Hlavnou prednosťou je OLED displej, ktorý je naozaj návykový.

Nielen na filmy ale aj na bežnú prácu. Farby, ktoré na ňom uvidíte, sú výrazne krajšie, ako na bežnom displeji. Výrobca síce môže priniesť IPS s so širším gamutom a vyššou svietivosťou, stále to ale nebude OLED. Všetko podstatné o tom, čo tvrdí výrobca o ich displejoch, sa dozviete na špecializovanej stránke ASUS OLED v slovenčine.

Asus stavil na túto technológiu a rozširuje ju postupne do ďalších notebookov. Teraz prišiel na rad aj Vivobook. V minulosti sme testovali Vivobook 15. Aktuálny notebook, ktorý prišiel do redakcie na test je vylepšený o nové komponenty tak, aby odpovedal aktuálnosti trhu. Opäť má neprehliadnuteľný Enter.

Potrebujem Vivobook?

Toto je základná otázka. Je to skrátka 15,6“ notebook. Áno ale tento má OLED displej, čo je jeho silná prednosť a druhá je numerický blok. Na pohľad smiešny argument, na pozrite sa, koľko notebookov s touto uhlopriečkou obsahuje klávesnicu s týmto blokom. Je ich minimum a tak je tento model odpovedá potrebám tých, čo pracujú s číslami vo väčšej miere.

Konštrukcia notebooku vychádza z dávnejšie testovaného modelu. Tu nie sú výrazné zmeny, ak vôbec nejaké badateľné. Odporúčam prečítať si recenziu pôvodného kusu.

Výrobca použil osvedčené technológie, teda ide napríklad o NanoEdge Full HD displej. Tenké rámiky sú viac doménou ultratenkých notebookov, no aj tu sa výrobca snažili priniesť tento prvok. Veľká plocha a telo počítača nie je zároveň tak veľké. Vyklopením displeja sa zároveň nadvihne zadná časť a klávesnica sa mierne nakloní smerom k vám. Tu to výrobca až tak veľmi nepromuje, no konštrukčne sa tak notebook správa.

USB-C s obmedzením

Menšou nepríjemnosťou je tento konektor, ktorým sa notebook nedá nabíjať. Škoda, že ho výrobca obmedzil iba ako dátový konektor. Napájanie je treba použiť to, čo k nemu dáva výrobca a strácate tak slobodu, napríklad nechať si adaptér doma, keď v máte v práci univerzálny USB-C.

Ďalšia výbava

Počítač je viac navrhnutý ako kancelársky stroj, nie je to vyslovene cestovateľský kúsok. Má ale tichú klávesnicu, čo je plus navyše a vylepšené riadenie spotreby. V závislosti na konfigurácii sa dostanete možno aj na vyššie časy, mne sa podarilo dosiahnuť takmer 4,5 hodiny na jedno nabitie a bežnej práce. To nie je rekord ale je to taký solídny čas v tomto segmente notebookov. Vyššiu pridanú hodnotu vidím v tom, že z neho spravíte tichý stroj.

ASUS Intelligent Performance Technology je technológia, ktorá má za úlohu riadiť spotrebu ako aj samotné chladenie v závislosti na senzoroch vo vnútri notebookov. Výrobca poskytuje svoj overený nástroj, v ktorom si môžete výkonnostné režimy prepínať. To bude mať dopad aj na celkovú výdrž. Prepnutím sa do tichého režimu ventilátory stíchnu takmer okamžite. Závisí to aj od náročnosti predchádzajúceho využitia. Toto riadenie spotreby funguje cez klávesovú skratku Fn + F.

Cena: 1039 eur

Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS Vivobook 15 OLED (K513EA) je dobrý notebook. Toto je skrátka notebook s rozmerom 15,6“ a OLED displejom. K tomu dal výrobca niekoľko detailov navyše a tak sa mi páčilo, že dokáže byť úplne tichý. Pri večernom pozeraní filmov je to citeľná pridaná hodnota. Tento model zvažujete vtedy, keď chcete takto koncipovaný počítač a oceníte vysokú pridanú hodnotu s OLED displejom.

Páči sa nám

  • OLED displej
  • Tenké rámiky okolo displeja
  • Podsvietená klávesnica
  • Numerický blok
  • Pokročilé riadenie spotreby

Nepáči sa nám

  • Priemerná výdrž na batériu

Technické parametre

Model notebooku / ParameterVivobook 15 OLED (K513EA)
ProcesorIntel Core i7-1165G7 1,2 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskIntel, 512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, OLED, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 5 / Bluetooth 4.1
Porty1 × USB-C, 2 × USB 2.0, 1 × USB 3.0, HDMI 1.4, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]359 × 235 × 18
Hmotnosť [kg]1,8
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH) 
Model / TestyVivobook 15 OLED (K513EA)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5138
3DMark 11 – Herný výkon6494
VR Mark – Orange Room1919
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1062,4
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]4:20
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]378,8
Faktor mobility2,41

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.