Prináša unikátny dizajn a najlepšiu výdrž batérie.

Notebooky testujem už niekoľko rokov a môžem povedať, že rok 2024 bol po dlhej dobe skutočne zaujímavý. Dôvod je ten, že na trh prišli procesory od troch rôznych výrobcov, ktoré konečne priniesli dlhú výdrž v segmente Windows notebookov. A keďže prichádzali postupne, výrobcovia sa v rozmedzí niekoľkých týždňov predháňali v tom, kto prinesie používateľom atraktívnejšiu ponuku.

Po procesoroch od Qualcommu a AMD tu máme poslednú várku – na trh prichádzajú notebooky s procesormi Intel Core Ultra Series 2. ASUS Zenbook S 14 je jeden z prvých modelov, ktorý ho ponúkajú.

ASUS Zenbook S 14 s novými procesormi od Intelu má modelové označenie UX5406. Spomínam to najmä kvôli tomu, že s notebookom s takýmto alebo podobným názvom som sa už v minulosti stretol. Dôležité je modelové označenie.

12 mm a 1,2 kg

Ak pravidelne sledujete novinky zo sveta notebookov, tak vás nový Zenbook neprekvapí. Na prvý pohľad sa neodlišuje od ostatných Zenbookov, ktoré som za posledného 1,5 roka testoval. Tenké a ľahké šasi, v tomto prípade s hrúbkou 11 až 12 mm a hmotnosťou necelého 1,2 kg sa chce od konkurenčných notebookov odlíšiť najmä spracovaním veka.

Vyrobené je zo zliatiny keramiky a hliníka, ktorú ASUS označuje ako Ceraluminum. Okrem toho, že sa toto veko už na prvý pohľad odlišuje od ostatných Windows notebookov s hliníkovým vekom, je aj tvrdšie a odolnejšie. Na dotyk je príjemné.

Veko pohodlne otvoríte jednou rukou. Pánt displeja je v poriadku a stabilne drži displej aj v prípade nárazov.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

Podsvietená klávesnica s nízkym profilom, veľký touchpad

Zvyšok konštrukcie je z hliníka a výraznejšie neprekvapí. Klávesnica je podsvietená, môžete si nastaviť tri intenzity podsvietenia. Touchpad je veľký a pokrýva celú plochu od klávesnice až po spodnú hranu. Nemá haptickú spätnú väzbu, avšak ponúka príjemný zážitok z používania. Podporuje inteligentné gestá, kedy pohybom vľavo môžete regulovať hlasitosť a vpravo jas displeja.

Klávesnica má nízky profil a hoci nie je najlepšia na trhu, z praktického hľadiska jej nemám čo vytknúť. Nemusí každému vyhovovať, záleží na tom, aký máte vzťah k tomuto typu klávesníc. Niekomu môže prekážať aj o niečo vyššia hlučnosť klávesov pri písaní – ak ju porovnám s inými notebookmi.

Nad klávesnicou sa nachádza mriežka, ktorá umožňuje efektívnejšie chladenie procesora a komponentov. Portová výbava je štandardná – dva USB-C porty s Thunderbolt 4, jeden USB-A 3.2 Gen2 port, HDMI 2.1 výstup a 3,5 mm jack.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

Priemerná webkamera, skvelá reprodukcia zvuku aj OLED displej

Notebook ponúka aj webkameru s Full HD rozlíšením a odomykaním tváre pomocou Windows Hello, avšak z výbavu notebooku zmizol zabudovaný snímač odtlačkov prstov. Ukážku záznamu videa pomocou webkamery si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

Reprodukcia zvuku je na pomery takto tenkého notebooku špičková. Zabezpečujú ju štyri reproduktory, z ktorých ide kvalitný zvuk s výborným podaním basov aj maximálnou hlasitosťou. Pri nastavení maximálnej hlasitosti dochádza k skresleniu zvuku, avšak z praktického hľadiska som nikdy nepotreboval zvýšiť hlasitosť zvuku na maximum.

Ak by som mal na tomto notebooku niečo vyzdvihnúť, tak je to tenký profil, materiál veka a takisto 14-palcový OLED displej s rozlíšením 2880 × 1800 pixelov a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Maximálny jas je 500 nitov, v tomto smere by som už ale ocenil postupné zlepšovanie. Tiež by bolo fajn, ak by ASUS vymyslel niečo na odlesky displeja, čo je hlavný nedostatok nielen jeho OLED displejov.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

Intel Core Ultra Series 2

Veľkým lákadlom je samozrejme aj nový procesor Intel Core Ultra Series 2. Zenbook S 14 je k dispozícii na Slovensku iba v jednej konfigurácii s procesorom Intel Core Ultra 7 258V, s 32 GB RAM a 1 TB úložiskom. Operačnú pamäť ani úložisko si nezväčšíte.

