Špecializovaný notebook pre používateľov pracujúcich v grafických programoch.

Stroj, ktorý opäť ukazuje, že ASUS vytvára nielen bežné ale aj skutočne špecializované notebooky. Kým ostatní výrobcovia idú na istotu a vytvoria po vzore ostatných tenký notebook s minimom portov, tu je výrobca kreatívnejší. Vie, čo by mohli ľudia oceniť a nebojí sa originálne nápady presadiť. Inak, ak sa pozriete na notebooky spred 20 a viac rokov, tie boli tiež rôzne prispôsobené a mali aj viac či menej netradičné prvky.

ASUS ProArtZdroj: Mako Hindy
ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Drahý, zaslúži si svoju cenu?

V konfigurácii, ktorá bola u nás v redakcii, je to najlepšie, čo môžete od ASUSu dostať. Výrobca v tejto chvíli neavizuje príliš veľa konfigurácií, dá sa ale kúpiť s kartou A3000 od NVIDIE, namiesto A5000 v tomto teste. Tiež aj s procesorom Intel Xeon.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Výrobca chcel priniesť notebook, ktorý bude robiť to, na čo je určený. Je pochopiteľné, že tu nie je veľká vôľa v konfigurácii, aby si z toho šetrnejší používatelia nespravili menej výkonný nástroj na prácu. Otázka kompatibility je rovnako na mieste. Totiž tu dostanete jednoduchší servis v rámci kompatibility hardvéru medzi sebou a 3D aplikáciami.

Výrobca použil diskové pole Intel Raid a tak máte v systéme jedno 2 TB diskové pole zložené z dvoch 1 TB diskov. Aj vďaka tomu je systém celkovo rýchlejší, čo je inak vidieť aj na benchmarkoch na konci článku.

Čo je inak?

Hlavnou zmenou je prítomnosť kolieska ASUS Dial. Viac sa o ňom dozviete v samostatnej časti tejto recenzie. Ďalšie zmeny oproti bežným notebookom sa týkajú klávesnice. Tá má oddelené klávesy F v skupine po štyroch. Toto poznáte z veľkých klávesníc alebo iných špecializovaných notebookoch. Je to detail, ale poteší v jednoduchšej orientácii takpovediac po hmate.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
ASUS ProArt StudioBook 16 OLED a jeho klávesnica

Na numerický blok, umiestnenie šípok a klávesy „krát“ a „lomeno“ sú nad blokom. Enter v numerickej časti je menší. Na toto treba zvyk. Oceniť treba doslova obrovské klávesy Ctrl a Shift na pravej strane. Tie na opačnej strane sú štandardného rozmeru v notebookovej klávesnici. Podsvietenie je v troch stupňoch, čo je jedna z veľkých výhod notebookov tohto výrobcu.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
Portová výbava na ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Rozdiel je aj v portovej výbave. Vyzerá, že svitá na lepšie časy a výrobcovia budú rozširovať svoju portovú výbavu. Tento notebook je vyladený a je tu všetko, čo by ste mohli reálne potrebovať. Teda zásoba portov USB-C, USB-A, dokonca aj audio konektor a popri iných portoch aj čítačka SD kariet. Kupujete poriadne drahý stroj, zároveň aj výkonný a výrobca sa vás nesnaží oklamať malou portovou výbavou pod rúškom moderného dizajnu. Ako keby ste tieto porty nemali potrebovať.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

ASUS Dial

Tento prvok je v tomto prípade mechanický a výrazne zvyšuje efektivitu práce s vybranými aplikáciami. ASUS má spoluprácu s viacerými vývojármi softvéru, najdôležitejšia je pritom podpora aplikácii od firmy Adobe. Konkrétne sme vyskúšali strih videa v aplikácii Premiere a úpravu fotiek v Lightroome.

ASUS DialZdroj: Mako Hindy
Mechanický ASUS Dial je umiestnený presne v dosahu ruky

ASUS Dial je potom prvok, ktorým v prípade fotiek veľmi rýchlo zmeníte expozíciu a kontrast fotiek. Výhodné je umiestnenie tohto prvku v oblasti, kde má položenú ruku. Po pár minútach pri prehliadaní fotiek v Lightroome začnete intuitívne nastavovať hlavné parametre fotky práve pomocou Dialu.

V prípade strihu videa slúži Dial predovšetkým na rýchly výber tých záberov, ktoré chcete použiť vo výslednom filme. Aj toto prebieha mimoriadne rýchlo. Mechanický prvok pritom prstami ľahko ovládate a máte dobrú spätnú väzbu, že ste urobili daná krok.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Dial si poradí aj s aplikáciami z balíka Microsoft Office a podľa vyjadrenia ASUSu sa počet podporovaných aplikácií bude rozširovať.

Pevný a matný

Kvalita spracovania je prvotriedna. To treba uznať. Je to skutočne pevný notebook, veď aj niečo váži. Avšak jeho hmotnosť je porovnateľná s týmto segmentom prenosných počítačoch. Opierka na dlane aj celkovo povrch okolo klávesnice je príjemný na dotyk. Oceníte matný dizajn, ktorý nie je šmykľavý a studený.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
Dizajn veka ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Hoci tu treba dodať, že notebook sa zvykne zahrievať viac aj pri písaní textov, napríklad tejto recenzie. Máte ale možnosť nastaviť vyššie chladenie cez softvér ProArt Creator Hub. Aplikácia My ASUS zase slúži na aktualizácie ovládačov, BIOSu, rovnako tak aj nastavenie OLED panela a jeho ochranu. O všetko je postarané, notebook je nastavený, už ho treba len používať.

Výborný zvuk

Reprodukcia je vynikajúca. Na stereo reproduktory sa môžete spoľahnúť, hrajú veľmi dobre, hoci kvality zvuku v modely ASUS Zenbook Pro Duo 14 OLED nedosahujú. ProArt StudioBook hrá lepšie ako 90 % notebookov na trhu.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Verdikt

ASUS ProArt StudioBook 16 OLED je špičkový notebook. Je to zostava, ktorá má priniesť kompatibilitu s 3D a CAD aplikáciami Aj preto tu máte grafickú kartu série RTX A. Tá je zameraná na 3D modelovanie, virtualizáciu a prácu v dizajnérskych programoch, rovnako tak aj nástrojoch Adobe Creative Cloud či Corel GS.

Notebook je tichý v kancelárskom režime, pri najvyššom výkone bude počuť výrazne šumenie. Tu zároveň treba dodať, že výdrž na batériu v podobe 7,5 hodiny je nadštandardný údaj. Treba ale šetriť a nepoužívať grafickú kartu. Nie vždy totiž bude treba najvyšší výkon. Pri vyššej záťaži, kedy až tak nešetríte, pracujete s grafikou, dostanete z jedného nabitia približne 4 hodiny používania.

ASUS ProArt StudioBook 16 OLEDZdroj: Mako Hindy
Napájací 240 W zdroj na ASUS ProArt StudioBook 16 OLED

Tiež oceníte možnosť nabíjania cez USB-C, hoci vás systém upozorní, že nemáte dostatočne rýchlu nabíjačku a nabíjanie bude pomalšie. Dodávaný adaptér má 240 W, v redakcii sme použili 120 W adaptér k smartfónu.

Páči sa nám

  • Pomer strán displeja 16:10, OLED
  • Otočné koliesko ASUS Dial
  • Super grafický výkon
  • Rýchly SSD disk
  • Výdrž na batériu
  • Možnosť nabíjať cez USB-C
  • Výborný zvukový systém

Nepáči sa nám

  • Teplá opierka na dlane aj v kancelárskom režime
  • Vysoká cena
  • Je dostupný len so 4K displejom, nedá sa ušetriť napríklad za 2K displej

Cena: 4899 eur

Zapožičal: ASUS

Na článku spolupracoval: Ondrej Macko

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS ProArt StudioBook 16 OLED
ProcesorIntel Core i7-11800H 1,9 ÷ 2,3 GHz, 24 MB ache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný disk1 + 1 TB SSD
Hlavný displej16″, OLED, max. rozlíšenie 3840 × 2400 px
Grafická kartaNVIDIA RTX A5000, 16 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C Gen 2 + DP + PD (1 × TB4), HDMI 2.1, LAN, SD, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Pro
Rozmery [mm]362 × 264 × 21
Hmotnosť [kg]2,4
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)4899
Model / TestyASUS ProArt StudioBook 16 OLED
PCMark 10 – Kancelársky výkon6708
3DMark 11 – Herný výkon23723
VR Mark – Orange Room10491
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1346,8
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:28
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]395
Faktor mobility2,69

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.