Ide o novinku na našom trhu zo série ZenBook Pro. Je to nadmieru štýlový notebook, ktorý sa vám bude páčiť a prináša užitočné technológie. Tie idú ruka v ruke s ultratenkým dizajnom. Bez integrovania špeciálnych technológií by nebolo možné takýto kus notebooku vyrobiť.

Vyhotovenie a používanie

Zaujímavý je vo viacerých aspektoch. V prvom rade si všimnete, že tento 15,6-palcový model nemá numerický blok. Správne, aj preto vyzerá tak pekne po otvorení veka. Tým pádom ale notebook nebude pre každého. Podobne ako pri 14″ modeloch je tu vpravo stĺpec s funkčnými klávesmi na pohyb v dokumentoch.

Telo je hliníkové v štýle unibody a na veku je podsvietené logo ASUS. Vyzerá to naozaj vynikajúco a sme radi, že tu je. Takisto aj sústredné kruhy na veku, po vzore ZenBookov. Hliníková opierka na ruky má príjemný povrch, bude trochu chladiť, ako všetky notebooky z tohto materiálu. Na to sa inak spolieha výrobca, a preto si mohol dovoliť do takého tenkého tela umiestniť vysoko multimediálnu výbavu.

Touchpad je výborný a sklo zlepšuje pocit z dotyku a celkového ovládania. Vpravo na touchpade je snímač odtlačkov. Funguje bezchybne. Výrobca sa sústredil rovnako aj na zvyšok, teda displej a ozvučenie. My sme testovali verziu s Full HD rozlíšením, kúpiť si môžete aj 4K verziu. Vďaka zníženiu okrajov zaberá plochu až 83% prednej strany.

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Pro – UX550VD
ProcesorIntel Core i7-7700HQ 2,8 ÷ 3,8 GHz, 6 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskMicron, 512 GB, SATA3
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1050, 4 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]365 × 251 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,828

Klávesnica má tri stupne podsvietenia. Je tichá, až na medzerník, ktorý je trošku viac počuť. Výrobca si okolo ponechal viac priestoru a na okraje klávesnice umiestnil dva reproduktory. Dva ďalšie sú v spodnej časti spredu. Ide o systémy SonicMaster, ktorý u ASUS-u veľmi dobre poznáme. Tentoraz sú reproduktory vyhotovené v spolupráci s Harman/Kardon. Zvuk je výborný. Na filmy a hry vytvorí vynikajúci zážitok. Skúšali sme ho aj na hudbu a tam je treba si pomôcť ekvalizérom na zvýšenie intenzity hlbokých tónov. Nie vždy, ale v závislosti od hudobného žánru.

Výkon a hardvérová výbava

Toto je síce konceptom multimediálny notebook, avšak v oblasti výkonu sa dá nazvať aj herným. Je tu silná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1050 so 4 GB VRAM. Jasné, že nie je najvýkonnejšia, no cenovo sa najviac oplatí. Pri porovnaní s modelom GTX 1080 zaostáva a to až 2,7-násobne. Keďže notebook je univerzálny a má mať výkon v grafických aplikáciách, nie je to problém. Zahrať si môžete aj nové hry s obmedzeniami, dva roky staré hry pôjdu na Full HD a vysokých detailoch. A to už je slušné. Svoj podiel má na tom aj procesor, ktorý je v tomto prípade 4-jadrový, Intel Core i7-7700HQ.

Model / TestyASUS ZenBook Pro – UX550VD
Kancelársky výkon – PCMark 104114
Essentials7571
Productivity6099
Digital Content Creation4095
Herný výkon – 3DMark 117381
Graphics score7304
Physics score7744
Combined score7455
VR Mark
Orange Room2911
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]390,9
Access time [ms]0,101
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:58
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]26,4 / 34,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]27,3 / 43,7
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,72
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5

Viac-menej štandardnú kapacitu RAM na úrovni 8 GB dopĺňa SSD disk s kapacitou 512 GB.

Tým, že ide o tenký notebook, nenájdete tu prílišnú rozmanitosť portov. To prakticky u žiadneho ZenBooku. Avšak s výbavou sme boli spokojní. Dva USB 3.0 a dva USB-C porty budú stačiť každému a navyše je tu klasický HDMI port. Aj napriek rozmernému telu použil výrobca slot na microSD karty.

Súčasťou vylepšenia je softvérový nástroj ASUS Battery Health Charging, ktorý nabíja a udržiava batériu nabitú len po vopred definované stupne kapacity. Iný režim zvolíte, keď notebook často prenášate a iný zase, keď ho máte väčšinou v kancelárii alebo doma zapojený do elektriky. Oceníte rýchle nabíjanie. Na 60 % sa 73 Wh batéria nabije za menej ako hodinu.

Počas silného zaťaženia sa notebook nijako výrazne neprehrieval. Používa dva ventilátory a tri tepelné trubice na odvádzanie tepla. Pri hrúbke 19 mm v najhrubšom bode sme si neboli istí, ako sa bude chladiť. Buďte však bez obáv, v ASUS-e sa na to poriadne pripravili.

Pochváliť chceme aj displej, ktorý sa vydaril a zobrazuje 100 % sRGB škály farieb. Podporuje ASUS Pen, nie je ale súčasťou štandardného balenia.

thumbs-up-icon

Výhody

  • vhodný na hry
  • 4-jadrový CPU
  • kapacita disku
  • 4-reproduktory
  • účinné chladenie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • klávesnica nemá numerický blok

Cena: 1479 EUR

Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS ZenBook Pro je pekný multimediálny notebook na hry. Má štyri reproduktory SonicMaster so super zvukom. Nechýba vysoký výkon so štvorjadrovým procesorom a dostatok úložného priestoru na 512 GB SSD disku. Pekný stroj, no chýbajúci numerický blok nemusí byť každému po vôli.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.