ASUS predstavil v Istanbule svoje nové herné notebooky značky ROG. Ako je zrejmé, tieto zariadenia zaujmú nielen čistokrvných hráčov ale aj ľudí, ktorí strihajú video, používajú 3D simuláciu a iné náročné úlohy. 

Záujem o počítačové hry kontinuálne rastie

Novo predstavené zariadenia majú rýchlejší displej, 9. generáciu procesora Intel Core, novú generáciu NVIDIA s architektúrou Turing a ešte lepšie chladenie

Toto je špeciálna podpora aplikácií náročných na výkon zo strany ASUS ROG. Strihať potom video na takýchto strojoch bude zážitok

Konkrétne boli predstavené tieto zariadenia:

  • ROG Mothership: Toto je netradičný notebook, ktorý predstavuje náhradu za stolný počítač. Jeho cieľoví používatelia sú buď hráči ale aj tvorcovia obsahu
  • ROG Zephyrus S: Má označenie GX502 a je vybavený technológiou Active Aerodynamic System (AAS). Je to prepracovaný systém chladenia. ďalej tu nájdete aj rýchly 240 Hz displej s podporou Pantone, procesor Intel Core i7 9. generácie a grafickú kartu až do NVIDIA GeForce RTX 2070
  • ROG Zephyrus M: S kódovým označením GU502 s až 240 Hz displejom s garanciou farieb Pantone, grafickou kartou až do NVIDIA RTX 2060 s technológiou ROG Boost a nabíjaním cez port USB-C
  • ROG Strix Scar III & Hero III: Sú to dva typy notebookov s procesorom až do Intel Core i9-9880H, displejom s frekvenciou až 240 Hz a grafickou kartou do NVIDIA GeForce RTX 2070 s ROG Boost
  • ROG Strix G: Tento notebook predstavuje základnú hernú výbava pre ľudí, ktorí majú viac obmedzený rozpočet. Je tu až 144 Hz displej, grafická karta do NVIDIA GeForce RTX 2070 a procesor až Intel Core i7-9750H

Čo znamenajú písmenkové skratky pri notebookoch ASUS ROG STRIX

Presné ceny ani dostupnosť nie sú zatiaľ známe, očakávame ich príchod na slovenský trh do niekoľkých týždňov. O recenziu sme samozrejme požiadali. 

Jarná ROG kolekcia pre rok 2019 prináša jednak vynovené modely ale aj úplne nové notebooky. Vo väčšine prípadov je tu orientácia na maximálny výkon a tiež atraktívny dizajn. Dnes je to veľmi spojené s možnosťou účinného chladenia a na to má ASUS pre prepracovaný systém. V Istanbule sme videli 5 typov notebookov od výkonných zariadení ako náhrada stolných počítačov, cez skôr veľmi ľahké prenosné herné zariadenia a samozrejme novú generáciu tradičných herných notebookov od ASUSu.

ROG Mothership: Urobili sme zariadenie presne podľa želania náročných používateľov

V Istanbule sme hovorili so šéfkou marketingu a zistili sme, že ROG Mothership bol vytvorený tak, že sa firma pred jeho návrhom pýtala jednak hráčov, ale aj používateľov náročných aplikácií, čo by vlastne potrebovali a čo im na súčasných zariadeniach prekáža. Zistili napr. to. že tradičný dizajn notebooku nemusí vždy vyhovovať. Šasi tradičných notebookov totiž obmedzuje chladenie a vyžaduje fixnú pozíciu napr. klávesnice. Pre väčšinu notebookov môže ísť o dobrý kompromis, ale pre náhradu stolného počítača to nie je ideálne. ASUS a jeho divízia tak vytvorila zariadenie s formátom, aký tu ešte predtým nebol. Jeho cieľom je zlepšiť celkový zážitok z používania.

ROG Mothership položíte na stôl, pritom sa automaticky vysunie jeho podstavec. Zástupcov ASUSu sme sa pýtali, ako to majú mechanicky preverené, že toto bude dlhodobo fungovať a dostali sme odpoveď, že toto je riešenie, ktoré bolo úspešne otestované v náročných podmienkach počas naozaj intenzívneho používania. Keďže je Mothership postavený na stole, jeho chladenie funguje úplne inak. Neleží totiž na stole ako tradičné notebooky, ale využíva stojan, vďaka ktorému má chladiaci systém neobmedzený prístup k prieduchu vzduchu na zadnej strane. Klávesnica je odnímateľná a dá sa zložiť. Vtedy má Je možné ju položiť kdekoľvek a pripojiť priamo alebo bezdrôtovo. Odňatie klávesnice odkryje štyri reproduktory, ktoré smerujú priamo na používateľa.

