Vivobook 13 Slate OLED poteší obrazovkou, avšak sklame výkonom.

ASUS Vivobook 13 Slate OLED je zariadenie, ktoré pôvodne prišlo na trh na prelome rokov 2021 a 2022. Nám do redakcie však dorazilo na test až o rok neskôr a to v špeciálnej edícii Philip Colbert Edition. Tá bola oficiálne predstavená v máji tohto roka a pár mesiacov putovala na náš trh.

Na túto časovú postupnosť je potrebné upozorniť najmä z toho dôvodu, že Vivobook 13 Slate OLED poháňa procesor Intel Pentium Silver N6000 a ten je kameňom úrazu, nakoľko zďaleka nestíha za dnešnými notebookmi. A vlastne nestíha ani za 2 či 3 roky starými generáciami Windows tabletu Microsoft Surface, ktoré poháňa procesor Intel Core.

Potvrdilo to aj moje testovanie.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Skladačka

Vivobook 13 Slate OLED je v princípe skladačka. Na rozdiel od Microsoft Surface tabletov nemá dizajn so zabudovaným stojanom ani klávesnicu, do ktorej si schováte dotykové pero. ASUS to navrhol tak, že tablet je základ a v prípade potreby si k nemu môžete magneticky pripevniť zadný kryt so stojanom, klávesnicu a prípadne aj dotykové pero. To však nie je možné prichytiť magneticky alebo pomocou špeciálneho držiaka.

Toto riešenie vo výsledku nie je až tak praktické, nakoľko odstraňuje jednu z hlavných výhod Windows tabletov – ich nízku hmotnosť a hrúbku. Samotný Vivobook 13 Slate OLED má hmotnosť 790 gramov, avšak keď si k tomu pripočítate 300 gramov za zadný obal so stojanom a ďalších 334 gramov za klávesnicu, dostanete sa na 1,42 kg, čo je hmotnosť na úrovni bežného notebooku s väčšou uhlopriečkou.

A neušetríte ani na hrúbke, ak beriem do úvahy kompletné balenie. Tablet samotný má síce hrúbku 8 mm, avšak v kompletnej výbave sa dostanete na dvojnásobok. Plný potenciál tenkého a ľahkého šasi tak využijete iba v prípade, že ho chcete používať primárne v režime tabletu.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Hlavným lákadlom je OLED displej

Hlavné lákadlo tabletu Vivobook 13 Slate OLED je jeho OLED displej s uhlopriečkou 13,3 palca a rozlíšením 1920 × 1080 pixelov. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz a pomer strán je 16 : 9. Displej má 10-bitovú farebnú hĺbku a test pomocou kalibračnej sondy nameral 100 % pokrytie priestoru sRGB, 95,5 % pre Adobe RGB a 99,8 % pre DCI-P3. Dodávateľom displeja je Samsung, konkrétne ide o model ATNA33XC01-0.

Minimálny jas dosahuje 1,8 nitu, maximálny jas v SDR zobrazení som nameral na úrovni 367,5 nitu. Maximálny bodový jas v HDR dosahuje až 550 nitov, pričom nechýba podpora pre Dolby Vision. V tomto smere si zaslúži Vivobook 13 Slate OLED pochvalu, aj keď z praktického hľadiska by som v budúcnosti ocenil pomer strán 16 : 10 a vyššiu obnovovaciu frekvenciu.

Chválim aj reprodukciu zvuku. Štvorica reproduktorov v kombinácii s technológiou Dolby Atmos vytvára výbornú zvukovú kulisu, ktorá dopĺňa špičkové vizuály. Na sledovanie videí je tento tablet ideálny, pokiaľ teda máte k dispozícii 740 eur za Windows tablet na multimediálnu zábavu.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

S obmedzeným výkonom

Vivobook 13 Slate OLED sa predáva iba v jednej konfigurácii a to s procesorom Intel Pentium Silver N6000, 8 GB RAM typu LPDDR4X s frekvenciou 2933 MHz (na doske) a 256 GB NVMe PCIe 3.0 SSD úložiskom značky Kingston. Integrovaná grafická karta je Intel UHD Graphics (Jasper Lake 32 EU).

Procesor má štyri jadrá a frekvenciu 1,1 GHz, pričom turbo frekvencia dosahuje až 3,3 GHz. Bohužiaľ, tento procesor zaostáva za procesormi radu Intel Core a to aj v porovnaní so staršími generáciami. Pri používaní tabletu som to pocítil a to v rámci bežných úkonov, ako je inštalácia softvéru či sťahovanie aktualizácií systému Windows. Všetky tieto úkony trvali Vivobooku 13 Slate OLED dlhšie v porovnaní s tabletmi či notebookmi s Intel Core procesormi.

Tablet sa dá používať na surfovanie webom, prácu s dokumentmi, multimediálnu zábavu, avšak ideálne je neriešiť multitasking, lebo na tento účel nie je stavaný. Ak chcete Windows zariadenie s OLED displejom na plnohodnotnú kancelársku prácu, kúpte si radšej ASUS Vivobook 15X OLED, ktorý sa dá kúpiť za cenu od 760 eur a ponúka citeľne vyšší výkon.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Aký je používateľský zážitok?

S tabletmi Microsoft Surface som žil niekoľko rokov, takže mám skúsenosti s konvertibilnými Windows tabletmi, obľúbil som si ich a vedel by som s nimi žiť ako s hlavným pracovným nástrojom. ASUS Vivobook 13 Slate OLED by som však nechcel ako zariadenie na každodennú prácu.

Dôvody sú tri a sú čiastočne subjektívne a čiastočne objektívne – displej s pomerom strán 16 : 9 mi nevyhovuje na prácu. Na videá a multimediálnu zábavu je dobrý, avšak na prácu vyžadujem minimálne 16 : 10. Obmedzený výkon (výsledky benchmarkov nájdete na konci článku v tabuľke) sa pravidelne pripomína a pripomienky mám aj k dizajnu klávesnice, resp. jej spojenia s tabletom.

Na tabletoch Surface oceňujem, že keď pripojím klávesnicu k tabletu, obe časti k sebe doliehajú po celej šírke. Táto vlastnosť mi chýbala v prípade Vivobook 13 Slate OLED, čo môže niekedy prekážať, napríklad, keď budete s tabletom pracovať na kolenách. Ku klávesnici ako takej nemám pripomienky a rovnako ani k touchpadu, avšak dizajn spojenia klávesnice s tabletom by som do budúcnosti zlepšil.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Portová výbava, výdrž, nabíjanie

Vivobook 13 Slate OLED je vybavený dvoma USB-C portmi s podporou prenosu obrazu a napájania. Priložená je 65 W USB-C nabíjačka. K dispozícii je tiež 3,5 mm jack a čítačka microSD kariet. Súčasťou balenia je dotykové pero so 4096 úrovňami tlaku, ktoré ponúka dobrý zážitok pri písaní rukou, anotovaní alebo kreslení.

V rámci testovania som nameral výdrž na úrovni 10 hodín sledovania videa s maximálnym nastavením jasu, resp. 9,5 hodiny kancelárskej práce so simulovanými prestávkami medzi úkonmi. V rámci bežného používania sa výdrž pohybuje na úrovni 4 až 6 hodín v závislosti od štýlu používania a jasu displeja.

Nabitie zo 6 % na 53 % trvalo počas testovania polhodinu, na 95 % sa tablet nabil do 80 minút. Grafický čip sa v záťaži stabilizoval na teplote 67 °C, krátkodobo vyskočil na 77 °C. Procesor sa pohyboval na úrovni 73 °C, krátkodobo dosiahol 82 °C. Chladenie je pasívne, takže tablet je počas práce absolútne nehlučný.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Verdikt

ASUS Vivobook 13 Slate OLED je zaujímavé zariadenia a to najmä svojim konceptom. Windows tabletov je na trhu minimum a ešte menej s OLED displejom, takže tento model má priestor na to, aby zaujal. Bohužiaľ, kvalitný displej obmedzuje zastaraný hardvér, ktorý značne ovplyvňuje rôznorodosť využitia tohto zariadenia.

ASUS Vivobook 13 Slate OLED má zmysel, pokiaľ hľadáte tablet s OLED displejom na sledovanie videí či na nenáročnú prácu a používanie dotykového pera v systéme Windows. Otázne je, či vám to stojí za 740 eur. Pokiaľ hľadáte zariadenie na plnohodnotnú prácu s OLED displejom, odporúčam skôr ASUS Vivobook 15X OLED.

A pokiaľ chcete Windows tablet na plnohodnotnú prácu, kúpte si radšej Microsoft Surface tablet. Staršiu generáciu možnože kúpite v zľave za podobnú cenu. Budete musieť oželieť OLED displej.

Čo sa ASUS Vivobooku 13 Slate OLED týka, budem sa tešiť na jeho nástupcu. Ak zvolí výrobca lepší pomer strán na prácu, vybaví tablet výkonnejším procesorom a zapracuje na dizajne stojana a konektora klávesnice, pôjde o výborné zariadenia.

Cena: 740 eur

Zapožičal: ASUS

Fotky si môžete zväčšiť kliknutím/ťuknutím na ne

Páči sa nám

  • vynikajúci OLED displej
  • výborná reprodukcia zvuku
  • klávesnica aj dotykové pero sú súčasťou balenia
  • nehlučná prevádzka
  • rýchle nabíjanie cez USB-C
  • tenké a ľahké šasi samotného tabletu

Nepáči sa nám

  • slabší výkon sa prejavuje aj počas bežného používania
  • hrúbka a hmotnosť tabletu s klávesnicou aj stojanom
  • pomer strán 16 : 9 nie je ideálny na prácu
  • menej pohodlná práca s tabletom na kolenách, čo je dané dizajnom pripojenia klávesnice

Technické špecifikácie:

ModelASUS Vivobook 13 Slate OLED
Displej13,3″, OLED, 1920 × 1080 px, 60 Hz, Dolby Vision
CPU / GPUIntel Pentium Silver N6000 / Intel UHD Graphics (Jasper Lake 32 EU)
Operačná pamäť / Úložisko8 GB LPDDR4X / 256 GB NVMe SSD
Konektivita2× USB-C, 3,5 mm jack, microSD slot
Rozmery a hmotnosť310 × 190 × 8 mm / 0,79 kg (tablet samotný)
Cena740 eur
Test – Benchmarky 
PCMark 10 – Rozšírený test1 942
PCMark 10 – Aplikácie4 934
PCMark 10 – Rýchly SSD test733 / 117,88 MB/s
3DMark – Wild Life2815
3DMark – Night Raid / záťaž4118 / 84,3 %
Výdrž batérie – práca / video9:35 / 9:58
Test – Displej 
Minimálny / maximálny jasod 2 do 368 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov100 % sRGB, 95,5 % Adobe RGB, 99,8 % DCI P3

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit