Pomer veľkosti displeja k ploche veka? Nová éra je tu v plnom prúde, výrobcovia notebookov začínajú tento pomer uvádzať po vzore smartfónov. Tento notebook prichádza s 13-palcovým telom a 14-palcovým displejom. Dobrý nápad a tento ZenBook je opäť notebook, ktorý si zaslúži pozornosť.

Vyhotovenie a používanie

Tu sa nám páčilo viac vecí, nielen 80 % podiel plochy displeja k celkovej ploche veka. Vyhotovenie je z hliníka, horný kryt má sústredné kruhy po vzore zenovej tradície tohto výrobcu.

Ako celok na nás zapôsobila nová verzia U430 veľmi dobre. Notebook, ktorý je tenký, no má všetko podstatné a dobre sa na ňom pracuje. Klávesnica má tri stupne bieleho LED podsvietenia a píše sa na nej veľmi dobre. Má priestranné klávesy.

Model notebooku / ParameterASUS UX430UA
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskMicron, 256 GB SSD
Displej14, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, Micro HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]324 × 225 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,254
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)929

Nie sú síce nijako tvarované, ale štvorcový tvar s matnou úpravou pôsobí dobre. Body sme však strhávali za nepodarený medzerník. A klasika v podaní ZenBookov, tlačidlo na vypnutie je vtlačené do hlavného bloku klávesnice. Až budete vymazávať súbory klávesom Delete, dajte si pozor. Mohli by ste si omylom vypnúť systém.

Touchpad je veľmi dobrý. Je nad pomery veľký a je v ňom vložená aj čítačka odtlačkov prstov. Počas používania touchpadu vôbec neprekáža, je totiž v pravom hornom rohu. Tam už je prítlak poriadne silný, čiže túto oblasť aj tak používať nebudete.

Hrubšie gumové podložky sú pevné a zabraňujú šmýkaniu. Reproduktory Harman/Kardon sú umiestnené na zošikmenej hrane zospodu a hrajú naozaj dobre. ASUS ako jediná značka na trhu s ultra tenkými notebookmi prináša najlepší zvuk z interných reproduktorov.

Výkon a hardvérová výbava

Výrobca poskytuje tri typy procesorov Intel siedmej generácie. Máte na výber po jednom z každého modelu Core i3 / i5 / i7. My sme mali v zostave Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz. Je to dobrý procesor na kancelársku aj mierne náročnejšiu prácu. Predstavuje strednú cestu a výborný pomer medzi výkonom a cenou, hoci to aj model Intel Core i7-7200U, ktorý sa dá kúpiť v najvyššej konfigurácii. Škoda len, že chladenie výrobca nevyriešil lepšie.

Notebook bude mať dosť počuteľný vetrák už pri minimálnom zaťažení. Nám toto až tak neprekáža. Máte tenký počítač a stále ho budete počuť. Čo tak pridať nabudúce dva milimetre hrúbky a spraviť ho tichší?

Špeciálnu pozornosť sme venovali displeju. Pokrýva 100 % sRGB rozsahu a je to poznať. Ak ste mali niekedy notebook tejto značky, mohli ste sa stretnúť s tým, že nemal verné farby. Najmä žltá išla do zelena a poznali ste to pri výbere farby napr. v Exceli. Displej používa technológiu ASUS Splendit Technology, ktorá mení farebné zobrazenie podľa typu obsahu.

Model / TestyASUS UX430UA
Kancelársky výkon – PCMark 102782
Essentials5728
Productivity4640
Digital Content Creation2201
Herný výkon – 3DMark 111656
Graphics score1499
Physics score4321
Combined score1457
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]370,1
Access time [ms]0,092
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]6:13
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,5 / 42,2
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,4 / 46,0
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,96
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica3/5

Špeciálne pri filmoch na celú obrazovku. Slúži ale aj na to, aby ste si vytvorili lepšie podmienky na čítanie. Najmä večer, a to odstránením modrej zložky svetla. Displej má úpravu proti odleskom a tiež automatické nastavenia jasu. Aktivuje a deaktivuje sa cez špeciálny Fn kláves. My sme mali pocit, že je displej neustále tmavý aj pri najvyššom jase. Vtedy treba vypnúť automatické nastavenie jasu a displej sa doslova rozžiari.

Hodnotenie
+ konštrukcia, 13″ telo a 14″ displej,
+ kvalitné reproduktory,
+ výborný displej,
– hlučný medzerník,
– ventilátor často počuť

Cena: 929 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS UX430UA je veľmi dobrý ZenBook. Jeho cena nie je najnižšia, chválime ho ako celok. Super displej, pomer displeja k telu a tiež podsvietená klávesnicu. Samozrejme, je tu odpovedajúci výkon na náročnejšie používanie a výdrž nad 6 hodín. Toto sa ASUS-u podarilo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.