ASUS vyrobil skvelý notebook, ktorý je ideálny na každodenné nosenie a prácu kdekoľvek.

ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304V) ma zaujal už v máji, keď som ho testoval na účely recenzie. Bohužiaľ, keďže firmy nám požičiavajú zariadenia na recenzovanie obvykle iba na krátke obdobie (jeden až dva týždne), síce som stihol Zenbook otestovať, avšak neužil som si ho tak, ako by som chcel.

Totiž, nový Zenbook S 13 OLED je doslova navrhnutý na to, aby ste ho nosili stále a všade so sebou a neprekážalo vám to. Jeho hrúbka sa pohybuje od 1,09 cm do 1,18 cm a hmotnosť je na úrovni 1 kg s pár gramami navyše. Ide o riešenie, ktoré je tenšie a ľahšie v porovnaní s kombináciou tablet v obale + externá klávesnica a je to notebook, ktorý je pre moje potreby ideálny.

Aj kvôli tomu som si ho opätovne zapožičal, aby som ho otestoval v reálnych podmienkach počas viacerých služobných ciest, ktoré som mal v priebehu septembra. A Zenbook S 13 OLED nesklamal.

Ani neviete, že ho máte so sebou

Po mesačnom používaní Zenbooku S 13 OLED môžem potvrdiť môj verdikt z májovej recenzie: „Aj napriek tomu, že je Zenbook S 13 OLED rekordne tenký a ľahký, je navrhnutý tak, aby dával zmysel. Rekordne tenké a ľahké šasi nekompromituje ani výkon, ani kvalitu displeja, ani výdrž batérie a zachováva si vynikajúci používateľský zážitok.“

Zenbook má 13,3-palcový OLED displej a rozmery 296 × 216 × 10,9 až 11,8 mm. Ide o kompaktný notebook, ktorý bez problémov vložíte do väčšiny menších batohov či tašiek cez plece. Jeho minimalistické rozmery som ocenil aj počas kontrol na letisku, a to bez ohľadu na to, či som cestoval s tradičnou príručnou batožinou alebo s menším batohom, ktorý spĺňal prísnejšie rozmery nízkonákladových aeroliniek (40 × 30 × 20 cm).

Niekto si povie, že je to zanedbateľný detail, avšak manipulácia s notebookom a jeho vyťahovanie boli o poznanie rýchlejšie a pohodlnejšie v porovnaní s mojím 14-palcovým notebookom. A nielen z hľadiska cestovania v lietadle poteší už spomenutá hmotnosť na úrovni 1 kg. V rámci nosenia notebooku do práce je asi jedno, či má 1 kg alebo 2 kg, avšak v prípade cestovania s batohom na chrbte sa každé ušetrené kilo počíta.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Zvládne všetko

Oceňujem, pokiaľ má notebook odolné šasi a nemusím sa báť, aby sa mu niečo nestalo počas cestovania. V prípade plastových notebookov má človek prirodzené obavy, takže v tomto smere je výhodou, že ASUS Zenbook S 13 OLED je vyrobený zo zliatiny horčíka a hliníka.

Notebook obsahuje aj recyklované plasty a ďalšie recyklované materiály. Pozornosť si zaslúži veko notebooku, ktoré je hliníkové, avšak ponorením do špeciálneho roztoku sa zvyšuje jeho odolnosť proti opotrebovaniu, ochrana proti korózii a zlepšuje tepelný manažment, tvrdosť aj životnosť.

Zenbook má tiež odolnosť na úrovni vojenských štandardov MIL-STD 810H, ktorá garantuje dlhú životnosť notebooku. S prihliadnutím na to, aký je Zenbook S 13 OLED rekordne tenký a ľahký, je vysoká odolnosť veľkou výhodou. Môžem potvrdiť, že notebook prežil moje prenášanie a služobné cesty bez jediného šrámu a stále vyzerá ako nový.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Špičkový OLED displej, ktorý šetrí oči

ASUS patrí medzi priekopníkov OLED displejov v segmente notebookov, takže ak si budete vyberať nový notebook a nechcete IPS panel, pozrite si, čo má ASUS vo svojej ponuke. Zenbook S 13 OLED je vybavený nedotykovým 13,3-palcovým OLED displejom s rozlíšením 2880 × 1800 pixelov, obnovovacou frekvenciou 60 Hz a podporou pre Dolby Vision, čo som využil počas cestovania, keď som sledoval Netflix.

Displej má pomer strán 16 : 10, ktorý je vhodný na prácu. Na OLED paneli som počas jeho používania ocenil, že vyžaruje menej škodlivého modrého svetla ako IPS obrazovka (podľa ASUSu až o 70 %), čo znamenalo, že aj keď som na notebooku pracoval večer, tak som nemal problém zaspať. V prípade niektorých používateľov môže IPS displej tiež zvyšovať únavu očí.

Zenbook S 13 OLED je vďaka použitému displeju vhodný aj na prácu s multimédiami, nakoľko ponúka profily, ktoré sú kalibrované pre farebné priestory sRGB, DCI-P3 a Display P3. Pomocou kalibračnej sondy som nameral v režime sRGB 100 % pokrytie tohto farebného priestoru.

Displeju dávam plusové body aj za odozvu len 0,2 ms a maximálny jas 550 nitov, čo som ocenil pri práci vonku počas slnečného dňa. Na druhej strane upozorňujem na odlesky displeja, ktoré môžu byť v určitých situáciách otravné.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Výkon na kancelársku prácu a každodenné používanie

ASUS Zenbook S 13 OLED som používal v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-1355U. Ide o 15 W procesor, ktorý sa v Turbo režime vie pretaktovať do 20 W režimu, ak je pripojený do napájania. Vo výbave bolo tiež 16 GB RAM a 1 TB úložisko. Ide o konfiguráciu, ktorá ponúka dostatok výkonu na bežnú kancelársku prácu.

Ak vás zaujímajú detaily z hľadiska syntetických testov, do pozornosti dávam moju recenziu a videorecenziu. Z praktického hľadiska nemám k notebooku výhrady a bez problémov si poradil s mojou pracovnou náplňou, ktorá pozostáva z práce vo WordPresse, z používania nástrojov balíka Office a z práce s fotografiami a multimédiami.

Z praktického hľadiska som si obľúbil prakticky okamžité zobudenie z režimu spánku a odomknutie rozpoznávaním tváre, vďaka čomu som mohol s notebookom rýchlo pokračovať v práci tam, kde som skončil. Jednoducho pracujete, zaklapnete, pohodlne ho môžete prenášať a potom môžete rýchlo pokračovať v práci tam, kde ste prestali.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Pohodlná klávesnica a nadštandardná portová výbava

Po mesiaci používania Zenbooku S 13 OLED môžem potvrdiť, že jeho klávesnica nie je najlepšia na trhu, avšak pracovalo sa mi na nej pohodlne. Touchpad je pomerne veľký, ponúka pohodlné ovládanie a ani po mesačnom používaní som nenašiel nejaký detail, ktorý by mi na ňom prekážal.

Portová výbava si zaslúži pochvalu a na pomery ultratenkých notebookov je nadštandardná. Obsahuje dva Thunderbolt 4 USB-C porty a jeden HDMI 2.1 port na ľavej hrane, jeden štandardný USB port typu USB 3.2 Gen 2 (potešilo ma, že je vo výbave aj tento port a nepotrebujem redukciu) a 3,5 mm jack na pravej hrane. Nechýba podpora pre Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2, čiže z hľadiska konektivity je to dnešný štandard. S pripojením do Wi-Fi sietí som nemal počas mesačného používania problémy a rovnako ani so stabilitou signálu.

V rámci bežného používania Zenbooku S 13 OLED som dosahoval 6 až 7 hodín reálneho používania, niekedy aj trochu dlhšie. Notebook mi v tomto smere poskytoval istotu na cestách. Nikdy som sa nedostal do situácie, že by som nemal k dispozícii energiu v notebooku, keď som ju potreboval. Mal som však pri sebe 20 000 mAh powerbanku s výkonom 100 W, pomocou ktorej by som si notebook vedel v prípade potreby kdekoľvek a kedykoľvek nabiť cez USB-C.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Verdikt po mesiaci používania

Ako som už v úvode tohto článku napísal, Zenbook S 13 OLED si aj po mesiaci reálneho používania a viacerých služobných cestách obhájil verdikt z májovej recenzie. Tento rekordne tenký a ľahký notebook je navrhnutý tak, aby dával zmysel. Tenké a ľahké šasi nekompromituje ani výkon, ani kvalitu displeja, ani výdrž batérie a zachováva si vynikajúci používateľský zážitok.

ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304V) v testovanej konfigurácii s procesorom Intel Core i7-1355U medzičasom zlacnel z ceny 1499 eur na 1409 eur, takže je dnes ešte atraktívnejší ako koncom mája, keď som ho pôvodne testoval.

TIP REDAKCIE

Cena: 1409 eur (testovaná konfigurácia)

Zapožičal: ASUS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit