Skladateľný notebook ma baví viac ako skladateľný smartfón.

ASUS začal na Slovensku predávať skladateľný notebook Zenbook 17 Fold OLED (UX9702). Ide o prvú generáciu tohto zariadenia, avšak ak berieme do úvahy všetky skladateľné notebooky, ktoré už prišli na trh, možno hovoriť o druhej generácii tohto typu zariadení.

Zenbook 17 Fold OLED som používal ako svoje primárne zariadenie na prácu počas jedného týždňa. Nie je to dostatočne dlhá doba na to, aby som dokázal naplno využiť skladateľný koncept v rôznych životných a pracovných situáciách. Avšak je to dostatočne dlhá doba na to, aby som zistil, či ma tento koncept zaujal a či by som chcel skladateľný notebook používať aj naďalej, resp. by som zvažoval jeho kúpu.

17-palcový notebook, ktorý sa premení na knihu

Hlavným lákadlom skladateľného notebooku je jeho výborná mobilita. ASUS Zenbook 17 Fold OLED má rozmery 378,5 × 287,6 × 8,7~12,9 mm v rozloženom stave. Vo svojej podstate ide o 17,3-palcový tablet, keďže gro konštrukcie tvorí práve OLED displej. Klávesnica je bezdrôtová a nie je pevnou súčasťou konštrukcie.

Displej je možné zložiť a premeniť ho na zariadenie v tvare knihy s rozmermi 287,6 × 189,3 × 17,4~34,4 mm. Súčasťou balenia je tiež špeciálna taštička na prenášanie s rozmermi 300 × 210 × 40 mm. Hmotnosť notebooku je 1,5 kg bez klávesnice, resp. 1,83 kg s klávesnicou, ktorú je možné magneticky prichytiť a umiestniť medzi dve polovice displeja v zloženom stave.

V kombinácii s taštičkou sa hmotnosť celého riešenia pohybuje na úrovni 2,1 kg. Veľkou výhodou sú však kompaktné rozmery zloženého notebooku, ktorý môžete prenášať v oveľa menších taškách a batohoch, než aké by ste potrebovali na prenášanie štandardného 17-palcového notebooku. A toto je vlastnosť, ktorú som si počas testovania okamžite obľúbil.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) je možné prenášať v taštičke s rozmermi 300 × 210 × 40 mm

Bezkonkurenčný OLED displej

Základom notebooku/tabletu ASUS Zenbook 17 Fold OLED je 17,3-palcový skladateľný dotykový OLED displej s rozlíšením 2,5K (2560 × 1920 pixelov, 60 Hz) a pomerom strán 4 : 3. Kvalita displeja je špičková, čo potvrdilo aj testovanie pomocou kalibračnej sondy – v prípade tohto displeja som prvýkrát nameral dokonalé pokrytie na úrovni 100 % farebného priestoru sRGB aj DCI-P3.

V rámci testovania pomocou sondy som tiež nameral takmer 95 % pokrytie priestoru Adobe RGB a minimálny/maximálny jas v SDR zobrazení na úrovni od 5 do 390 nitov. Displej podporuje aj Dolby Vision, čo využijete napríklad pri sledovaní Netflix videí, a má odozvu iba 0,2 ms.

17,3-palcový displej predstavuje veľkú plochu na prácu aj zábavu. V rámci testovania som túto obrazovku využíval samostatne alebo v kombinácii s externým monitorom, ktorý som k notebooku pripojil cez jeden z dvojice dostupných USB-C/Thunderbolt 4 portov.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) som počas testovania používal aj ako stolný počítač

Štyri reproduktory s Dolby Atmos a rôzne spôsoby používania

ASUS Zenbook 17 Fold OLED má nadštandardne kvalitnú reprodukciu zvuku, ktorú zabezpečujú štyri reproduktory s technológiou Dolby Atmos. Chválim maximálnu hlasitosť, ktorá je na pomery notebookov nadštandardná. Takisto som ocenil, že notebook zabezpečil rovnako kvalitnú reprodukciu zvuku a to bez ohľadu na to, v akom režime som zariadenie používal.

Zenbook 17 Fold OLED umožňuje rôzne spôsoby používania, čo je dané jeho skladateľným konceptom. Môžete ho používať v režime celej obrazovky na šírku, kedy k Zenbooku 17 Fold OLED pripojíte priloženú Bluetooth klávesnicu s touchpadom alebo iné príslušenstvo. V režime na výšku je otvorený displej ideálny na čítanie či prezeranie obsahu.

