funkcie, ktoré sú určené práve podnikovým používateľom.

Notebook je v predaji za cenu od 1099 eur, testovaná konfigurácia stála 1329 eur. Osobne by som však siahol po modeli s procesorom Intel Core Ultra.

Cena: od 1099 eur, 1329 eur za testovanú konfiguráciu

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit