ASUS usporiadal celkom netradičnú tlačovku, na ktorej demonštroval zhubný vplyv modrého svetla, ktoré vyžaruje z bežných displejov rôznych zariadení. Práve škodlivé modré svetlo môže byť príčinou toho, že v noci nemôžete zaspať.

Pritom stále žijeme dobu, kedy väčšinu dňa trávime pri displejoch notebookov alebo smartfónov v pracovnom nasadení cez deň, ale potom aj pri zábave večer. Práve toto je chvíľa, kedy si oči ale aj celý neurotický systém môžeme poškodiť vyžarovaním škodlivého modrého svetla. Na tlačovej konferencii pritom vystúpili špecialisti z ČVUT, boli tu zástupcovia medecíny a podrobne sme sa dozvedeli o negatívnom vplyve krátkych vlnových dĺžok na očnú sietnicu.

ASUS sa tak výrazne rozhodol posilniť zastúpenie OLED displejov vo svojich nových produktoch.

Existuje päť dôvodov, prečo využiť práve OLED displej:

  1. OLED produkuje o 70 % menej škodlivého modrého svetla ako najlepšie LCD
  2. OLED poskytuje až 100 % pokrytia farebného gamutu DCI-P3
  3. OLED displej je extrémne rýchly, najrýchlejší čas odozvy je 0,2 ms
  4. OLED displej poskytuje čistejší obraz pri ľubovoľnom jase
  5. OLED displej v zariadeniach ASUS má certifikáciu DisplayHDR 500 TrueBlack a to znamená extra hlbokú čiernu farbu.

ASUS k tomu pridáva aj rady, ako sa vyhnúť vypáleniu OLED displeja

ASUS notebooky s OLED displejom tak prichádzajú už z výroby s nastavením do tmavého režimu operačného systému Windows. Odporúča sa nastavenie automatického stmievania jasu po 5 minútach. ASUS ako OLED displeje používa produkty od firmy Samsung, ktoré v sebe obsahujú technológiu OLED burn-in refine. Znamená to, že trvalo svetlé časti obrazu nespôsobila vypálenie displeja. Algoritmus riadenia budiaceho prúdu pritom rozpoznáva starnúce pixely a zvyšuje prúd prechádzajúci práve týmto pixelmi. Vo výsledku si tak vplyv starnutia displejov na taktom displeji ani nevšimnete.  ASUS navyše dáva záruku na OLED obrazovku až 7000 hodín pri jase 200 nitov. K dispozícii je aj špeciálne šetrič obrazovky MyASUS so zachovaním vitality displeja.

Konkrétne notebooky ASUS s OLED displejom

OLED displej sa nachádza v notebooku ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582, ktorý sa vyznačuje unikátnym systémom dvoch displejov. Ďalší displej s oznasčením ScreenPad Plus sa nachádza v priestore nad klávesnicou a opticky rozširuje hlavný OLED displej alebo môže fungovať ako numerická klávesnica či na ďalšie ovládanie. ScreenPad Plus má pomer strán 32:9, rozlíšenie 4K a ergonomicky sa vysúva tak, aby tvoril plynulé pokračovanie hlavného displeja a zároveň umožňoval aj chladenie notebooku.

ASUS ZenBook Pro Duo

Tento notebook prichádza s výkonom vlajkovej lodi, ako grafická karta je tu použitá nedostatková NVIDIA GeForce RTX 3070. Z hľadiska procesora to môže byť procesor až do Intel Core i9-10980HK. Ako pamäťové médiu výrobca použil 1 TB PCIe x4 SSD disk a na notebooku nájdete port Thunderbolt 3 USB-C. Z hľadiska bezdrôtového pripojenia je to Wi-Fi 6.

Hlavný displej je 4K OLED s vysokým kontrastom, hlbokou čiernou farbou a energetickou efektívnosťou. Použiť ho môžu aj nároční kreatívci, farebná vernosť je Delta-E < 2 pri 100 % DCI-P3 farebnom gamute. Displej je dotykový a sníma až 4096 úrovní prítlaku dotykového pera.

Ďalší notebook s OLED displejom v ponuke ASUS je ZenBook Flip S OLED UX371. Ten má o 360° otočiteľný displej, jeho touchpad sa dá využiť aj ako numerická klávesnica. Otvorenie displeja do najčastejšej pracovnej polohy znamená zdvihnutie tela notebook a možnosť lepšieho chladenia. Ide jednoznačne o luxusný dizajn notebooku s efektným nádychom medi, ktorý je zároveň vašou vizitkou. Vyhotovenie klávesnice je od okraja po okraj. ZenBook Flip S OLED je rodené ultramobilné zariadenie, jeho hmotnosť je len 1,2 kg a hrúbka 13,9 mm. V prípade 4K OLED panelu batéria vydrží zásobovať tento notebook po dobu 10 hodín (existuje aj model s FullHD panelom s výdržou až 15 hodín).

ASUS ZenBook Flip S OLED

ASUS ZenBook Flip S OLED

Nás však hlavne zaujíma 4K OLED displej, ktorý je v tomto prípade aj dotykový. Jeho uhlopriečka je 13,3 palca s kontrastným pomerom 1 000 000:1. Displej je vložený do sotva viditeľného rámčeku a prichádza s certifikáciou ochrany zdravia TÜV Rheinland.  Poskytne mimoriadne hlbokú čiernu farbu.

Nezaostáva ani ďalšia hardvérová výbava ako je procesor až do Intel Core i7-1165G7, plnohodnotné USB-C nabíjanie, bohatá portová výbava s Thunderbolt 4 USB-C. Tiež tu nájdete infračervenú kameru na rýchle a bezpečné prihlásenie s rozpoznávaním tváre. Cena tohto displeja je od 1629 po 1799 eur.

Ako tretí notebook z ponuky ASUSu s OLED displejom je to ZenBook Flip 13 OLED UX363. Opäť je tu displej otočný o 360°a touchpad sa dá využiť aj ako numerický blok. Podstatný je však práve dotykový 4K OLED displej s uhlopriečkou 13,3 palca. Ten má jas 400 nitov a kontrastný pomer 1 000 000:1. Notebook je stále ľahký – 1,3 kg s hrúbkou 12,9 mm. Na batériu vydrží ZenBook Flip 12 OLED pracovať 11 hodín. Výhodou pritom je ultrarýchle nabíjanie, ktorí dobije až 60 % kapacity batérie len za 49 minút. Nabíjačka je pritom s portom USB-C, čo sa dá využiť aj pre smartfón. Z hľadiska ďalších parametrov je to procesor do Intel Core i7-1165G7 s grafikou Intel Iris X. Portová výbava zahrňuje aj Thunderbolt 4 USB-C, HDMI a USB 3.2, z bezdrôtového pripojenia je to WiFi 6 Gig+. Cena notebooku je od 1179 po 1599 eur podľa výbavy.

ASUS ZenBook Flip 13

ASUS ZenBook Flip 13

Posledným predstaveným modelom je ZenBook 13 OLED UX/UM 325. Toto je lacnejší model určený na konzumáciu obsahu s cenovkou od 999 po 1219 eur, ktorý sa objaví neskôr počas tohto roka. Veľkosť displeja OLED HDR NanoEdge displeja je 13,3 palca Na hmotnosť má len 1,14 kg a hrúbku 13,9 mm. Použitý je tu 4-stranný NanoEdge rámček s hrúbkou len 2,9 mm, rozlíšenie displeja je 1920 × 1080 bodov. Na batériu ho môžete používa 13 hodín. Na výber je procesor Intel Core i7-1165G7 alebo AMD Ryzen 7 5700U. Využiť môžete rozsiahle portové vybavenie 2 × Thunderbolt 4 Typ C (len pre Intel procesor), ďalej USB 3.2, HDMI a tiež šachtu microSD. Aj v tomto prípade touchpad môže slúžiť ako numerický blok.

ASUS ZenBook 13 OLED

ASUS ZenBook 13 OLED

OLED displeje na nových notebookoch ASUS si samozrejme vyskúšame, pričom sa zameriame aj na ich používanie do neskorej noci.

A prinášame vám ak videá z toho zaujímavé webináru.

Hynek Medřický – CEO Vitae Light, expert na svetlo

ASUS OLED Media Day #1 – Hynek Medřický: O světelných spektrech a modrém světle – YouTube

Filip Hasleitner – Hlavný analytik Vitae Light, biochemik

ASUS OLED Media Day #3 – Filip Hasleitner: Vliv krátkých vlnových délek na oční sítnici – YouTube

Martin Anders – Prednosta psychiatrickej kliniky 1. lekárskej fakulty Univerzita Karlova

ASUS OLED Media Day #2 – Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. – Cirkadiánní rytmy a duševní zdraví – YouTube

Stanislav Vítek a Karel Fliegel – Katedra rádioelektroniky, Elektrotechnická fakulta ČVUT

ASUS OLED Media Day #4 – Doc. Ing. Stanislav Vítek, Ph.D. a Ing. Karel Fliegel, Ph.D: OLED vs. LCD – YouTube

Jiri Jelínek – Technický PR špecialista ASUS

ASUS OLED Media Day #5 – Jiří Jelínek: ASUS OLED line-up na 1. polovinu roku 2021 – YouTube

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.