Vhodný pre kreatívnych používateľov. Nielen tým, že má silnejšiu grafickú kartu ale práve špeciálny touchpad.

Séria Vivobook Pro má ďalšie špecifiká, ktoré inde nenájdete. Týmto si ASUS razí cestu medzi notebookmi konkurencie a chce priniesť hodnotu navyše, nielen technické parametre. V tomto prípade to znamená integrovanie ASUS DialPad vo forme vylepšené touchpadu. Ten má dve kružnice vľavo hore a aktivujete ich potiahnutím prsta z pravého horného rohu doprostred touchpadu. Tým sa rozsvietia dva kruhy.

Slúžia na nastavovanie parametrov podľa aplikácie a zároveň ich vidíte vizualizované aj na obrazovke vo forme plávajúceho kruhu s predvoľbami. Či už je to úprava jasu a hlasitosti vo Windows 11 alebo hrúbku štetca vo Photoshope. Na plné využitie DialPadu je treba kompatibilnú aplikácie. Všetko sa nastavuje cez aplikáciu ProArt Creator Hub. Je to rozhodne netradičný spôsob ovládania a na takto spracovanom touchpade.

Reakcie sú presné a je to spôsob, ako mať rozšírené ovládanie. Konkrétna situácia závisí na vašich zvykoch a ochote ich upraviť. Teda, či budete mať touchpad s týmto prvkom alebo použijete myš, aby ste sa preklikali nástrojmi v nejakej aplikácii a tam si definovali parametre, napríklad štetca, gumy alebo ho používali ako nástroj lupa.

OLED displej

Názov charakterizuje výbavu tohto modelu a je ním 4K OLED NanoEdge. Veľmi pekný displej, ktorý má 100 % pokrytie DCI-P3. Má certifikát PANTONE Validated. Získate tým presnosť farieb, ktorú budete potrebovať pri činnosti s grafikou. K tomu ale získate aj veľmi pekné farby v systéme, multimédiách ale aj hrách. Grafická karta je zo série herných. Primárne ale využívate ovládače typu Studio, ktoré sú optimalizované na prácu s grafikou a renderingom.

Ako sekundárny bonus je to, že OLED displeje vyžarujú modré svetlo v inej vlnovej dĺžke, ako klasické LCD panely. Výrobca tak hovorí o 70 % menej škodlivého modrého svetla. Ja som si aktivoval HDR režim a hry, ktoré toto podporujú vyzerajú ešte lepšie. Je radosť pozerať sa na displej tohto notebooku. Pozrite si stránky ASUS OLED v slovenčine, dozviete sa viac informácií.

V hornej časti rámu je kryt webovej kamery. Detail ale opäť vynikajúca vec, že je to v čoraz väčšom počte notebookov. Displej sa nedá vyklopiť úplne do vodorovnej polohy so základňou. Avšak, bežne mi tento uhol postačoval. Sú prípady, kedy by som ho vyklopil ešte viac, ale toto by som nepovažoval za nevýhodu. Veko držalo stabilne v akomkoľvek uhle a to som ocenil najviac. Veko je z hliníka a dostatočne chráni displej zvonka.

Klávesnica je komplet

Kompletná klávesnica je nutnosť, toto som ocenil a numerický blok je niečo, čo môžete aj nemusíte využívať. Chvíľu som si naň zvykal, tiež aj na fakt, že po reštarte počítača sa nezapol. To zistíte, až keď nezadáte číslo ale pohnete sa kurzorom v riadku na zápis. Trochu to zdržovalo, najmä keď som nemal odozvu, či je NumLock zapnutý alebo nie a bolo to treba vždy vyskúšať. Tu by LED dióda, podobne ako na CapsLock pomohla.

Čítačka odtlačkov je na tlačidle vypnutia. Je tvrdé tým, že je až vpravo hore hoci aj ako súčasť numerického bloku, nestlačíte ho omylom. Čítačka funguje vynikajúco a je to najrýchlejší spôsob prihlásenia do systému.

Zdroj: Samuel Hindy

Klávesnica má okrem 3-stupňového podsvietenia aj farebné odlíšenie klávesov. Vyzerá to perfektne a toto hodnotím ako dobrý nápad. Extravagantné ale zároveň umiernené. Oranžový Escape je ale lahôdka pre oko. Toto sa mi naozaj páčilo. Tiež sa mi páčilo vypnutie kamery a mikrofón cez klávesnicu. Nie sú to top funkcie notebooku. Ako teda rozpoznať dobrý notebook? Práve takýmito maličkosťami. Keď porátate všetky, ktoré v notebooku sú, získate stroj ako je Vivobook Pro 16X.

Výkon a hlučnosť

Telo notebooku sa nijako výrazne neprehrievalo. Výrobca má chladiaci systém ASUS IceCool Plus, ktorý ukázal svoju silu chladenia aj pri náročnejšom využívaní počítača (skôr grafickej karty). Aplikáciou MyASUS sa dajú nastaviť rôzne parametre displeja, jeho šetrenie ako aj nabíjanie batérie alebo otáčky ventilátora. Nie vždy bol počítač úplne tichý ale tichým režimom sa dá stíšiť, aby ventilátor nebolo zbytočne počuť, keď sledujete iba film v prehliadači.

Aplikácia MyASUS

Verdikt

Vivobook Pro 16X OLED je prakticky univerzálny počítač na multimédiá. Kúpite si ho vtedy, keď chcete niečo navyše. Napríklad práve DialPad – efektívny prvok v touchpade. Vtedy získate ďalší spôsob, ako ovládať notebook. Jeho súčasťou sú prvotriedne technológie, správa napájania a chladenia ako aj úspora energie.

Toto je jeden z mála notebookov s grafickou kartou RTX, ktorý dosiahne vyše 5 hodín výdrže na jedno nabitie. Toto ma veľmi prekvapilo a odporúčam každému, kto potrebuje notebook prenášať a spoľahnúť sa na batériu. Tu to naozaj funguje.

Cena: 1829 eur

Zapožičal: ASUS

Technické parametre

Model notebooku / ParameterVivobook Pro 16X OLED – N7600PC – OLED010T
ProcesorIntel Core i7-11370H 3,0 ÷ 4,8 GHz, 12 MB cache (max. 30 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej16″, OLED, max. rozlíšenie 3840 × 2400 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3050, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5
Porty1 × USB-C + TB + PD, 1 × USB 3.2, 1 × USB 2.0, HDMI 2.0, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]361 × 259 × 19
Hmotnosť [kg]1,95
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH) 1829
Model / TestyVivobook Pro 16X OLED – N7600PC – OLED010T
PCMark 10 – Kancelársky výkon5261
3DMark 11 – Herný výkon13285
VR Mark – Orange Room5692
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1025,8
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:14
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]360,87
Faktor mobility2,68

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.