Nová generácia prináša evolučné zlepšenia.

Smartfóny ASUS Zenfone majú za sebou pomerne rôznorodú evolúciu. Najskôr začínali ako zariadenia nižšej strednej triedy a chceli zaujať pomerom cena/výbava. Neskôr experimentovali s inovatívnym dizajnom s otočným fotoaparátom, až nakoniec našli úspech v segmente kompaktných telefónov. Zdá sa, že toto je tá správna cesta, pretože ASUS Zenfone 9 bol jedným z najpríjemnejších prekvapení za rok 2022.

Zenfone 10 výraznejšie neexperimentuje a pokračuje v koncepte, s ktorým prišiel Zenfone 9 pred necelým rokom. Nová generácia má prakticky totožný formát, čo znamená, že telefón ponúka 5,92-palcový displej a rozmery 146,5 × 68 × 9,4 mm – telefón je o 0,3 mm hrubší v porovnaní so Zenfonom 9. Hmotnosť je 172 gramov, o 3 gramy viac ako pred rokom.

Telefón sa výborne drží v jednej ruke a v 99 % prípadoch sa dá plnohodnotne jednou rukou aj ovládať. Toto je jeho veľká konkurenčná výhoda a silná stránka. Je zrejmé, že Zenfone 10 má potenciál zaujať nielen používateľov, pre ktorých je veľká aj 6,1-palcová uhlopriečka iPhonov a základných modelov radu Samsung Galaxy S. Telefón od ASUSu bude zaujímavý aj pre ľudí, ktorí z ľubovoľného dôvodu nechcú iPhone či Samsung a hľadajú nejakú inú kompaktnú alternatívu.

V piatich farbách

Zenfone 10 má hliníkový bočný rámik a chrbát z polykarbonátu. Dostupný je v piatich farbách, pričom všetky farebné verzie budú dostupné aj na Slovensku – čierna, biela, červená, zelená a modrá. Odolnosť voči vode je na úrovni IP68.

Telefón si zachováva aj 3,5 mm jack, avšak nemá slot na microSD kartu – rovnako ako pred rokom. Novinkou v porovnaní so Zenfone 9 je podpora pre 15 W bezdrôtové Qi nabíjanie. Káblové nabíjanie ostalo bezo zmeny, teda 30 W. Nabíjačku, tvrdý ochranný kryt nájdete v balení. Plné nabitie trvá okolo 80 minút.

Zenfone 10 má spodný multimediálny reproduktor a horný reproduktor, ktorý sa využíva aj na telefonovanie. Stereo reprodukcia zvuku je pomerne dobrá. Maximálna hlasitosť postačuje, dynamika zvuku je v poriadku na pomery takto kompaktného telefónu.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

Multifunkčné bočné tlačidlo

Snímač odtlačkov prstov sa nachádza v bočnom napájacom tlačidle. Je rýchly a spoľahlivý, nemám pripomienky. Môžete si nastaviť, či sa má telefón zobudiť po stlačení bočného tlačidla alebo len po priložení prsta.

Na bočnom tlačidle si tiež môžete nastaviť, aby ste potiahnutím dole/hore zobrazili a skryli panel s oznámeniami. Prípadne ho môžete využiť aj na iné funkcie, v ponuke je napríklad rýchly prechod na začiatok a koniec webovej stránky. Ja som používal toto tlačidlo na prácu s notifikačnou lištou a hoci som zriedkavo zaznamenal nechcené dotyky, neprekážalo mi to. Ak vám to bude prekážať, môžete si túto funkciu vypnúť.

Rovnako si môžete nastaviť skratku na dvojité stlačenie bočného tlačidla. Ja som si aktivoval funkciu svietidla, avšak ponuka je bohatá a k dispozícii je tiež rýchle spustenie konkrétnej aplikácie. V ponuke nájdete aj rýchle spustenie fotoaparátu, avšak na tento účel môžete využiť dvojité stlačenie tlačidla hlasitosti na uzamknutej obrazovke, čo som viackrát ocenil.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

5,92-palcový AMOLED displej s frekvenciou 144 Hz

5,92-palcový displej je typu AMOLED, má rozlíšenie 2400 × 1080 pixelov a jeho obnovovacia frekvencie je až 144 Hz. Toto maximum dosiahnete iba v hrách. V rámci bežného používania sa telefón prepína medzi režimami 60, 90 a 120 Hz. V automatickom režime sa väčšinou prepína medzi režimami 60 a 90 Hz, takže osobne som telefón prepol do režimu s pevným nastavením 120 Hz.

Displej je výborný a ponúka skvelý používateľský zážitok. Maximálny jas je na úrovni 1100 nitov, čo sa už dá dnes považovať za slabší priemer v tejto cenovej kategórii. Rovnakú hodnotu dosahoval aj Zenfone 9. Počas používania ma však maximálny jas neobmedzoval a to ani počas letných slnečných dní.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

Snapdragon 8 Gen 2 a až 16 GB RAM

Zenfone 10 nepodopruje eSIM karty a to aj napriek tomu, že ho poháňa procesor Snapdragon 8 Gen 2. Telefón je v predaji na Slovensku v nasledujúcich konfiguráciách:

  • 8 GB RAM + 128 GB úložisko, čierna farba, za 819 eur
  • 8 GB RAM + 256 GB úložisko, čierna, biela, červená, zelená a modrá farba za 859 eur
  • 16 GB RAM + 512 GB úložisko, čierna a zelená farba za 989 eur

Na test som mal verziu so 16 GB RAM a 512 GB úložiskom a aj vďaka obrovskej operačnej pamäti dosiahol Zenfone 10 rekordné výsledky v benchmarkoch a to aj v priamom porovnaní s inými tohtoročnými vlajkovými loďami. Grafy s výsledkami si môžete pozrieť vo videorecenzii, resp. niekomu možno postačí fakt, že v AnTuTu som nameral takmer 1,6 milióna bodov. Zvyšné výsledky nájdete v tabuľke na konci článku.

Zenfone 10 bežal počas testovania v režime Vysokého výkonu. Na výber máte celkovo štyri režimy, ktoré nájdete v nastaveniach Batéria – Systémové režimy. Na bežné používanie odporúčam zvoliť si dynamický režim. Počas hrania sa v režime Vysokého výkonu môžete stretnúť so zahrievaním telefónu.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

Bezproblémový používateľský zážitok a takmer čistý Android 13 s užitočnými extra funkciami

Z hľadiska bežného používania nemám k Zenfonu 10 výhrady. Keď si nastavíte displej do režimu 120 Hz, všetko bude dokonale rýchle a plynulé. Telefón nemá problém s nedostatkom výkonu a celkový zážitok je výborný.

Telefón má predinštalovaný operačný systém Android 13 s nadstavbou Zen UI, ktorá je dizajnom používateľského rozhrania verná čistému Androidu. Dopĺňa ho však o pár funkcií a nastavení navyše. Pokiaľ budete tento telefón používať, odporúčam preskúmať nastavenia batérie, kde si môžete okrem spomenutých systémových režimov nastaviť aj viacero nastavení batérie, ktoré môžu predĺžiť jej životnosť, alebo znížiť spotrebu batérie počas noci, keď spíte. A určite si pozrite aj nastavenia Rozšírené, kde nájdete nastavenia pre bočné tlačidlo.

ASUS oficiálne prisľúbil softvérovú podporu na úrovni minimálne 2 aktualizácií systému Android a minimálne 4 rokov bezpečnostných aktualizácií. V tejto cenovej kategórii by som čakal aspoň 3 verzie systému Android, ak nie 4. Možno ich Zenfone 10 vo výsledku dostane, avšak výrobca sľubuje 2 verzie Androidu a potom sa už nemusí starať.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

4300 mAh batéria s výbornou výdržou

Viaceré špekulácie, ktoré kolovali internetom, hovorili, že Zenfone 10 dostane 5000 mAh batériu. Realita je taká, že telefón má 4300 mAh batériu. Je to totožná kapacita ako v prípade Zenfonu 9 a je to o 400 mAh viac ako Samsung Galaxy S23.