ROG Mothership hrúbku iba 29,9 mm, čo je prekvapujúco málo vzhľadom k vysokému výkonu, aký ponúka. ROG dosiahol tento výsledok pomocou precízneho výrobného procesu, v ktorom sa využívajú CNC stroje a trvá takmer 20 hodín.

Komponenty, z ktorých sa skladá ROG Mothership

ROG Mothership ponúka displeje pre čistokrvných hráčov aj tvorcov obsahu. K dispozícii je konfigurácia s rýchlym FHD displejom so 144 Hz obnovovacou frekvenciou a 3 ms odozvou alebo 60 Hz 4K obrazovkou s úplným pokrytím farebného priestoru Adobe RGB. Rozdeľovanie tepla je v tomto prípade smerované doprava aj doľava a to prípade procesora aj grafického čipu. Priemerné hodnoty najhorúcejších častí by mali dosahovať v bežnej prevádzke hodnotu 80°C.

Zephyrus S GX502: Stroj pre každého

Zephyrus je skutočný herný počítač, existuje jeho varianta s koncovkou S, M a G. Notebooky Zephyrus S GX701 a GX531 mali nižšie položené klávesnice, ktoré ponúkali viac priestoru pre chladenie. Úplne nový model GX502 využíva tradičné umiestnenie klávesnice, ktoré je praktickejšie pri používaní na kolenách alebo v stiesnenom priestore. GX502 je univerzálnym notebookom z radu Zephyrus a jeho cieľom je opäť vyhovieť hráčom aj tvorcom obsahu. Výrobca zaintegroval do opierky na dlane výstuž, vďaka ktorej je šasi tvrdšie v miestach dotyku s rukami. Výstuž je vyrobená zo zliatiny horčíka a GX502 jednoducho neohnete. Pritom tento notebook stále vyzerá ako herný stroj, nevidno na ňom ani odtlačky prstov.

Pokročilé chladenie AAS umožňuje pretaktovať konfiguráciu s grafickou kartou GeForce RTX 2070 v Turbo režime až na frekvenciu 1540 MHz so spotrebou 115 W, čo sú hodnoty, aké obvykle dosahujú iba hrubé herné notebooky štandardného formátu. Zephyrus S GX502 drží krok s modelom Strix SCAR III a tiež ponúka displej s frekvenciou až 240 Hz a odozvou 3 ms. Obrazovka má certifikáciu PANTONE Validated na verné zobrazenie farieb. To oceníte, ak budete prevádzkovať aplikácie zamerané na spracovanie fotografií. ROG technológia tiež umožňuje prepínať medzi zabudovanou a dedikovanou grafickou kartou. To je pre vás výhodné vtedy, ak potrebujete buď lepšiu výdrž batérie, resp. viac výkonu v hrách s využitím technológie NVIDIA G-SYNC.

Zephyrus S GX502 má hrúbku iba 18,9 mm a hmotnosť 2,0 kg. Aj napriek kompaktným rozmerom ponúka duálne M.2 SSD úložiská v zapojení RAID 0, nechýba ani gigabitový ethernet rovnako ako gigabitové Wi-Fi s technológiou RangeBoost.

Zephyrus M GU502: Zlatá stredná cesta

Zephyrus M GU502 je k dispozícii s PANTONE displejom so 144 Hz frekvenciou alebo s 240 Hz obrazovkou a 3 ms odozvou. Využijete aj podporu nabíjania cez USB-C a technológiu NVIDIA Optimus. Podľa ASUSu je výdrž tohto notebooku na 76 Wh batériu viac ako 8 hodín.

GU502 má grafickú kartu až do GeForce RTX 2060, čo znamená dostatok herného výkonu aj v najnáročnejších hrách. Vďaka efektívnemu chladeniu je možné pretaktovať grafickú kartu v tomto notebooku až na 1435 MHz pri 90 W v režime Turbo.

Vyhotovenie je veľmi podobné s modelom GX502, nie je tu však rozširujúci prieduch. Na GU502 tiež nájdete spomenutú výstuž s povrchovou úpravou s odolnosťou voči odtlačkom prstov. V prípade klávesnica sa využíva prispôsobiteľné podsvietenie Aura Sync a k dispozícii je aj voliteľné podsvietenie každého klávesu. Využiť môžete aj ESS SABRE DAC prevodník a ďalej je tu podpora pre duálne NVMe SSD úložiska v RAID zapojení.

Strix s dizajnom od BMW

Najnovšie notebooky radu Strix sme videli v 15,6-palcovej (G531) a 17,3-palcovej (G731) verzii s ultratenkými rámikmi. Je to kompaktný herný notebook strednej triedy. Na trh príde vo verziách SCAR III a Hero III, ktoré sú optimalizované na hranie e-športov a v cene, ktorá je známa z modelu Strix G. Dizajn novej rady vznikol v spolupráci s firmou BMW Designworks Group. Hneď si všimnete vyvýšený chrbát a pánty, ktoré pripomínajú dvere automobilov. Tu však slúžia na lepší prieduch vzduchu. V zatvorenom stave sa pánty skryjú do konštrukcie notebooku.

Podsvietenie Aura Sync umožňuje prispôsobiť štýl notebooku a osvetliť aj stôl, na ktorom je notebook položený. Na spodnej strane šasi sa nachádzajú štandardné skrutky, ktoré nevyžadujú žiadne špeciálne nástroje na odskrutkovanie. Všetky sú ľahko dostupné a umožňujú rýchly prístup k dvom SO-DIMM slotom s podporou až 32 GB RAM a dvom M.2 a 2.5-palcovým šachtám pre úložiská.

Strix SCAR III a Hero III podrobnejšie

Strix SCAR III je určený pre hráčov strieľačiek, čomu zodpovedá aj motív Gunmetal Grey a vzor vnútornej časti notebooku. Hero III má štýl Midnight Black s kybernetickým textom na opierke pre dlane. Oba dizajny majú kovové veko.

Keystone

Asi najväčším prekvapením bolo zariadenie ROG Keystone. Je to čítačka zabudovaná priamo do notebooku a samotné zariadenie v podobne malého kľúča. KeyStone umožňuje lepšiu personalizáciu notebooku. Zariadenie obsahuje NFC a funguje ako fyzický kláves na zmenu osvetlenia a ďalších nastavení. Takisto umožňuje prístup do utajeného úložiska Shadow Drive, v ktorom sú skryté a tiež zašifrované dôležité súbory. Rozprávali sme sa s tímom, ktorý toto zariadenie navrhol a chceli sme, aby sa pomocou neho dalo aj prihlasovať do Windows namiesto zadávanie hesla, odtlačku prsta alebo rozpoznávanie tváre. Zatiaľ to tak nefunguje, ale špecialisti na tom pracujú – v tomto prípade ide totiž o dohodu s Microsoftom.

Tím ROG pracoval pri návrhu oboch notebookov s profesionálnymi e-športovými tímami a hráčmi a výsledkom sú 240 Hz displeje v týchto notebookoch. Vysoká obnovovacia frekvencia displeja v notebookoch SCAR III prináša pre hráčov výhodu pri hraní na vysokej úrovni.

Aj alternatívny 144 Hz displej je rýchly a jeho 3 ms odozva je totožná ako v prípade 240 Hz obrazovky. Obraz je teda jasný a čistý aj v rýchlom pohybe s minimálnym rozmazaním.

Technológia ROG Boost umožňuje pretaktovať grafickú kartu až na frekvenciu 1440 MHz pri 115 W. Procesor je dostupný až do Core i9-9880H s ôsmimi jadrami pre multitasking, hranie a streamovanie na jednom zariadení či pokročilú editáciu videa.

Strix G: S dôrazom na základnú výbavu

Strix G je cenovo dostupné riešenie herného notebooku so základnou výbavou, stále ale máte ROG. Má nízky profil a v podstate je dosť nenápadný, čo je pri viacerých situáciách vítané.

Grafický výkon tu zabezpečujú grafické karty radu GeForce GTX 16 + vylepšený video kodek na plynulé streamovanie vo vysokej kvalite. Strix G je k dispozícii v konfigurácii s procesorom až do Intel Core i7-9750H so šiestimi jadrami a 12 vláknami a grafickou kartou do GeForce GTX 2070 so 144 Hz displejom.

Notebook je dostupný s Aura Sync podsvietením klávesnice v až štyroch zónach, RangeBoost technológiou pre gigabitové Wi-Fi, HDMI 2.0b portom na pripojenie k 4K monitorom a televízorom a s podporou pre G-SYNC monitory pomocou DisplayPort pripojenia cez USB-C v prípade modelov s grafickou kartou GeForce RTX.

Touchpad sa dá využiť aj ako numerická klávesnica

ROG Strix G ponúka v celku výborný pomer cena/výkon, pretože sa zameriava iba na hlavné funkcie a komponenty, ktoré ovplyvňujú herný zážitok.

Z celého predstavenia sme pripravili aj video, ktoré aktuálne spracovávame.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.