V pootvorenom stave sa Zenbook 17 Fold OLED premení na notebook s dvoma 12,5-palcovými Full HD displejmi. V tomto režime sú k dispozícii dva spôsoby používania – s priloženou Bluetooth klávesnicou, ktorá sa prichytí k spodnej časti displeja alebo s dotykovou klávesnicou, ktorá sa zobrazí v spodnej časti displeja.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) s priloženou Bluetooth klávesnicou, ktorá sa magneticky prichytí k spodnej časti

Výhody a nevýhody skladateľného dizajnu

Hlavnú výhodu skladateľného dizajnu som už spomenul a to je pohodlné a bezproblémové prenášanie veľkého displeja. Druhou výhodou je všestrannosť používania, čo naznačujú aj vyššie uvedené režimy používania. V režime notebooku s Bluetooth klávesnicou sa dá Zenbook 17 Fold OLED pohodlne používať aj v režime na kolenách, resp. v priestoroch a situáciách, ktoré neumožňujú používanie 17-palcového displeja.

Nevýhoda skladateľného dizajnu spočíva v hrúbke spodnej časti, ktorá v kombinácii s priloženou Bluetooth klávesnicou dosahuje 19 mm. Na pomery dnešných notebookov je to pomerne veľká hrúbka a treba si na to zvyknúť. Alternatívne môžete použiť dotykovú klávesnicu, avšak tá je za mňa nepoužiteľná na prácu, nakoľko písanie na nej je pomalé.

Nevýhodou skladateľného dizajnu je aj fakt, že zabudovaná webkamera sa nevie vždy okamžite prepínať medzi orientáciou zariadenia na šírku (v rozloženom stave), resp. na výšku (v režime notebooku). Táto zmena zriedkavo zmiatla aj operačný systém Windows 11, avšak nestalo sa mi to často. Riešením bolo reštartovanie notebooku.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) v režime notebooku

Pánt, ktorý vydrží minimálne 30-tisíc otvorení/zatvorení

Zenbook 17 Fold OLED sa chváli odolnosťou na úrovni vojenských štandardov MIL-STD-810H US. ASUS tiež uvádza, že pánt, ktorý je základom skladateľného dizajnu, poriadne otestoval a garantuje jeho životnosť na úrovni minimálne 30-tisíc otvorení/zatvorení. V praxi to znamená, že ak notebook otvoríte/zatvoríte 15-krát denne, vydrží fungovať minimálne 5 rokov.

Kvalitu pántu chválim a oceňujem, že udrží displej otvorený pod uhlom, ktorý si používateľ zvolí. V strede obrazovky je pod určitým uhlom vidno zlom displeja, avšak v otvorenom režime som ho nevnímal. Všimol som si ho iba v režime notebooku s Bluetooth klávesnicou, nakoľko sa v ňom nachádzal panel úloh a stred displeja bol mierne zaoblený.

Z praktického hľadiska chválim zabudovaný stojan, ktorý uľahčuje používanie notebooku v otvorenom režime.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) vydrží minimálne 30-tisíc otvorení/zatvorení

Nástroje od ASUSu pre efektívnejšie používanie notebooku

ASUS vybavil Zenbook 17 Fold OLED viacerými praktickými nástrojmi, ktoré zlepšujú zážitok z jeho používania. Sem patria nástroje ScreenXpert 3 a Mode Switcher, ktoré urýchľujú rozdelenie aplikácií do jednotlivých okien a prácu s nimi. Funguje to rýchlejšie a pohodlnejšie v porovnaní s riešením od Microsoftu, ktoré je súčasťou Windows 11.

Zaujímavou funkciou je AdaptiveLock, ktorý je dostupný iba v režime notebooku. Zariadenie v takom prípade, pokiaľ je funkcia aktívna, využíva zabudované senzory, aby automaticky stmavilo obrazovku a uzamklo počítač, keď sa používateľ postaví a odíde od stola. A keď sa vráti, Zenbook sa automaticky odomkne vďaka funkcii rozpoznávania tváre.

Notebook je tiež vybavený senzorom teploty farieb, ktorý automaticky prispôsobuje nastavenie jasu a teploty farieb displeja.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) umožňuje prihlasovanie do systému Windows 11 pomocou rozpoznávania tváre

Hardvérová výbava a výdrž

ASUS Zenbook 17 Fold OLED je dostupný iba v jednej konfigurácii s procesorom Intel Core i7-1250U, grafickou kartou Intel Iris Xe, 16 GB RAM DDR5 v jednokanálovom zapojení a 1 TB SSD úložiskom. Výkon notebooku je dostatočný na kancelársku prácu a bežné používanie.

Počas môjho testovania som v rámci redakčnej práce nemal pocit, že by ma notebook obmedzoval. Spoľahlivé je tiež chladenie a stabilita. Hlučnosť v záťaži je štandardná. Teploty v záťaži sa stabilizovali na úrovni 68 °C pre procesor a 64 °C pre grafickú kartu.

Výdrž batérie som nameral na úrovni 10 hodín v teste kancelárskych aplikácií pri polovičnom nastavení jasu, resp. 9,5 hodiny pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu. V rámci bežného používania sa výdrž pohybovala na úrovni 5 až 6 hodín v 17,3-palcovom režime pri nastavení jasu na úrovni 70 %, čo zodpovedalo jasu 170 nitov.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) má dva USB-C/Thunderbolt 4 porty a 3,5 mm jack

Verdikt

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) je dôkazom toho, že skladateľné notebooky majú zmysel. Vedia ponúknuť veľký displej, ktorý sa dá zložiť do kompaktného šasi. Je pravda, že skladateľný notebook je v zloženom stave hrubší ako tradičný notebook, zároveň je však citeľne menší z hľadiska ostatných rozmerov, čo zjednodušuje jeho prenášanie.

Zenbook 17 Fold OLED počas testovania fungoval spoľahlivo – až na zriedkavé softvérové chybičky, ktoré boli dané tým, že operačný systém Windows 11 sa nestihol prispôsobiť aktuálnej orientácii pri zmene režimu používania. V tomto smere bude musieť Microsoft zoptimalizovať svoj systém.

Zenbook 17 Fold OLED láka veľkým špičkovým OLED displejom, kvalitnou reprodukciu zvuku a najmä bezkonkurenčnou všestrannosťou používania. Prejavuje sa to aj na pomerne vysokej cene 3619 eur, čo je vzhľadom k novej technológii pochopiteľné a očakávané.

Uvidíme, čo prinesú ďalšie generácie skladateľných notebookov. Už dnes si viem však predstaviť, že o 10 rokov budeme tieto zariadenie používať a budú pre nás rovnakou samozrejmosťou ako dnešné štandardné notebooky. Faktom je, že keď klesne cena a výrobcovia znížia hrúbku zariadenia, jeho kúpu budem zvažovať aj ja.

Zapožičal: ASUS

Cena: 3619 eur

  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • Špičkový a veľký OLED displej
  • Všestrannosť používania
  • Pomerne nízka hmotnosť a kompaktné rozmery v zloženom stave
  • Hlasná a kvalitná reprodukcia zvuku
  • Celkový používateľský zážitok je dobrý
  • Zabudovaný stojan je praktický
  • Nástroje od ASUSu na prácu s oknami fungujú lepšie ako zabudované riešenie od Microsoftu

Nepáči sa nám

  • Väčšia hrúbka spodnej časti s klávesnicou v režime notebooku
  • Občasné softvérové nedostatky v systéme Windows 11 pri zmene režimu používania
  • Vyššia cena

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 ASUS Zenbook 17 Fold OLED
Displej17,3″, FOLED, 2560 × 1920 px, 60 Hz, lesklý, dotykový, skladateľný
CPU / GPUIntel Core i7-1250U / Intel Iris Xe
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR5 (jednokanálové zapojenie) / 1 TB SSD
Konektivita2× USB-C/Thunderbolt 4, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť378,5 × 287,6 × 8,7 ~ 12,9 mm v otvorenom stave / 1,5 kg
Test – Benchmarky 
PCMark 10 – Rozšírený test / Aplikácie4113 / 10869
Výdrž batérie – Aplikácie / Video9:59 / 9:37
Výdrž batérie – Aplikácie / Video1569 / 246,55 MB/s
3DMark – Night Raid / Stress Test9055 / 62,4 %
Wild Life / Extreme6591 / 1835
Cinebench R23 – Single / Multi Core1483 / 5210
Test – Kvalita displeja 
Minimálny / maximálny jas5 / 390 nitov v SDR režime
Pokrytie farebných priestorov100 % sRGB, 94,7 % Adobe RGB, 100 % DCI-P3
Test – Teploty v záťaži 
Teplota CPU / GPU v záťaži68 / 64

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit