ASUS vie robiť kvalitné herné notebooky.

Naposledy to dokázal modelom ROG G751 – na najnovšiu generáciu G752 stále čakáme. Okrem týchto modelov uviedol na trh aj produkty s označením GL552. Ide o herné notebooky, ktoré sú cenovo dostupnejšie a ich hardvérová výbava je teda o niečo slabšia. Najmä z hľadiska grafickej karty.

Pred necelým rokom sa na trh dostali prvé modely s procesormi Intel Core i7 štvrtej generácie, aktuálne čakáme na nové verzie s procesormi Skylake. V oboch prípadoch sú k dispozícii konfigurácie s grafickou kartou GeForce GTX 950M alebo 960M.

V redakcii sme mali možnosť otestovať jeden z pôvodných notebookov s procesorom Intel Core i7-4750HQ, 6 GB operačnou pamäťou a grafickou kartou GeForce GTX 950M. Úložisko je v tomto prípade zastúpené pevným diskom s kapacitou 750 GB, SSD úložisko bohužiaľ chýba. Na trhu však nájdete konfigurácie, ktoré majú SSD úložisko vo výbave. Je jasné, že toto zariadenie bude ťahať v porovnaní s niektorými najvýkonnejšími hernými notebookmi za slabší koniec. Do úvahy treba brať cenu, ktorá je 859 eur. Za model od MSI zaplatíte dvakrát toľko a za Acer Predator ešte viac.

ASUS preto nebudeme priamo porovnávať s týmito modelmi. Skôr sa pozrieme na to, čo toto zariadenie dokáže a v čom sú jeho klady a zápory. Začneme chválou. Plastové telo je dobre spracované. Veko má štýlovú povrchovú úpravu, konštrukcia pôsobí odolne a notebook nevŕzga. Hrúbka je síce v porovnaní s bežnými notebookmi väčšia, avšak to nám nevadilo. Vzhľadom k slabej výdrži batérie – iba 2 hodiny v rámci testu PCMark – budete notebook väčšinou používať na pracovnom stole. Klávesnica je výborná, voči touchpadu však máme pripomienku. Pôsobil akoby nedoliehal. Ťažko povedať, či je to zámer výrobcu alebo skôr menšia chyba testovaného modelu. Spočiatku nám „uvoľnenosť“ touchpadu vadila, ale dá sa na to zvyknúť.

asus_notebook_2_web2016_3_nowat

Aj vzhľadom k slabšiemu grafickému výkonu si notebook vystačí s jednoduchším dizajnom chladenia. ROG GL552 vyfukuje vzduch cez škáru na ľavom boku. Jej okolie je teplé, čo eventuálne môžete trochu cítiť, ak si notebook položíte na kolená. Záleží od položenia. Šasi však nedosahuje také teploty, aby bolo používanie notebooku v záťaži nepohodlné.

Hoci bol v testovanom modeli procesor Intel Core i7 štvrtej generácie, na výsledkoch testov v programe PCMark to nebolo poznať. Rozdiel oproti aktuálnej generácii bude možno vo výdrži, ale z hľadiska výpočtového výkonu nemáme pripomienky. Grafický výkon je na tom horšie. GeForce GTX 950M vo verzii s 2 GB pamäťou má s najnovšími hrami problémy. Z titulov Rise of the Tomb Raider, Assassin´s Creed Syndicate, Fallout 4, Batman Arkham Knight a Zaklínač 3 nám nástroj od NVIDIE dokázal optimalizovať nastavenie hry iba v prípade Falloutu 4. V ostatných prípadoch informoval o nedostatočnej hardvérovej konfigurácii. Samozrejme, zahrali sme si všetky spomenuté tituly, ale bolo treba obmedzovať nastavenie kvality alebo rozlíšenie. Od herného notebooku však čakáme lepší výsledok, avšak opäť pripomíname cenu tohto modelu. Totiž, ROG GL552 je „herný“ v tom zmysle, že má výkonnejšiu dedikovanú kartu a lepší procesor ako bežné notebooky. V prípade menej náročných hier tak nebudete mať problémy, čo výborne prezentujú aj výsledky testov v programe 3DMark. Rozdiely medzi jednotlivými notebookmi sa zvyšujú priamo úmerne s rastúcou technickou náročnosťou grafického testu.

Pri pohľade na aktuálnu situáciu na trhu môžeme zhodnotiť, že ASUS ROG GL552 má rozumne určenú cenu. Testovaný model patrí medzi najlacnejšie modely v rámci svojej kategórie. Pokiaľ jeho kúpu zvažujete, odporúčame si priplatiť za model, ktorý je vybavený SSD diskom. Jeho absencia nám pri testovaní vadila najviac, najmä pri práci s operačným systémom. Rozdiel v porovnaní s ostatnými modelmi bol poznať. Druhá pripomienka smeruje k výdrži batérie, ktorá mohla byť lepšia. ROG GL552 je konštrukčne dobre zhotovený, avšak pri najnovších hrách sa potrápi. Ak chcete mať optimálny zážitok z hrania noviniek, pripravte si dvojnásobný rozpočet. ROG GL552 považujeme skôr za dobrý viacúčelový notebook, ktorý zvládne všetky bežné aktivity. Stroj, ktorý je vyslovene navrhnutý na hranie bez kompromisov to však nie je. Na druhej strane, pomerom cena/výkon/kvalita spracovania je na tom veľmi dobre.

Cena: 859 EUR
Zapožičal: ASUS

Parametre testovaného notebooku:

Model notebooku / ParameterASUS ROG GL552JX
ProcesorIntel Core i7-4750HQ
Operačná pamäť6 GB DDR3
Pevný disk750 GB HDD, 5400 ot./min.
Displej15,6″, matný, 1920 × 1080
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 950M, 2 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, USB 2.0, HDMI, VGA / Mini D-sub, LAN, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémWindows 10
Rozmery [mm]385 × 255 × 32,4
Skutočná hmotnosť [kg]2,6

Výsledky testovaného notebooku so systémom Windows:

Model/ParameterASUS ROG GL552JX
PCMark 8
Home accelerated3595
Creative accelerated4495
Work accelerated4132
Storage2305
3DMark
Fire Strike / Extreme / Ultra2761 / 1428 / 649
Sky Diver10645
Cloud Gate13294
Ice Storm74956
Batériové testy
PCMark 8, Home battery [hh:mm]2:05

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit