Nová generácia tenkého notebooku s OLED displejom.

ASUS to s týmto typom displejov myslí vážne a rozširuje ponuku svojich modelov s OLED. Pravda, mieri na vyššie cenové relácie, no nielen Zenbooky majú takýto displej. Tiež je tu séria Vivobook.

V tomto prípade výrobca použil pomer strán 16:10 s 2,8K rozlíšením. Vyzerá to dobre, najmä s dôrazom na tenké rámiky okolo displeja. OLED HDR NanoEdge nie je novinkou a ASUS si na tenkým rámikoch dáva záležať.

Zdroj: Samuel Hindy

Príjemné je aj to, že spodné orámovanie nie je príliš tenké, nemusíte tak pozerať hlavou príliš dospodu. V každom prípade by to nebol problém, pretože veko sa dá otvoriť až na 180°. Displej je validovaný spoločnosťou Pantone a má certifikované zníženie emisií modrého svetla.

Na displej sa dobre pozerá a farby sú skutočne žiarivé. Kto by nechcel takto saturované farby, môže ich „zreálniť“ zapnutím HDR v nastaveniach Windows. Je tu priama podpora a využijete to aj pri pozeraní filmov. Počas testovania som využil vyššiu obnovovaciu frekvenciu a zmenil ju na 90 Hz. Toto považujem za rozumné minimum. Ak budú chcieť ostatní výrobcovia zaujať, toto je dobrý spôsob, ako priniesť viac než len obyčajný štandard.

Vojenská odolnosť

Výrobca spracoval Zenbook tak, aby vydržal aj horšie zaobchádzanie. Testy nie sú určené len na nešetrné používanie ale aj na náročnosť vo forme zmeny tlaku, nadmerných vibrácií, teplotných výkyvov atď. Sústredné kruhy pomaly miznú a na veku sú vybrúsené priamky. Vyzerá to pekne, rozhodne je to oživenie po mnohých rokoch pôvodnej grafiky zenu.

Klávesnica

Tri stupne bieleho podsvietenia sú pri ASUSe štandardnom, celkovo je klávesnica taká, ako ju poznáte. Nakoniec ani tlačidlo na vypnutie vľavo od klávesu Delete mi nijak veľmi neprekážal. Je to zároveň čítačka odtlačkov a má silnejší prítlak, výrobca návrh svojej klávesnice nazval ako ASUS ErgoSense. K tomuto spadá celý koncept toho, ako sa notebook ovláda, teda aj technológia touchpadu. Späť k tlačidlu na vypnutie. Aj keď naň omylom ťuknete, pravdepodobne ho nestlačíte. Treba pritlačiť naozaj viac.

Zdroj: Samuel Hindy

Kamera nemá fyzický kryt, viete ju deaktivovať z tlačidla na klávesnici. Toto oceňujem.

Zdroj: Samuel Hindy

Svietiaci touchpad

NumberPad 2.0 už mnohí dobre poznáte, je aj tu a dá sa používať ako numerický blok aj ako touchpad zároveň. Záleží na tom, či na danú pozíciu ťuknete alebo budete hýbať prstom. Dva stupne podsvietenia tiež považujem za dobrý nápad, no a komu by toto prekážalo, dá sa vypnúť a používať ho ako bežný touchpad.

Batéria

Notebook mi vydržal v prevádzke do šiestich hodín. To znamenalo používanie Wordu, prehliadača, občas pozeranie videa, písanie, skrátka také kancelárske používanie s polovičným jasom. Pre vyššiu svietivosť displeja to ale nebola prekážka a na displej bolo vidno lepšie ako pri bežných IPS notebookoch s menšou svietivosťou.

Je ale fakt, že som aktivoval úsporný režim cez aplikáciu MyASUS a tiež vo Windows. Tento systém funguje trochu inak ako systém od Lenova, kde sú režimy previazané viac. Toto sa mi takisto páči a ocenil som možnosť definovať si výkon, zároveň hlučnosť ventilátora a teda dopad na batériu po svojom.

Výrobca síce hovorí o trojnásobnej výdrži, než sa podarilo dosiahnuť mne. Tiež to na webe vysvetľuje a je to v poriadku. Notebook ale týmto spôsobom nebudete používať. Mimo iného so zapnutou Wi-Fi ale bez pripojenia na sieť a s veľmi nízkym jasom. Škoda, výrobcovia by mohli ísť na trochu reálnejšie hodnoty, ako ich čísla, ktoré nemáte šancu reálne dosiahnuť.

Spojenie Intel 12. generácie a Windows má ešte nejaké rezervy, no tie kompenzuje softvér  MyASUS.

Bežne je počuť ventilátor aj pri menej náročných činnostiach. Vhodným nastavením sa dá notebook prepnúť do úplne tichého režimu.

Verdikt

ASUS Zenbook 14 OLED je dobrým pokračovateľom série. Nie je ani tak drahý, ako by sa mohlo zdať. Komu stačí nižšia konfigurácia, dá sa ísť na 8 GB RAM a kúpiť ho o 100 eur lacnejšie.

Máte tu všetko potrebné, teda kovové spracovanie, výdrž na batériu, kompaktný napájací adaptér, rýchle USB-C porty a hlavne OLED displej. Na toto sa dá zvyknúť. Skutočne je to dobrý počítač na prácu a multimédiá. Zvuk s podporou Dolby Atmos je vynikajúci, to tiež pri ASUSe nie je výnimočné a celkovo hrajú Zenbooky najlepšie spomedzi kancelárskych notebookov na trhu.

Chválim veľmi dobrú Wi-Fi. Na miestach, kde iné notebooky mávajú problém, tu bolo všetko v poriadku a bez problémov s odpájaním alebo výpadkami.

Cena: 1089 eur

Zapožičal: ASUS

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS Zenbook 14 OLED (UX3402ZA)
ProcesorIntel Core i5-1240P, 3,3 ÷ 4,4 GHz, 12 MB cache, 20 ÷ 64 W TDP
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej14″ 16:10, OLED, 00 Hz, dotykový, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C + TB4 + PD, 1 × USB-A 3.2 Gen2, HDMI 2.0b, audio, čítačka microSD
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]314 × 221 × 17
Hmotnosť [kg]1,39
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1089
Model / TestyASUS Zenbook 14 OLED (UX3402ZA)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5062
3DMark 11 – Herný výkon5463
VR Mark – Orange Room2164
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1128,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:54
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]371,45
Faktor mobility4,24

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.