120 Hz OLED displej považujem za najväčšiu výhodu tohto notebooku.

Ostatné je klasika, ktorá ale dáva notebooku univerzálny charakter. Tu dostanete všetko, čo potrebujete, ako už u ASUSu býva dobrým zvykom. Jednou z predností je plnohodnotná klávesnica a ešte je podsvietená tromi stupňami intenzity v bielej farbe.

VESA HDR displej

Telo je plastové, no pôsobí ako by išlo o čistý kov. Faktom ale je, že výrobca použil také materiály, aby ste dosiahli vysokú pevnosť. Aj preto zámena s kovom nebude náhodná. Veko je ale z hliníka a to je poznať na dotyk okamžite.

ASUS hovorí, že jeho notebook má 99 % bakteriálnu odolnosť a je na toto certifikovaný. Výdrž špeciálneho povrchu, ktorý zabráni bežnému rozmnožovaniu baktérií je 24 hodín. Zároveň ich eliminuje a zabraňuje ich prežitiu.

Zdroj: Samuel Hindy

S hmotnosťou blížiacou sa ku hmotnosti 2 kg je cítiť, že toto nebude kolibrík, ani drobček. Je tu 15,6“ displej s 2,8K rozlíšením. Toto považujem za veľmi dobrý kompromis pre tých, čo chcú jemnosť zobrazenia ale zároveň sami chápu nezmysel v platení za 4K verziu. Výrobca tento kus vo verzii so 4K displejom ani nepredáva.

Výrobca použil protiodrazovú vrstvu a vyzerá to dobre. Už len farby samotného systému sú nádherné, nehovoriac o sledovaní filmov. Displej má certifikáciu SGS Eye Care Display a vyžaruje o 70 % menej modrého svetla. To je ale dané najmä technológiou OLED.

Ocenil som aj tenké rámiky NanoEdge a vyššiu polohu displeja zo spodnej časti. Veko sa dá vyklopiť až do vodorovnej polohy so základňou, no aj tak vždy poteší, keď displej nezačína priveľmi nízko. Je to ergonomicky lepšie.

Displej má 100% DCI-P3 pokrytie gamutu a farby validované spoločnosťou PANTONE. To znamená, že pre grafikov alebo tvorcov videa sa dá použiť na profesionálnu prácu, aby výsledky zodpovedali štandardizovaným farbám.

Zdroj: Samuel Hindy

Bez biometrie

Kamera má fyzický kryt, ale nemá IR snímač na prihlasovanie do systému. Toto je úzke hrdlo a pri cene 1200 eur by som si prial aspoň snímač odtlačkov. Takto zostáva prihlasovanie cez PIN kód. Voliteľne ale existuje konfigurácia so snímačom odtlačkov.

Klávesnica má ešte niekoľko povedzme netradičných vecí. Výrobca už v minulosti ukázal na Vivobookoch dizajnové prvky. Escape máte v inej farbe, tu v oranžovo červenej a vyzerá to pekne. Rovnako aj Enter je trochu iný a má v spodnej časti biele prúžky. Naproti tomu je ale Enter v numerickej časti menší, treba si na to zvyknúť.

Výrobca má ešte jednu špecialitu a tou je jemné prehnutie klávesov. Je okom len minimálne badateľné, avšak na dotyk pocítite, že nejde o obyčajnú klávesnicu. Dobre sa na nej píše a výrobca svoj systém nazýva ErgoSense.

Súčasťou numerického bloku je tlačidlo na zapnutie. Má silnejší stisk, takže to nevidíme ako problém a nepomýlite si ho. Komu by prekážalo jeho umiestnenie, môže v systéme nastaviť, aby sa nevykonala žiadna akcia, či uspatie alebo vypnutie notebooku.

Výkon a technológie

Zatiaľ má výrobca v ponuke dva procesory 12. generácie Intel Core, uvádza, že sa dá ísť až na model H s vyšším výkonom. Vo výbave je adaptér s 90 W výkonom a rýchlym nabíjaním. To sa tiež počíta, rovnako ako fakt, že sú tu dva USB-C porty na nabíjanie.

Vivobook sa hodí na náročné multimediálne použitie. Treba len počítať s integrovanou grafickou kartou. Na ochranu pred prehrievaním použil výrobca vlastnú technológiu s názvom ASUS IceCool. Fakt je, že notebook sa veľmi nezahrieval a cez nastavenia MyASUS ho dokážete udržať aj v tichom chode. Toto je štandardná súčasť nástrojov od výrobcu a sami si určujete, či chcete tichý notebook alebo potrebujete vysoký výkon aj za cenu vyššej hlučnosti.

Zdroj: Samuel Hindy

V rámci tohto nástroja máte funkcie na ochranu displeja OLED pred nadmerným opotrebením. Nemusíte sa ale o nič starať, všetko je automatické.

V tomto nástroji je možnosť nastaviť si mikrofón tak, aby ste mali čo najlepšiu kvalitu pre video hovory a telefonovanie. Systém nastavení obsahuje napríklad potlačenie zvuku zo stláčania klávesov.

Verdikt

ASUS Vivobook S 15 OLED je notebook s hlavnou portovou výbavou. Keby tu bola ešte čítačka pamäťových kariet, bola by snáď kompletná. V každom prípade je toto notebook na pracovný stôl, kde vám ide v prvom rade o prvotriedny displej. Na grafickú prácu ale aj na filmy je toto jeden z najlepších notebookov, čo si môžete kúpiť. Zvukovo poskytne solídny základ aj na hudbu.

Nie je úplne najmenší, veď máte 15,6“ displej. V kombinácii s vyšším rozlíšením ale získate priestor navyše a komfort, ktorý sa doma alebo v kancelárii bez pochýb zíde.

Kritizujem najmä to, že čítačka odtlačkov je súčasťou voliteľnej konfigurácie. To chápem pri notebooku za 500 eur, nie pri vyše 1200 eurovom stroji.

Cena: 1229 eur

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • Špičkový OLED displej
  • Pevné telo
  • Pohodlná a tichšia klávesnica
  • Antibakteriálna ochrana

Nepáči sa nám

  • Čítačka odtlačkov ako voliteľný prvok

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS Vivobook S 15 OLED (K3502Z)
ProcesorIntel Core i7-12700H, 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache, 45 W TDP
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Hlavný displej15,6″ 16:9, OLED, 120 Hz, dotykový, max. rozlíšenie 2880 × 1620 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C + TB4 + PD, 2 × USB 3.2 Gen1, HDMI 2.0b, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]360 × 233 × 19
Hmotnosť [kg]1,8
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH) 1229
Model / TestyASUS Vivobook S 15 OLED (K3502Z)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5199
3DMark 11 – Herný výkon6570
VR Mark – Orange Room1871
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]2072,5
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:07
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]388,5
Faktor mobility3,4

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.