Poteší spracovaním, OLED displejom aj výkonom.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) je najnovší prírastok do rodiny notebookov Zenbook Pro. Ide o notebooky pre tvorcov obsahu, čomu zodpovedá ich výbava a takisto cena. Vybavené sú špičkovým displejom s verným podaním farieb, majú kvalitnú reprodukciu zvuku a ponúkajú aj vysoký výpočtový výkon a grafický výkon, ktorý zabezpečuje dedikovaná grafická karta.

Cieľom je, aby mal tvorca obsahu k dispozícii všetky potrebné nástroje, a to z hľadiska surového výkonu, ale aj softvérových zlepšení, ktoré umožňujú efektívnejšie pracovať.

Priznám sa, že nie som ideálnym príkladom cieľovej skupiny tohto notebooku a na moje každodenné používanie je skôr vhodnejší ASUS Zenbook S 13 OLED. Ten je rekordne tenký a ľahký a na každodenné nosenie do redakcie alebo na služobné cesty či konferencie je bezkonkurenčný. Písal som o tom aj v mojej recenzii, resp. hodnotil vo videorecenzii, ktorú nájdete na našom YouTube.

Intel Core i9 + GeForce RTX 4070

Zenbook Pro 14 OLED som testoval v najvyššej konfigurácii, ktorá je od výroby ponúkaná. Notebook v tomto prípade poháňa procesor Intel Core i9-13900H v kombinácii s dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4070 s 8 GB videopamäte.

Operačná pamäť mala veľkosť 32 GB v dvojkanálovom zapojení, pričom maximum, čo notebook zvládne je 48 GB. Ide o typ DDR5. Úložisko malo veľkosť 1 TB, maximum je 2 TB. Cena tejto konfigurácie je na úrovni vyše 2 500 eur. 

Procesor a grafická karta dokážu fungovať pri kombinovanom TDP na úrovni až 125 W. Samotný procesor dosahuje až 70 W, ak sa naplno nevyužíva grafický čip. Notebook som prebehol niekoľkými testami výkonu a výsledky si môžete pozrieť v tabuľkách na konci článku.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)

Špičkový OLED displej

Displej notebooku má uhlopriečku 14,5 palca. Ide o OLED panel s pomerom strán 16 : 10 a rozlíšením 2880 × 1800 pixelov. Oceňujem obnovovaciu frekvenciu, ktorá dosahuje až 120 Hz. Maximálny jas je 400 nitov v SDR zobrazení a až 600 nitov v HDR zobrazení, čo približne potvrdilo aj moje testovanie. V prednastavenom režime som nameral jas 363 nitov, avšak displej ponúka viacero farebných profilov.

Testovanie pomocou kalibračnej sondy potvrdilo aj 100 % pokrytie farebného priestoru sRGB a DCI-P3, čiže v tomto smere nemám čo vytknúť. Displej je špičkový, najlepší medzi notebookmi, ale to neplatí len pre tento notebook, ale aj pre viacero ďalších modelov s OLED displejom od ASUS-u.

Zenbook Pro ponúka aj softvér s názvom ProArt Creator Hub, vďaka ktorému si v prípade potreby môžete nakalibrovať obrazovku, ale to už je funkcia pre absolútnych profesionálov. Displej je skvelý a rovnako výborná je reprodukcia zvuku. Opäť platí, že patrí k tomu najlepšiemu, s čím som sa stretol medzi notebookmi.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)

Výborné skĺbenie kompaktnosti a vysokého výkonu

Zenbook Pro 14 OLED ponúka vynikajúci pomer medzi kompaktnosťou tela a výkonom, ktorý v sebe ukrýva. Notebook má hrúbku 1,8 cm a jeho hmotnosť je na úrovni 1,6 kg. Je to viac ako akceptovateľná hmotnosť na to, čo Zenbook Pro 14 OLED prináša. Zenbook má tiež špičkovo spracované šasi. Je z hliníka a pôsobí prvotriednym dojmom.

Z hľadiska bežného používania ma výraznejšie nič neprekvapilo. Notebook ponúka celkovo štyri režimy výkonu, medzi ktorými sa viete prepínať v aplikácii ProArt Creator Hub.

Na bežné používanie odporúčam štandardný alebo výkonný režim, na extra náročné aplikácie je vhodný režim maximálneho výkonu. V jeho prípade treba počítať s citeľne vyššími teplotami a hlučnosťou chladenia. V rámci bežného používania sú teploty v poriadku a rovnako aj hlučnosť chladenia, ktoré je tiché.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)

Kvalitná klávesnica, touchpad prekvapí unikátnym ovládacím prvkom

Ku klávesnici notebooku nemám výhrady, niekomu môže chýbať numerická klávesnica. Oceňujem, že hoci je napájacie tlačidlo umiestnené v hornom riadku, je naľavo od klávesu delete. Touchpad takisto výraznejšie neprekvapí, je veľký a pohodlne sa používa.

Na touchpade sa nachádza zaujímavý prvok, ktorým sa Zenbook Pro 14 OLED odlišuje od ostatných notebookov na trhu. Nazýva sa DialPad a umožňuje rýchlo a pohodlne pristupovať k niektorým funkciám. V rozhraní systému Windows môžete rýchlo meniť hlasitosť či jas displeja jednoduchým pohybom prsta smerom doprava či doľava.

DialPad podporujú viaceré aplikácie tretích strán, ako sú nástroje balíka Office či programy od Adobe. Cez ProArt Creator Hub si ho môžete prispôsobiť aj pre aplikácie, ktoré nie sú priamo podporované od výrobcu. Treba mať trpezlivosť, aby ste pochopili, ako tieto nastavenia fungujú a čo všetko viete dosiahnuť.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)

Priemerná výdrž a dobrá portová výbava

DialPad som využíval v programe na editovanie fotiek na rýchle prepínanie sa medzi fotografiami. Ide o funkciu, s ktorou by som potreboval žiť aspoň polroka, aby som vedel vyhodnotiť, či mi dáva zmysel alebo nie. Z hľadiska dvojtýždňového testovania notebooku je to pomerne náročné odhadnúť. DialPad si podľa potreby môžete zapnúť alebo vypnúť pohybovým gestom z pravého horného rohu touchpadu.

Zenbook počas môjho testovania ponúkal výdrž na úrovni 5,5 hodiny sledovania videa s maximálnym jasom a 6,5 hodiny kancelárskej práce. Je to priemerná výdrž, ktorá sa určite skráti, pokiaľ budete pracovať s na výkon náročnými aplikáciami.

Notebook môžete nabíjať cez USB-C, prípadne pomocou priloženej 200 W nabíjačky. K portovej výbave nemám pripomienky, obsahuje všetko potrebné – aj klasický USB port, aj dva USB-C porty, pričom jeden je Thunderbolt 4. K dispozícii je tiež 3,5 mm jack, HDMI výstup a čítačka na SD karty. Bezdrôtová konektivita je na úrovni Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)

Verdikt

ASUS Zenbook Pro 14 OLED je špičkový notebook, ktorý ponúka vysoký výkon v pomerne tenkom a ľahkom šasi. Tento notebook bude dobrou alternatívou k všemožným herným notebookom, a to najmä pre používateľov, ktorí hľadajú výkonný notebook na tvorbu obsahu a kreatívne využitie.

Bonusom je ASUS DialPad, avšak to je funkcia, ktorá je veľmi subjektívna. Závisí od toho, či ju dokážete využiť naplno alebo vás nezaujme. Chválim softvér ProArt Creator Hub, ktorý ponúka veľa nastavení a možností a umožňuje naplno využiť potenciál notebooku.

Cena: 2579 €

Zapožičal: ASUS

Tabuľky s testami výkonu:

ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404): Testy výkonuZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404): Testy výkonuZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404): Testy výkonuZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook Pro 14 OLED (UX6404): Testy výkonuZdroj: TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit