Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • AI počítače novej generácie pre všetkých: Nové portfólio notebookov ASUS Zenbook a Vivobook prináša to najlepšie z hľadiska presnosti, ľahkosti, dizajnu a AI výkonu
  • Evolúcia práce na báze AI: Séria ASUS ExpertBook P mení prácu vďaka pokročilej umelej inteligencii, ktorá zvyšuje produktivitu a efektivitu malých podnikov
  • Kompaktný a výkonný AI PC: ASUS NUC 14 Pro AI prináša vysoký výkon v malom a spoľahlivom tele, ktoré je ideálne pre náročné firemné využitie

ASUS dnes predstavil najnovšie technologické inovácie na podujatí Always Incredible Media Day na výstave IFA 2024 v Berlíne. Spoločnosť odhalila nové portfólio ASUS Copilot+ počítačov novej generácie a zdôraznila tak svoj záväzok voči vízii Ubiquitous AI. Incredible Possibilities. Novinky sú vybavené najnovšími Intel® Core Ultra procesormi (Series 2) a prinášajú výnimočný dizajn a výkon pre špičkový zážitok z používania umelej inteligencie.

ASUS využil plný potenciál Intel® Core Ultra procesorov (Series 2) naprieč celým portfóliom notebookov, z ktorých každá séria je optimalizovaná pre rôzne požiadavky na výkon a preferencie používateľov. Nové ASUS AI počítače prekonávajú konkurenciu špičkovým výkonom, rozmanitými formátmi a širokým cenovým spektrom, ktoré je navrhnuté pre rôzne rozpočty a potreby. Novinky ponúkajú vďaka integrovanej NPU jednotke s výkonom až 48 TOPS aj lokálne spracovanie AI funkcií priamo v zariadení. Nové počítače takisto dostanú bezplatnú aktualizáciu s funkciami Copilot+ PC[i], keď bude k dispozícii.

Spolupráca spoločností ASUS a Intel bola kľúčová pri navrhovaní týchto špičkových zariadení. „Výkonné procesory Intel® Core Ultra sú srdcom našich najnovších notebookov Zenbook, Vivobook, ExpertBook a počítača NUC Mini. Poskytujú bezkonkurenčný výkon a umožňujú širokú škálu zážitkov s umelou inteligenciou,“ povedal Rangoon Chang, ASUS Corporate Vice President pre spotrebiteľskú divíziu. „Vďaka týmto novým zariadeniam umožňujeme používateľom naplno využiť potenciál umelej inteligencie a užívať si inteligentnejšiu a intuitívnejšiu prácu s počítačom.“

„V spolupráci so spoločnosťou ASUS zvyšujeme úroveň spotrebiteľských a firemných produktov. Notebooky ASUS, ktoré sú poháňané Intel® Core Ultra procesormi (Series 2), poskytujú bezkonkurenčný výkon, predĺženú výdrž batérie, rozsiahle bezpečnostné funkcie a špičkové možnosti umelej inteligencie. Tieto produkty prinášajú nový štandard používateľských skúseností vo všetkých odvetviach od produktivity až po kreativitu,“ povedala Michelle Johnston Holthaus, výkonná viceprezidentka a generálna riaditeľka spoločnosti Intel za divíziu Client Computing Group.

Copilot+ počítače pre neuveriteľnú budúcnosť

ASUS počas podujatia predstavil niekoľko inovácií, ktoré predznamenávajú novú éru osobných počítačov. Tieto nové zariadenia sú vybavené procesormi až do Intel® Core Ultra 9 (Series 2) a prinášajú výkon NPU jednotky až 48 TOPS a exkluzívne možnosti umelej inteligencie priamo v zariadení so systémom Windows 11. Funkcie Copilot+ PC budú dostupné prostredníctvom bezplatnej aktualizácie, hneď ako bude k dispozícii[ii].

Hlavnými hviezdami boli notebooky Zenbook S 14 a Zenbook S 16. Tieto ultratenké a ultraľahké notebooky s OLED displejom bezchybne spájajú pokročilé technológie s elegantným dizajnom a prinášajú výnimočný štýl aj efektivitu. Nová séria Zenbook S má prémiové šasi, ktoré je vyrobené z exkluzívneho high-tech keramického materiálu Ceraluminum™. Dostupný je v rôznych farbách inšpirovaných prírodou. ASUS predstavil aj model Vivobook S 14, vytvorený pre tých, ktorí vyžadujú mimoriadny výkon v elegantnom a ľahkom dizajne, ako aj všestranné konvertibilné notebooky Vivobook 14 Flip a Vivobook 16 Flip s najnovším Intel® Core Ultra 7 procesorom (Series 2), ktoré zlepšujú produktivitu vďaka umelej inteligencii.

Všetky nové modely sérií Zenbook a Vivobook sa budú dodávať s exkluzívnou aplikáciou StoryCube od spoločnosti ASUS. Ide o inteligentného správcu fotiek a videí, ktorý využíva lokálnu umelú inteligenciu na zefektívnenie kreatívnych pracovných postupov pomocou funkcií, ako je kategorizácia scén a generovanie klipov.

ASUS tiež predstavil sériu ExpertBook P, ktorá znamená významný pokrok v oblasti počítačov s umelou inteligenciou pre podnikateľov, profesionálov a malé podniky. Vlajková loď novej generácie, ExpertBook P5, prináša bezkonkurenčnú produktivitu so špičkovými možnosťami umelej inteligencie. Vybavená je procesorom až do Intel® Core Ultra 7 (Series 2) s výkonom NPU jednotky až 48 TOPS. Používateľský zážitok zlepšujú nástroje ASUS AI ExpertMeet, ktoré ponúkajú pokročilé funkcie, ako je AI preklad, AI titulky, asistované zhrnutia mítingov, potláčanie šumu pomocou AI a firemné vodoznaky. Séria P zahŕňa aj notebooky ExpertBook P3 a ExpertBook P1, ktoré ponúkajú výnimočnú spoľahlivosť, odolnosť a bezpečnosť pre rôzne pracovné prostredia a profesionálne potreby.

ASUS predstavil aj výkonný minipočítač ASUS NUC 14 Pro AI, ktorý poháňa najnovší procesor až do Intel® Core Ultra 9 (Series 2). Tento kompaktný počítač poskytuje celkový výkon umelej inteligencie na úrovni až 120 TOPS, vďaka čomu je ideálny na firemné využitie a okrajové (edge) počítačové aplikácie, ktoré vyžadujú schopnosti umelej inteligencie novej úrovne v malom formáte.

Pre ďalšie informácie navštívte webovú stránku ASUS Copilot+ PCs.

Séria Zenbook S: Precízne spracované notebooky zamerané na výkon

Nový Zenbook S 14 (UX5406) nanovo definuje hranice ultraprenosných notebookov a spája nádherný dizajn s výnimočným výkonom. Toto prémiové zariadenie je najtenším 14-palcovým ultraprenosným počítačom značky ASUS a môže sa pochváliť hrúbkou iba 1,1 cm a hmotnosťou len 1,2 kg. Zenbook S 14 má vonkajšie veko vyrobené z exkluzívneho materiálu Ceraluminum od spoločnosti ASUS, ktorý kombinuje na dotyk príjemný pocit keramiky s tvrdosťou hliníka, čím vytvára skutočne výnimočný a pozoruhodne odolný dizajn. Oblasť klávesnice je zlepšená geometrickým dizajnom mriežky, ktorý pozostáva z 2 715 chladiacich otvorov. Tie boli vyrobené CNC obrábaním a optimalizujú prúdenie vzduchu a odvod tepla pre dosiahnutie špičkového výkonu.

Zenbook S 14 poskytuje vysoký výkon a najnovšie AI funkcie aj napriek ultratenkým rozmerom. Poháňa ho Intel® Core Ultra 9 procesor (Series 2) s výkonom až 48 NPU TOPS. V elegantnom šasi sa nachádza 3K 120 Hz Lumina OLED displej, ktorý poskytuje úchvatný obraz, a zvukový systém so štyrmi reproduktormi pre filmové zvukové zážitky. Potlačenie šumu pomocou umelej inteligencie zabezpečuje krištáľovo čisté konferenčné hovory a infračervená kamera AiSense s rozlíšením FHD podporuje AI efekty pre lepšie videohovory.

Zenbook S 14 je okrem výnimočného výkonu vybavený aj batériou s dlhou výdržou a kapacitou 72 Wh, celým radom vstupno-výstupných portov na bezproblémové pripojenie a pokročilými bezpečnostnými funkciami. Zväčšený touchpad s pomerom strán 16 : 10 obsahuje intuitívne inteligentné gestá a umožňuje používateľom bez námahy upravovať jas displeja a hlasitosť zvuku. Zenbook S 14 si už môžete predobjednať u našich predajcov s cenou 1 899 eur.

ASUS tiež predstavil tenký a ľahký 16-palcový notebook s najnovším Intel® Core Ultra procesorom (Series 2), Zenbook S 16 (UX5606). Tento notebook je ideálny pre vysoko mobilných používateľov, ktorí hľadajú rozšírený pracovný priestor.

Vivobook S 14: Maximálny výkon v minimalistickom dizajne

ASUS Vivobook S 14 (S5406SA) je elegantný a výkonný notebook s hmotnosťou 1,3 kg, ktorý v celokovovom šasi s hrúbkou 1,39 cm kombinuje výkon s minimalistickou estetikou. Notebook je navrhnutý na produktivitu a zábavu na cestách a využíva chladenie ASUS IceCool s dvoma ventilátormi IceBlade s 97 lopatkami a dvoma vetracími otvormi. Vďaka tomu dosahuje maximálne TDP na úrovni 35 W a udržiava optimálny výkon aj pri náročnom pracovnom zaťažení.

Vivobook S 14 poháňa procesor až do Intel® Core Ultra 7 (Series 2) s AI enginom s výkonom až 47 NPU TOPS. Špeciálny kláves Copilot poskytuje rýchlu pomoc umelej inteligencie na optimalizáciu práce a 75 Wh batéria zabezpečuje výdrž až 27 hodín používania[iii], čím zabezpečuje celodennú produktivitu.

Ergonomický dizajn notebooku zahŕňa štýlovú klávesnicu ASUS ErgoSense s prispôsobiteľným jednozónovým farebným podsvietením a mimoriadne veľký touchpad ErgoSense. Vo výbave je aj ultrarýchle WiFi 7 pripojenie, široká škála vstupno-výstupných portov, 3K 120 Hz displej s formátom strán 16 : 10 a zvukový systém s Dolby Atmos® a s certifikáciou Harman Kardon. Vivobook S 14 je vďaka tomu ideálnym spoločníkom pre dynamických používateľov, ktorí hľadajú výkonné a spoľahlivé zariadenie.

Vivobook 14/16 Flip: Kombinácia umelej inteligencie a všestrannosti

ASUS Vivobook 14 Flip (TP3407) je špičkový konvertibilný notebook navrhnutý na zvýšenie produktivity a zábavy pre študentov a profesionálov. 360° pánt umožňuje plynulý prechod medzi režimom notebooku, stanu, stojana a tabletu, vďaka čomu môžu používatelia zefektívniť všetky pracovné postupy pomocou jedného zariadenia. Jeho všestrannosť zvyšuje aj podpora dotykového pera ASUS Pen 2.0. Ultratenký a ľahký dizajn s hrúbkou iba 1,7 cm a hmotnosťou len 1,5 kg z neho robí ideálneho spoločníka pre používateľov, ktorí sú na cestách.

Vivobook 14 Flip poháňa procesor až do Intel® Core Ultra 7 (Series 2) s výkonom NPU jednotky na úrovni až 47 TOPS pre efektívne používanie AI aplikácií a bezproblémový výkon.

Notebook ponúka batériu s kapacitou 70 Wh, ultrarýchle WiFi 7 pripojenie a širokú škálu vstupno-výstupných portov pre bezproblémovú konektivitu. Zvukový systém s Dolby Atmos zaručuje vynikajúcu kvalitu zvuku, vďaka čomu je Vivobook 14 Flip výkonnou a spoľahlivou voľbou pre každého, kto hľadá dynamický notebook s umelou inteligenciou. Vo výbave je aj 14-palcový dotykový FHD NanoEdge displej, ktorý je ideálny na prácu aj zábavu a prináša živý obraz a pohlcujúci zážitok zo sledovania.

ASUS tiež oznámil Vivobook 16 Flip (TP3607) so 16-palcovým 3K OLED displejom, ktorý poskytuje väčšiu obrazovku pre pohlcujúce vizuály a zvýšenú produktivitu bez zníženia výkonu.

Séria ExpertBook P: Evolúcia práce na báze AI

ASUS predstavil inovatívnu sériu ExpertBook P, ktorá predstavuje významný pokrok v oblasti počítačov s umelou inteligenciou pre podnikateľov, profesionálov a malé podniky. Vlajková loď ExpertBook P5 (P5405) je vybavená najmodernejšími Intel® Core Ultra procesormi (Series 2) a prináša nástroje ASUS AI ExpertMeet pre bezkonkurenčný zážitok z práce s umelou inteligenciou. Tieto nástroje prinášajú revolúciu v online mítingoch vďaka pokročilým funkciám, ako sú AI prepis, AI preklad, AI titulky, asistované zhrnutia mítingov, AI kamera, potláčanie šumu pomocou AI a firemné vodoznaky.  

ExpertBook P5 využíva najnovší procesor Intel s výkonom až 47 NPU TOPS a celkovým výkonom umelej inteligencie až 120 TOPS a je optimalizovaný na spúšťanie aplikácií umelej inteligencie. Do tejto série patria aj notebooky ExpertBook P3 (P3405/P3605) a ExpertBook P1 (P1403/P1503), ktoré poskytujú spoľahlivý výkon a odolnosť pre malé podniky a profesionálov.

Séria ExpertBook P poskytuje viacvrstvové zabezpečenie siahajúce až na úroveň systému BIOS vrátane pokročilých funkcií, ako je Secure Boot a diskrétny modul Trusted Platform Module (TPM) na ochranu pred neoprávnenými zásahmi pri spúšťaní. Ponúka aj voliteľný nástroj SafeGuard Backup, ktorý bezpečne zálohuje dôležité údaje so šifrovaním. ASUS v spolupráci so spoločnosťou McAfee predinštaloval na všetky notebooky radu ExpertBook P softvér McAfee+ Premium Individual Unlimited, ktorý je od septembra 2024 bezplatne dostupný na jeden rok. ExpertBook P5 zvyšuje bezpečnosť vďaka exkluzívnej technológii rozpoznania deepfakeov pomocou umelej inteligencie, ktorú ponúka McAfee Deepfake Detector bezplatne na jeden rok v USA, Spojenom kráľovstve a Austrálii.

Séria ExpertBook P dokonale spája elegantnú estetiku s robustnou funkčnosťou bez kompromitovania výkonu. Stelesňuje záväzok spoločnosti ASUS k udržateľnosti tým, že výrazne integruje ekologické postupy. ExpertBook P5 využíva priemyselne recyklovanú hliníkovú zliatinu a recyklovanú oceľ, čím minimalizuje vplyv na životné prostredie a zároveň je priekopníkom v používaní recyklovaných magnetov vo firemných notebookoch značky ASUS.

ASUS plánuje rozšíriť sériu ExpertBook o nové formáty vrátane stolných počítačov a all-in-one počítačov, ktorých uvedenie je naplánované na rok 2025.

ASUS NUC 14 Pro AI: Kompaktný a výkonný AI PC

ASUS NUC 14 Pro AI predstavuje prelomový pokrok v technológii AI NUC Mini PC. Využíva najnovší Intel® Core Ultra 9 procesor (Series 2) a poskytuje výnimočný výkon vďaka multiarchitektúrnej zostave CPU, GPU a NPU, ktorá dosahuje celkový výkon umelej inteligencie až 120 TOPS. Výkonná NPU jednotka poskytuje až 48 TOPS a výrazne zlepšuje možnosti umelej inteligencie, pričom v porovnaní s predchádzajúcou generáciou procesorov Intel poskytuje trojnásobný AI výkon pre špičkové aplikácie.

ASUS NUC 14 Pro AI má kompaktné šasi s objemom <0,6 l a výšku len 34 mm, vďaka čomu vyvažuje vysoký výkon s priestorovo úsporným dizajnom. Ide tak o ideálny počítač na firemné využitie a okrajové (edge) počítačové aplikácie. Kombinuje zdvojené grafické schopnosti s inovatívnym dizajnom zabudovanej pamäte LPDDR5x pre vysoký výkon a stabilitu v širokom spektre scenárov internetu vecí.

ASUS NUC 14 Pro AI poskytuje spoľahlivú nepretržitú prevádzku s pokročilým tepelným manažmentom, spĺňa štandardy energetickej účinnosti EPEAT Climate+ a kladie dôraz na bezpečnosť vďaka funkciám, ako je Secure Boot, rozpoznávanie odtlačkov prstov a zabudovaný Trusted Platform Model (TPM). Vstavané reproduktory a mikrofóny podporujú hlasové príkazy, zatiaľ čo ASUS Control Center Remote Management a Microsoft Windows Autopilot zjednodušujú IT operácie a nasadenie zariadenia. Inteligentné chladenie zabezpečuje špičkový výkon pri veľkom zaťažení a dizajn konštrukcie umožňuje výmenu komponentov bez nutnosti použiť špecializované nástroje. Vďaka výnimočnej efektivite a spoľahlivosti je ASUS NUC 14 Pro AI ideálnym riešením pre náročné firemné prostredia.


[i] Funkcie Copilot+ PC prídu čoskoro. Vyžaduje sa bezplatná aktualizácia, ktorá bude dostupná neskôr v roku 2024. Dostupnosť aktualizácie sa môže odlišovať na základe zariadenia a regiónu. Ďalšie informácie nájdete na aka.ms/copilotpluspcs

[ii] Funkcie Copilot+ PC prídu čoskoro. Vyžaduje sa bezplatná aktualizácia, ktorá bude dostupná neskôr v roku 2024. Dostupnosť aktualizácie sa môže odlišovať na základe zariadenia a regiónu. Ďalšie informácie nájdete na aka.ms/copilotpluspcs

[iii] Testy batérie vykonané spoločnosťou ASUS 19. augusta 2024 s použitím scenára prehrávania videa v rozlíšení 1080p. Testovacia konfigurácia: Vivobook S 14 (S5406SA), OLED panel, Intel® Core™ Ultra 5 226V, 512 GB SSD, 16 GB RAM, 75 Wh batéria. Nastavenia: Wi-Fi vypnuté, Windows Power Plan nastavený na režim Balanced, jas displeja 150 cd/m2. Skutočná výdrž batérie sa môže líšiť v závislosti od konfigurácie produktu, používania, prevádzkových podmienok a nastavení správy napájania. Výdrž batérie sa počas jej životnosti znižuje.