Už v úvode som spomínal, že výrobcovia procesorov sa tento rok doslova predbiehajú v tom, kto prinesie lepšiu výdrž v rámci Windows notebookov či lepší výkon integrovanej grafickej karty. V redakcii som za posledné mesiace otestoval notebooky s procesormi Snapdragon X Elite, novými procesormi AMD Ryzen AI 300 a teraz už aj s Intel Core Ultra Series 2.

U mňa je víťazom práve nová generácia procesorov od Intelu.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

Najlepšia výdrž aj výkon grafického čipu

Dôvody sú dva. Zenbook S 14 s čipom Ultra 7 258V ponúka najlepšiu výdrž batérie vo svete Windows notebookov. Viem, že toto tvrdenie ste za posledné mesiace čítali odo mňa už niekoľkokrát, avšak je to tak. Každý nový procesor ju tento rok dokázal posunúť o niečo ďalej.

Druhý dôvod je, že výkon zabudovanej grafickej karty od Intelu je lepší ako ten, ktorý ponúkajú procesory AMD Ryzen AI 300. Ak beriem do úvahy segment ultratenkých kancelárskych notebookov bez dedikovaných grafických kariet, Intel Core Ultra 7 Series 2 mi aktuálne vychádza z trojice tohtoročných noviniek najlepšie.

Neriešim teraz cenu počítačov a jednotlivých konfigurácií. V prípade niektorých notebookov sa možno dostanete k tomu, že výhodnejšia bude konfigurácia s AMD. Hodnotím iba samotné parametre procesorov, pričom výsledky testov si môžete pozrieť v priložených grafoch.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testovZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testov
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testovZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testov
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testovZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testov
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testovZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testov
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testovZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406): Výsledky testov

Trojnásobná výdrž ako môj terajší notebook

Z hľadiska výdrže chcem zdôrazniť aj poznatky z reálneho používania. Nový Zenbook S 14 má odhadom trojnásobnú výdrž batérie v porovnaní s mojím notebookom Huawei Matebook X Pro s procesorom Intel Core 12. generácie, ktorý prišiel na trh pred dvoma rokmi. V praxi to znamená výdrž na úrovni aj cez 10-12 hodín, v závislosti od toho, čo s notebookom robím.

To je vec, ktorú som okamžite pocítil počas používania, a ktorá sama o sebe by bola pre mňa dôvodom, aby som ho vymenil za nový Zenbook S 14 alebo iný notebook s procesormi Intel Core Ultra Series 2.

Nárast zabudovaného grafického výkonu je takisto fajn zlepšenie, najmä v prípade, že si chcete raz za čas zahrať nejakú hru. Výdrž sa zlepšila aj pri tejto činnosti, nameral som ju na úrovni 3,5 hodiny, čo je výborné zlepšenie. V minulosti bola štandardná výdrž počas hrania na úrovni 1-2 hodín.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

Chladenie a funkcie umelej inteligencie

Procesor v záťaži dosahuje 75 až 80 °C, grafický čip má 72 °C. Výborná je tiež hlasitosť chladenia, ktorá je nadštandardne tichá. V režime výkonu a počas záťaže je z pohľadu používateľa na úrovni 42 dB, priamo pri výduchoch je to niečo cez 50 dB.

Notebook obsahuje aj NPU jednotku s výkonom umelej inteligencie na úrovni 48 TOPS. Funkcie umelej inteligencie som v rámci bežného používania priveľmi nevyužíval. Ocenil som efekty počas videohovorov a najmä to, že vďaka NPU jednotke je počas videohovorov nižšia spotreba batérie a notebook tak vydrží dlhšie.

Ďalšie AI funkcie, priamo pre Windows, budú dostupné v novembri prostredníctvom veľkej aktualizácie systému Windows.

ASUS Zenbook S 14 (UX5406)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 14 (UX5406)

Verdikt

ASUS Zenbook S 14 s procesorom Intel Core Ultra Series 2 je praktický notebook na každodenné a pracovné využitie. Jeho hlavnými lákadlami sú nízka hrúbka aj hmotnosť, OLED displej a najmä nový procesor od Intelu, ktorý prináša výbornú výdrž na jedno nabitie a nárast grafického výkonu.

Ako som hovoril, výrazný nárast výdrže batérie by bol pre mňa sám o sebe hlavným dôvodom na kúpu tohto notebooku. Ak je tento parameter dôležitý aj pre vás, pri výbere vášho nového notebooku odporúčam, aby ste kládli veľký dôraz na výber procesora. Pretože ten naozaj môže ovplyvniť, či vám notebook vydrží na jedno nabitie 4 hodiny alebo 12 hodín.

Cena: 1899 eur

Zapožičal: ASUS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit