Novinka od ASUS-u už na prvý pohľad dáva najavo, že patrí do segmentu drahších monitorov, ktoré sú určené náročnejším hráčom. Jej pretiahnutý displej ponúka pomer strán 21:9 a rozlíšenie 3440 × 1440.

V kombinácii s 35-palcovým zaobleným displejom ide o monitor, ktorý bude dominovať vášmu počítačovému stolíku. Pomer strán 21 : 9 je ideálny na multitasking aj intenzívnejší zážitok z hrania, avšak pri ostatných činnostiach si naň budete zvykať. Nie je napr. praktické pracovať iba s jednou aplikáciou v režime celej obrazovky a vadiť vám možno bude aj to, že väčšina videí je prispôsobená pre pomer strán 16:9 a nechá vám na tomto monitore čierne boky.

Strix však ponúka 100 Hz obnovovaciu frekvenciu, a to je jedna z hlavných pridaných hodnôt. Vzhľadom k rozlíšeniu 3440 × 1440 však budete potrebovať poriadne výkonný počítač, aby ste túto obnovovaciu frekvenciu využili naplno. Z ďalších parametrov spomeňme VA panel, kontrastný pomer 2500 : 1 a 4 ms odozvu. Ide o štandardné parametre. Monitor ponúka zakrivenie na úrovni 1800R, čo znamená, že polomer kruhu, ktorý opisuje jeho zakrivenie je 1800 mm.

Kvalita obrazu je výborná, do pozornosti dávame nastavenia ako Overdrive (OD), ktoré znižujú tzv. ghosting alebo, ako sa po slovensky hovorí – „duchov“. Minimalizovať ich má pomôcť aj funkcia Extreme Low Motion Blur, ktorá umožňuje nastaviť pevné prepojenie s kartou na úrovni 85 Hz a 100 Hz. Je praktické, že táto funkcia funguje s kartami od AMD a tiež aj od NVIDIA. K dispozícii je aj technológia FreeSync na synchronizáciu s grafickou kartou od AMD. Zlepšuje vizuálny zážitok, nakoľko minimalizuje trhanie obrazu.

ROG Strix XG35VQ má vo výbave dvojicu HDMI portov (jeden verzie 2.0), DisplayPort 1.2 a dva USB 3.0 porty. Vďaka funkcii obraz v obraze môžete obrazovku rozdeliť na dve polovice a v každej časti zobrazovať obraz z iného zdroja.

Cena: 939 EUR

Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS ROG Strix XG35VQ je monitor, ktorý dávame do pozornosti náročnejším hráčom. Vďaka extra širokouhlému displeju ponúka intenzívnejší zážitok z hrania, čo sa však prejavuje aj na cene. Kvalitou spracovania však patrí medzi špičku vo svojej kategórii.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit