Rodina Zenbookov vám dáva na výber. Informácia pre vás – vybraná skupina modelov sa teraz píše s malým „b“. V článku nie je chyba a staršie modely uvádzam podľa ich pôvodnej formy názvu.

Najväčšou zmenou je práve OLED displej a toto nie je prvý model, ktorý bol na teste v našej redakcii. Prvý kus, ktorý som mohol vyskúšať, bol postavený na platforme AMD. Prišiel čas otestovať intelovský kus.

Odporúčam prečítať recenziu na model ZenBook 13 OLED (UM325) s procesorom AMD. Všetky podstatné záležitosti toho, ako je notebook zostrojený a čo vám prinesie, sú práve tam. Pre mnohých používateľov pravdepodobne stále platí, že Intel je taká istota, aby veci fungovali. To už minimálne dva roky nie je pravda a moje možno zovšeobecnené odporúčanie je uprednostniť notebook s procesorom AMD.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
ASUS ZenBook 13 OLED (UX325EA)

Intel vs. AMD

Vždy je to o konfigurácii, treba zobrať túto situáciu tak, aby ste mali vyvážených súperov. V aktuálne testovanom Zenbooku je procesor Intel Core i7-1165G7. To je veľmi obľúbený model a často sa s ním stretnete naprieč rôznym spektrom prenosných počítačov od viacerých výrobcov. Vychádzať sa dá z toho, že pri integrovanej grafike je AMD silnejší.

Aby ste totiž mohli konkurovať tejto značke, potrebovali by ste Intel v spojení s kartou GeForce MX350. To je samostatná grafika a nie integrovaná a zase tak často ju v konfiguráciách nevidno. Je to škoda a táto grafická karta má svoj význam. Pri úprave fotiek, na staré hry, vyšší výkon multimediálnych aplikácií atď. Integrovaná grafika od Intelu, teraz už Intel Iris Xe je síce výkonnejšia ako minulé generácie Intel UHD Graphics, no stále je to slabá karta.

Výdrž a výkon

Pri porovnaní so ZenBookom na AMD, ktorý sme mali v redakcii na test pre aktuálne testovaných modelom na Intel, je AMD výkonnejší. Má silnejšiu grafiku a tá ťahá jednotlivé benchmarky. Výpočtovo, keď sa spoľahnete na benchmarkové testy, je na tom lepšie Intel. Ale iba s rozdielom zhruba pol hodiny.

Mne osobne tento rozdiel nestojí za to a uprednostnil by som AMD. Kvôli lepšej grafickej karte, hoci sa stále bavíme o kartách, ktoré sú určené na staré hry. Nie je to ale iba o hrách a poslúžia pri spracovaní obrázkov alebo využití počítača s viacerými monitormi.

Zenbook a OLED

V tomto smere je všetko jasné a dané. ASUS nerobí pokusy a prináša overený koncept, ktorý používa niekoľko rokov. Tu máte aj ASUS NumberPad 2.0, teda touchpad rozšírený o dotykový numerický blok. Toto sa mi páči a je na vás či to budete používať. Má dva stupne podsvietenia, takže neruší ani v prítmí a aj so zobrazením numerického bloku funguje ako touchpad. Ťuknutie vyvolá reakciu podľa nakreslených číslic, potiahnutie prstom zase pohne kurzorom.

Tiež je tu systém ErgoLift – otvorením veka sa nadvihne základňa a klávesnica sa nakloní ku vám. Tiež sa tento systém využíva na lepšie chladenie. Klávesnica má tradične tri stupne podsvietenia a je veľmi tichá.

To podstatné, prečo sa ešte viac zameriate na sériu Zenbook je OLED displej. S ním máte priamu podporu HDR vo Windows, vysoký jas a 100 % gamut DCI-P3. Ma farbách je to naozaj poznať. Kto ste ešte nevideli displej s touto technológiou, odporúčam si ho pozrieť. Farby sú naozaj sýte a kontrastné, rozdiel zbadáte už na ikonách na pracovnej ploche. Je to vynikajúce a kto si môže tento displej dovoliť, je to jasná voľba.

V súvislosti s displejom je tu ale niekoľko „ale“. OLED ako technológia je náchylnejšia na tzv. vypaľovanie displejov. V praxi sa toho obávať nemusíte, keďže na počítači budete pracovať a používať ho. Je ale jasné, že mať na displeji niekoľko dni jeden obraz, nebude dobrý nápad. To ste ale v praxi zrejme nikdy nezažili ani na IPS displejoch. A tiež to neznamená, že musíte okno s vašou tabuľkou v Exceli každých pár minút posúvať po obrazovke atď.

Notebook sa dá úplne bežne používať, uvádzam to len v nadväznosti na technológiu a fakt, že samotný výrobca poskytuje súpravu nástrojov na šetrenie displeja. Ide o OLED Care integrovaný priamo v aplikácii MyASUS. Aplikáciu zrejme poznáte a nastavíte v nej rôzne režimy pre mikrofón, výkon a ventilátor a ďalšie predvoľby. Niečo podobné ako HP Support Assistant alebo Lenovo Vantage. Zamknutie obrazovky a nečinnosť vypne displej a prepne ho do režimu animovaného grafického šetriča, aby sa body na displeji používali rovnomerne. Pripomína to šetrič Windows no v modernom grafickom stvárnení bézierových kriviek.

Celkovo je to tichý počítač, vyšší výkon síce rozoznie ventilátor. Je tu manažment spotreby a výkonu, ktorý si nastavujete podľa seba. Máte tak možnosť vynútiť šetriaci režim a na batériu sa spoľahnúť.

Plná výbava

Tenký a ľahký, no výrobca si nesnaží situáciu uľahčiť nejakou výhovorkou – to keď by ste sa pýtali na portovú výbavu. Je tu všetko, čo budete potrebovať. Okrem dvoch USB-c portov sú tu aj HDMI a USB 3.1. Nakoniec aj čítačka microSDXC kariet, avšak je tu jedno „ale“. Výrobca sem nedal klasický 3,5 mm konektor, no v balení nájdete redukciu na tento konektor z USB-C portu.

O plnej výbave sa dá hovoriť aj v oblasti výkonu. Procesor Ryzen 5 od AMD je výkonný a prirovnať ho môžeme k Intel Core piatej generácie. Avšak tu hrá dôležitú úlohu aj grafická karta AMD Radeon. Na staršie alebo menej náročné hry sa dá použiť a po tejto stránke je AMD jasná voľba. Riadenie spotreby je výborné a má možnosť upraviť výkon tak, aby bol notebook úplne tichý. To sa mu darí najmä zlepšeným chladením. Čiže aj v tenkom tele sa dá dosiahnuť nehlučný stav pri výkone bežne postačujúcom na kancelársku prácu.

Oceníte najmä dlhú výdrž na batériu a vyše 9 hodín už predstavuje rekord. Hoci výrobcovia sa tu predháňajú ešte dlhšími časmi, ich výdrž sa nejaví ako reálne použiteľná, skôr akási laboratórna.

Notebook má veľmi dobrý príjem signálu Wi-Fi. Podporuje Wi-Fi 6 ale aj v pásme AC na 5 GHz dosahuje lepšie výsledky ako iné notebooky či smartfóny. Ak sa bavíme o paličkách, namiesto dvoch tu máte štyri paličky signálu alebo dokonca aj plný signál.

Zvukovo je séria Zenbook poriadne nabitá a sú to všeobecne najlepšie hrajúce notebooky, medzi malým aj veľkými modelmi. Aj tu je už tradične spolupráca s Harman / Kardon.

Verdikt

ASUS Zenbook 13 OLED je výborný notebook, bez pochýb. Je ale aj drahší, platíte za už tak vynikajúce spracovanie „zen“ série a teraz ešte aj extra príplatok za OLED displej. Je zbytočné to priveľmi rozvíjať. Kto máte na takýto počítač peniaze, nespravíte chybu. Je premyslený do detailu, portov má síce menej no stále je tu jeden HDMI a jeden USB 3.1 port. Nebudete musieť nutne zháňať ani redukcie.

Páči sa nám

  • Špičkový OLED displej
  • Kvalita spracovania a systém ErgoLift
  • Výdrž na batériu
  • Systém riadenia spotreby a chladenia
  • Kvalitný zvuk Harman/Kardon

Nepáči sa nám

  • 3,5 mm audio cez redukciu z USB-C

Cena: 1289 eur

Zapožičal: ASUS

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterASUS Zenbook 13 OLED (UX325EA)
ProcesorIntel Core i7-1165G7 1,2 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskIntel, 512 GB SSD
Hlavný displej13,3″, OLED, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB 4, 1 × USB 3.1, HDMI 2.0b, microSDXC
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]304 × 203 × 14
Hmotnosť [kg]1,14
Model / TestyASUS Zenbook 13 OLED (UX325EA)
PCMark 10 – Kancelársky výkon4803
3DMark 11 – Herný výkon5050
VR Mark – Orange Room2441
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1282,5
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]9:44
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]403,7
Faktor mobility8,54
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
  • Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.