Overená séria notebookov tento raz prichádza s iným typom displeja, než na aký ste boli zvyknutí.

Notebook sám o sebe predstavuje pokračovateľa série ZenBook so všetkým, čo k nej patrí. Teda špeciálny výklopný systém displeja ErgoLift, ktorý zároveň zdvihne klávesnicu.

Lepšie sa na nej píše a notebook má o to viac lepšie chladenie. Systém, ktorý poznáme aj z iných notebookov tejto značky a výrobca ho používa čoraz častejšie. Na trhu je dostupný v 13,3 a 14“ verzii.

Odporúčame aj:

OLED displej

Pravdepodobne tou najzaujímavejšou súčasťou je práve OLED displej. Čo sa týka zobrazenia, výrobca nenechal nič na náhodu a displej je skutočne nádherný. Rozdiel medzi sebe lepším IPS a OLED displejom je poznať. Je kontrastnejší a v tomto prípade má displej aj 100 % DCI-P3 pokrytie a validáciu Pantone.

Nech už ste ZenBooky používali na čokoľvek, teraz máte možnosť získať ešte vernejšie farby. Nie, že by ste s tým v minulosti mali problém. ZenBooky mali vždy vysoký dôraz na kvalitu displeja a bolo to vidno už len pri používaní bežných kancelárskych aplikácií. Stačilo si obraz porovnať s iným kancelárskym notebookom.

Klávesnica a touchpad

Už tradične je podsvietená a tichá. Je od okraja k okraju, aj preto je notebook kompaktný a má 88 % pokrytie displeja k celkovej ploche krytu. Výrobca použil tenké rámiky a to na všetkých troch stranách. Ani spodná časť nie je príliš hrubá, no sme radi, že tu výrobca nechal nejakú vôľu. Samotný displej nezačína príliš nízko a vy sa tak k notebooku nemusíte veľmi skláňať.

Nad displej sa zmestilo prihlasovanie tvárou cez IR kameru. Funguje výborne a je to jediný biometrický spôsob prihlasovania do systému. Čítačka odtlačkov ale v praxi asi nebude nikomu chýbať.

Napriek tomu, že telom ide o 13,3“, na klávesnicu sa zmestil ešte jeden stĺpec. Úplne vpravo tak nájdete editačné klávesy používané pri práci s dokumentmi. Tlačidlo na vypnutie je už tradične súčasťou bloku, no tým že ho výrobca posunul nad editačný stĺpec, nebudete si ho mýliť s klávesom Delete.

Touchpad v tomto prípade nazvaný ako NumberPad 2.0 predstavuje výbornú alternatívu ku klasickému touchpadu. Je v ňom numerický blok a dá sa použiť, keď nahadzujete viac čísiel. Najlepšie na tom je spracovanie a kompatibilita, ako sa tento ovládací prvok správa.

Na výber sú dve intenzity podsvietenia pracovnej plochy touchpadu. To je vhodné na prispôsobenie večer, keď vám svieti klávesnica. Podržaním dotykového tlačidla vľavo hore spustíte kalkulačku vo Windows.

V režime s aktivovaným numerickým blokom sa dá touchpad používať aj na pohyb kurzora. Stačí po ňom potiahnuť prst. Ťuknutie však stlačí kláves v mieste, na ktorom ste ťukli. Numerický blok môžete používať ako klasický touchpad a netreba si robiť starosti s jeho vypínaním.

Plná výbava

Tenký a ľahký, no výrobca si nesnaží situáciu uľahčiť nejakou výhovorkou – to keď by ste sa pýtali na portovú výbavu. Je tu všetko, čo budete potrebovať. Okrem dvoch USB-c portov sú tu aj HDMI a USB 3.1. Nakoniec aj čítačka microSDXC kariet, avšak je tu jedno „ale“. Výrobca sem nedal klasický 3,5 mm konektor, no v balení nájdete redukciu na tento konektor z USB-C portu.

O plnej výbave sa dá hovoriť aj v oblasti výkonu. Procesor Ryzen 5 od AMD je výkonný a prirovnať ho môžeme k Intel Core piatej generácie. Avšak tu hrá dôležitú úlohu aj grafická karta AMD Radeon. Na staršie alebo menej náročné hry sa dá použiť a po tejto stránke je AMD jasná voľba. Riadenie spotreby je výborné a má možnosť upraviť výkon tak, aby bol notebook úplne tichý. To sa mu darí najmä zlepšeným chladením. Čiže aj v tenkom tele sa dá dosiahnuť nehlučný stav pri výkone bežne postačujúcom na kancelársku prácu.

Oceníte najmä dlhú výdrž na batériu a vyše 9 hodín už predstavuje rekord. Hoci výrobcovia sa tu predháňajú ešte dlhšími časmi, ich výdrž sa nejaví ako reálne použiteľná, skôr akási laboratórna.

Notebook má veľmi dobrý príjem signálu Wi-Fi. Podporuje Wi-Fi 6 ale aj v pásme AC na 5 GHz dosahuje lepšie výsledky ako iné notebooky či smartfóny. Ak sa bavíme o paličkách, namiesto dvoch tu máte štyri paličky signálu alebo dokonca aj plný signál.

Zvukovo je séria ZenBook poriadne nabitá a sú to všeobecne najlepšie hrajúce notebooky, medzi malým aj veľkými modelmi. Aj tu je už tradične spolupráca s Harman / Kardon.

Verdikt

ASUS ZenBook 13 OLED poskytuje vysoký multimediálny a pracovný zážitok. Malé rozmery, takmer bezrámikový displej a vyšší grafický výkon. To všetko vďaka platforme AMD Radeon a premysleným detailom v celom notebooku.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Špičkový OLED displej
  • Dizajn a kvalita spracovania
  • Vyšší výkon v grafickej oblasti
  • Chladenie a tichý chod
  • Kvalitný zvuk Harman/Kardon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • 3,5 mm audio cez redukciu z USB-C

Cena: 999 eur

Zapožičal: ASUS

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook 13 OLED (UM325)
ProcesorAMD Ryzen 5 5500U 2,1 ÷ 4 GHz, 3 MB L2 cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej13,3″, OLED, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaAMD Radeon, 512 MB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB 4, 1 × USB 3.1, HDMI 2.0b, microSDXC
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]304 × 203 × 14
Hmotnosť [kg]1,14

Benchmarky

Model / TestyASUS ZenBook 13 OLED (UM325)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5153
3DMark 11 – Herný výkon5213
VR Mark – Orange RoomN/A
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1275,4
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]9:13
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]401,12
Faktor mobility8,08

Prečítajte si aj:

Recenzia Asus ZenBook UX434FLC: Užitočný notebook s druhým displejom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.