ASUS je počas výstavy CES 2022 skutočne pri chuti. Na virtuálnom podujatí Incredible Unfolds oznámila nový rad zaujímavých notebookov. Načasovanie tlačovky bolo synchronizované s predstavením 12. rady procesorov Intel Core 12. generácie.

Vesmírny notebook Space Edition

Tlačovka štartovala vo vesmíre, kedy bol pred 25 rokmi použitý notebook ASUS P6300 pri 600-dňom pobyte na vesmírnej lodi Mir. Videli sme tak notebook Zenbook 14X OLED Space Edition (UX5401). Ide o špeciálnu edíciu notebooku, ktorá reprezentuje ducha značky ASUS „In Search of Incredible“. Na notebooku nájdete dizajnové detaily s vesmírnou tematikou a je vyhotovený v titánovej farbe Zero-G. Najviac zaujme 3,5-palcový displej OLED umiestnený na vonkajšej strane veka. Dokáže zobrazovať správy ale aj animácie.

ZenBook 14X OLED_Space EditionZdroj: ASUS
Displej na veku ZenBook 14X OLED_Space Edition

Notebook Space Edition je skonštruovaný tak, aby vydržal náročné podmienky skutočného vesmírneho cestovania a spĺňa aj vojenské normy odolnosti. Aj za plnej prevádzky si poradí s extrémnymi teplotami (-24 až + 61 °C), odolá aj vibráciám (20 – 2000 Hz). Nedá sa zahanbiť ani po stránke výkonu.

ASUS Zenbook 14X OLED Space EditionZdroj: ASUS
Špeciálne balenie ASUS Zenbook 14X OLED Space Edition

Poháňaný je 12. generáciou procesorov Intel Core i9 radu H a grafikou Intel Iris Xe, je tu 32 GB RAM, SSD disk PCIe 4.0 x4 a Wi-Fi 6E. Displej je OLED a dotykový s Pantone validáciou a pomerom strán 16:10 . Jeho rozlíšenie je 2,8K a pri 90 Hz poskytuje realistický obraz s certifikátom DisplayHDR True Black 500 so 100 % gamutom DCI-P3. Je to ale skutočne skôr kuriozita, nie je známe či sa dostane na slovenský trh.

ZenBook 14X OLED_Space EditionZdroj: ASUS
ZenBook 14X OLED_Space Edition

Obrovský displej na Zenbook 17 Fold OLED

Z praktického hľadiska bol hlavnou hviezdou Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) a podľa neho bol aj stanovený názov celej akcie. Ide teda o notebook, ktorý obsahuje špeciálny displej, pričom ASUS tu úzko spolupracoval s Intelom a firmou BOE. Ide o 17,3-palcový skladací OLED notebook, ktorý ponúka dve veľkosti displeja OLED v jednom zariadení: V otvorenom stave má uhlopriečku 17,3-palcov a je dotykový s pomerom strán 4:3 s rozlíšením 2,5K. Displej je teda v hornej ale aj v spodnej časti notebooku. Keď sa tento notebook v strede zloží, vytvoria sa dva 12,5-palcové displeje s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 1920 × 1280. Súčasťou dodávky je aj klávesnica ASUS ErgoSense Bluetooth v plnej veľkosti a s touchpadom. S touto výbavou môžete Zenbook 17 Fold OLED využiť vo viacerých režimoch – ako PC, notebook, tablet, v režime s klávesnicou položenou na obrazovke ale aj ako elektronickú knihu.

Zenbook 17 Fold OLED
Zenbook 17 Fold OLED s veľkým displejom a dodávanou klávesnicou

Skladací dotykový displej OLED má certifikát PANTONE Validated a TÜV Rheinland pre starostlivosť o zrak. Je doplnený a 100 % gamut DCI-P3 a technológiu Dolby Vision HDR. Notebook podporuje zvuk Dolby Atmos, vo výbave je výkonný zvukový systém so štyrmi reproduktormi Harman Kardon.

V rámci inteligentných funkcií v tomto notebooku spolupracuje HD infračervená kamera s funkciou Windows Hello a technológiou Intel Visual Sensing Controller. Kamera takto deteguje prítomnosť používateľa pred displejom, je tu aj integrovaný snímač farieb na automatické nastavenie jasu obrazovky a teploty farieb. Pomocou 5 MP webovej kamery s technológiou ASUS 3D Noise Reduction sa dajú realizovať kvalitnejšie videohovory.

Zenbook 17 Fold OLEDZdroj: ASUS
TU najlepšie vidno veľkosť 17-palcového displeja s možnosťou ohýbania

Notebook je založený na 12. generácii procesora Intel Core i7 radu U, grafike Intel Iris Xe. Sú tu dva porty USB-C Thunderbolt 4, ktoré podporujú rýchle nabíjanie 75 Wh batérie a pripojenie k externým displejom.

Hardvérovo tento notebook spĺňa požiadavky notebooku Intel Evo a to znamená okamžité prebudenie, dlhú výdrž na batérie a rýchle nabíjanie. Zenbook 17 Fold OLED príde na trh v polovici roka 2022.

Zenbook 17 Fold OLEDZdroj: ASUS
Zenbook 17 Fold OLED a možnosť štandardnej práce na virtuálnej klávesnici

Extra mobilita so Zenbook 14 OLED

Nový Zenbook 14 OLED (UX3402) je určený na každodenné používanie a je mimoriadne mobilný. Ide o 14-palcový notebook s veľmi efektným vyhotovením. Veko obsahuje zamaskovaný symbio firmy ASUS (písmeno A) a na inom mieste pri pánte nájdete aj symbol filozofie Zen. Notebook prichádza vo farebnej variente Aqua Celadon (šedá) a Ponder Blue (modrá).

Zenbook 14 OLED Zdroj: ASUS
Zenbook 14 OLED s numerickou klávesnicou na touchpade

V tomto notebooku sa spájajú vizuálne a zvukové efekty. Displej OLED NanoEdge je s pomerom strán 16:10 a rozlíšením 2,8K 90 Hz. Jeho svietivosť je 550 nitov so 100 % gamutom DCI-P3. O zvuk sa starajú reproduktory Harman Kardon a inteligentný zosilňovač pre výkonný priestorový zvuk.

Spomenutá mobilita sa prejavuje v hrúbke len 16,9 mm a hmotnosti len 1,39 kg. Displej sa dá otvoriť až do uhla 180°, touchpad sa dá využiť aj ako numerická klávesnica. Samotná hardvérová klávesnica je pripravená na pohodlné písanie Šasi je celé z hliníka, platformou notebooku je 12. generácia Intel Core s grafikou Intel Iris Xe a až 16 GB operačnej pamäte. Pripočítajte k tomu ultrarýchle SSD disky PCIe 4.0, 75 Wh batériu s dlhou výdržou a bezdrôtový gigabit s rozhraním WiFi 6E. Notebook je vybavený kompletnou výbavou vstupno-výstupných portov vrátane dvoch portov Thunderbolt 4 USB-C. Okrem toho sú tu porty HDMI, USB 3.2, 3,5 mm jack port a čítačka microSD kariet. Opäť spĺňa požiadavky Intel Evo.

Zenbook 14 OLED Zdroj: ASUS
Tenký profil Zenbook 14 OLED

Chromebook na scéne

ASUS ukázal Chromebook Flip CX5, ktorý je určený na modernú prácu, učenie a zábavu. Jeho 360° pánt ErgoLift dokáže nastaviť 16-palcový displej NanoEdge do ľubovoľného uhla. Panel má pomer strán 16:10, hardvérovým základom je Intel Core i7 12. generácie a grafikou Intel Iris Xe. Pripočítajte 16 GB pamäte a dvojpásmovú sieť WiFi Intel 6E (802.11ax) vrátane nového pásma 6 GHz.

ASUS Chromebook Flip CX5Zdroj: ASUS
Základné vlastnosti ASUS Chromebook Flip CX5

Mobilný displej ProArt

ASUS ProArt Display PA169CDV je 15,6-palcový 4K UHD IPS displej, ktorý obsahuje technológiu Wacom EMR. Znamená to, že na tento displej môžete kresliť pribaleným perom ProArt Pen. Využiť sa tak dá samostatne na kreslenie alebo na rozšírenie ako sekundárny displej. Tomu je prispôsobený stojan. Horný stojan tento displej mierne nakláňa a to je poloha vhodná pre kreslenie a skicovanie. Spodný stojan ho zase podopiera do uhla ideálneho na použitie ako sekundárny displej.

ASUS ProArt MonitorZdroj: ASUS
ASUS ProArt Display sa dá využiť na kreslenie alebo na rozšírenie displeja v notebooku

Monitor PA169CDV má certifikát PANTONE Validated a Calman Verified, čo z neho robí profesionálny prenosný monitor. Je z výroby predkalibrovaný na farebný rozdiel Delta E < 2 a má 10-bitové farby, 100 % sRGB a 100 % farebný rozsah Rec.709.

Pero ProArt Pen využíva spomenutú technológiu Wacom EMR a pri písaní s ním máte prirodzený pocit. Ľahké pero je bezbatériové a je kompatibilné s ASUS Dial. Využijete ho aj na prácu s aplikáciami od firmy Adobe.

Herné počítače ASUS

ASUS vez svoju divíziu ROG predstavil špeciálne herné počítače deň pred touto udalosťou. Herné počítače však prichádzajú aj pod značkou ASUS.

ASUS TUF Gaming F15 a F17

Notebooky TUF Gaming F15 a F17 využívajú procesor Intel Core i7-12700H z 12. generácie a grafiku NVIDIA GeForce RTX 3070 s maximálnym výkonom 140 W TGP. Na ďalšie zvýšenie výkonu hardvérový prepínač MUX, ktorý obchádza integrovanú grafiku. Hráči môžu spustiť režim priameho prístupu na displej a znížiť tak latenciu a zvýšiť výkon v priemere o 5 až 10 %.

ASUS TUF 15Zdroj: ASUS
Základné parametre herného notebooku ASUS TUF 15

Pre takýto výkon je potrebné aj dostatočné chladenie. Ventilátory Arc Flow majú teraz aktualizovaný dizajn s 84 lopatkami. Lopatky ventilátora majú rôznu hrúbku a sú usporiadané tak, aby sa zlepšilo prúdenie vzduchu. Celková konštrukcia je tichšia a zároveň ponúka o 13 % väčší prietok vzduchu ako predchádzajúca generácia.

Všetky notebooky TUF 2022 sú vybavené možnosťami zobrazenia s vysokou obnovovacou frekvenciou až do FHD pri 300 Hz alebo QHD pri 165 Hz.

TUF Dash F15

Herný počítač TUF Dash bol vytvorený s cieľom uviesť tenké a ľahké telo. TUF Dash F15 je vylepšený o najnovší hardvér, pričom hrúbka šasi stále zostala pod 20 mm. Základom výbavy je procesor Intel Core i7-12650H 12. generácie a grafika NVIDIA GeForce RTX 3070 s prepínačom MUX. TUF Dash F15 je tak výkonný herný stroj v tenkom a ľahkom šasi. Displej je QHD 165 Hz so 100 % pokrytím farebného priestoru DCI-P3.

ASUS Dash F15Zdroj: ASUS
ASUS Dash F15

Vďaka podpore Thunderbolt 4 sa jednoducho pridáva externá dokovacia stanica alebo vysokorýchlostný disk. TUF Dash F15 podporuje aj USB Type-C Power Delivery napájanie s výkonom 100 W. Notebook ľahko dobijete pomocou širokej škály nabíjačiek a batérií.

ASUS ExpertBook B5 (B5402C a B5402F)

ASUS ExpertBook B5 je rad ultraľahkých notebookov, ktoré sú dostupné v tradičnom formáte notebooku a tiež aj v 360° konvertibilnom formáte. Nové modely ExpertBook B5 (B5402C) a ExpertBook B5 Flip (B5402F) sú vybavené 14-palcovými displejmi čím dopĺňajú existujúce 13-palcové modely radu B5.

Precízne navrhnuté minimalistické šasi je vyrobené z čistého hliníka a zo zliatiny hliníka a horčíka. Procesor Intel Core i7 s grafickou kartou Intel Iris Xe prináša vysoký výkon a dopĺňa ho až 48 GB RAM a IntelWiFi 6E konektivita. 360° pánt modelu B5 Flip umožňuje používať notebook v režime od stanu (Tent) až po tablet . K dispozícii je voliteľný stylus.

Nový rad B5 ponúka celodňovú výdrž batérie a viacero technológií pre zvýšenie efektivity mobilnej práce. Medzi ne patrí tlmenie hluku pomocou umelej inteligencie počas hovorov a konferencií, podpora pre dual-SSD RAID zapojenie a ASUS NumberPad na rýchle zadávanie čísel. Vaše súkromie, podniková ochrana a odolnosť sú takisto základnými stavebnými kameňmi radu B5, čo sa prejavuje aj zabudovaným snímačom odtlačkov prstov, voliteľnou IR kamerou, TPM 2.0 čipom a odolnosťou, ktorá spĺňa vojenský štandard MIL-STD 810H.

Zdroje: vlastné, ASUS, CES

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.