ASUS uvádza, že vďaka lepšej energetickej efektivite procesora Snapdragon 8 Gen 2 dosahuje Zenfone 10 o necelých 13 % dlhšiu výdrž v porovnaní so Zenfone 9. Nemal som to možnosť priamo porovnať, ale s výdržou Zenfonu 10 som nadmieru spokojný.

Bez problémov som dosahoval viac ako 1 deň intenzitného používania, resp. 2 dni nenáročného používania. Aktívne používanie so zapnutým displejom sa pohybovalo na úrovni viac ako 6 hodín s dostatočnou rezervou. Ak som telefón používal počas dňa zriedkavo, dostal som na výdrž viac ako 3 dni s 5 hodinami zapnutého displeja a ešte som mal cca 25 % rezervu.

Čiže v závislosti od vášho spôsobu používania a nastavenia telefónu môžete dosahovať rôznorodú výdrž, avšak v tomto smere treba Zenfone 10 pochváliť. Je to výborne optimalizovaný telefón a jeho výdrž v rôznych podmienkach ma príjemne prekvapila.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

Hlavný fotoaparát ako pred rokom

Ďalší parameter, ktorý je vo výsledku iný v porovnaní so špekuláciami, ktoré kolovali internetom, je hlavný fotoaparát. Spomínal sa 200 Mpx senzor od Samsungu, avšak realita je taká, že Zenfone 10 ponúka 50 Mpx senzor Sony IMX766. Je to ten istý senzor ako v prípade Zenfonu 9. Nemal som možnosť priamo porovnať fotoaparáty oboch telefónov, že či má Zenfone 10 lepšie fotky vďaka postprocessingu procesora Snapdragon 8 Gen 2.

Hlavný fotoaparát z pohľadu bežného používateľa neohúri, ani nesklame a svoj účel plní dobre. Fotky cez deň aj v noci sú na pomery smartfónu dobré, hoci v určitých špecifických situáciách sa môže objaviť mierne nedokonalé HDR. Hlavný fotoaparát dopĺňa nový 13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát so zorným poľom 120 stupňov. Opäť platí, že výsledné fotky sú v poriadku a to cez deň aj večer.

Zenfone 10 ponúka funkciu automatického nočného režimu, ktorú si môžete zapnúť alebo vypnúť. V prípade hlavného fotoaparátu trvá fotenie v nočnom režime zväčša 1 sekundu, pri ultraširokouhlom senzore sú to 4 sekundy. Treba počítať s tým, že ultraširokouhlý senzor bude využívať nočný režim častejšie, a že fotografie z oboch senzorov ponúkajú mierne odlišné podanie farieb a celkové spracovanie.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

Zlepšený selfie fotoaparát, avšak selfie video iba vo Full HD

Zenfone 10 tiež ponúka nový 32 Mpx selfie fotoaparát. Výrobca sľubuje kvalitnejšie fotky, keďže RGBW senzor selfie fotoaparátu je optimalizovaný na fotenie v horšom svetle. Pokiaľ však radi robíte video selfie fotoaparátom, potom vás nepoteší fakt, že tento senzor je limitovaný na záznam videa vo Full HD pri 30 fps.

V prípade zadného fotoaparátu je k dispozícii podpora až do 8K pri 24 fps. Väčšina ľudí bude točiť v 4K pri 60 fps. Telefón ponúka zlepšenú gimbalovú stabilizáciu, ktorá dokáže kompenzovať posun modulu fotoaparátu až o +/- 3°, a takisto aj zdokonalenú elektronickú stabilizáciu.

Tieto technológie majú prínos v určitých situáciách, avšak nie sú všemocné. Znamená to, že počas chôdze odporúčam kráčať pomalšie, nakoľko v opačnom prípade sa môžu vyskytnúť artefakty vo videu, ako sú roztrasené svetlé objekty. Alternatívne si môžete aktivovať HyperSteady stabilizáciu, avšak tá je dostupná iba vo Full HD rozlíšení.

Pár ukážkových videí si môžete pozrieť v mojej videorecenzii. Zopár video súborov si môžete v pôvodnej kvalite stiahnuť z môjho úložiska OneDrive, TU.

ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenfone 10

Galéria fotiek, ktoré odfotil Zenfone 10

Nižšie nájdete výber niektorých fotiek, ktoré som odfotil pomocou smartfónu Zenfone 10. Kompletnú galériu v plnom rozlíšení si môžete pozrieť alebo stiahnuť z môjho úložiska OneDrive, TU.

Pre úplnosť dodám, že Zenfone 10 ponúka fotenie v RAW formáte a tiež aj v 50 Mpx režime. Tieto nastavenia je potrebné aktivovať priamo v nastaveniach fotoaparátu – nie sú teda dostupné vo forme špecializovaného režimu.

Z režimov, ktoré ponúka fotoaparát, dávam do pozornosti najmä dva režimy Pro – jeden na fotenie a druhý na záznam videa. Tieto režimy umožňujú manuálne nastavenie parametrov fotoaparátu.

Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT
Odfotil ASUS Zenfone 10Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

ASUS Zenfone 10 je nový kráľ kompaktných smartfónov a to aj napriek tomu, že zlepšenia v porovnaní so Zenfonom 9 sú skôr evolučné. Podľa očakávania sme sa dočkali nového procesora, väčšej RAM a úložiska. Výrobca tiež zakomponoval bezdrôtové nabíjanie a zlepšil gimbalovú stabilizáciu.

Kapacita batérie a hlavný fotoaparát ostali bezo zmeny a hoci je výdrž na jedno nabitie vo výsledku o niečo lepšia ako v prípade Zenfonu 9, pre niektorých používateľov môže byť minuloročný Zenfone cenovo výhodnejším riešením.

V tejto súvislosti sa vrátim k softvérovej podpore, ktorá je aj v prípade Zenfonu 9 aj Zenfonu 10 na úrovni minimálne dvoch verzií systému Android. Je škoda, že ASUS nedáva dlhší prísľub – dve verzie systému Android sú vzhľadom na cenu smartfónu pomerne málo. Výrobca síce používa vo svojom prísľube slovíčko „minimálne“, avšak to z pohľadu používateľa predstavuje určitú neistotu.

Ignorujúc softvérovú podporu, novému Zenfonu ťažko niečo vytknúť. Jasné, niekto by možno ocenil lepšie fotoaparáty, avšak očakávať od kompaktného smartfónu, že bude patriť medzi najlepšie fotomobily na trhu, by bolo trochu naivné.

Cena: od 819 eur, 989 eur (testovaná konfigurácia)

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • vynikajúca ergonómia
  • špičkový výkon
  • bezkonkurenčná výdrž batérie v segmente kompaktných telefónov
  • IP68 a bezdrôtové nabíjanie
  • čisté používateľské rozhranie systému Android
  • praktické extra funkcie nadstavby Zen UI
  • funkcie s dôrazom na životnosť a šetrenie batérie
  • niekoho poteší 3,5 mm jack
  • gimbalová stabilizácia má v určitých situáciách zmysel
  • Pro režimy fotenia a záznamu videa s manuálnymi nastaveniami

Nepáči sa nám

  • otázna softvérová podpora nad rámec 2 verzií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií
  • minimálne zlepšenie hlavného fotoaparátu v porovnaní so Zenfone 9
  • selfie video maximálne vo Full HD pri 30 fps
  • počas hrania, v režime Vysokého výkonu, sa môže objaviť zahrievanie telefónu

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuASUS Zenfone 10
Operačný systémAndroid 13 + Zen UI, zabezpečenie 5. apríl 2023
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]16 / 512 (testovaná konfigurácia)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8 Gen 2, 8-jadrový, 3,2 GHz
Displej, frekvencia, HDRSuper AMOLED, 144 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,92 / 1080 × 2400 px
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 7, áno, nie, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.9, 2×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.5
Batéria a vlastnosti4300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146,5 × 68,1 × 9,4 / 172
VodoodolnosťIP68
Bezdrôtové nabíjanieáno, 15 W, Qi
KonektorUSB-C, 30 W, nabíjačka v balení
Cenaod 819 eur, 989 eur (testovaná konfigurácia)
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score1583531
PCMark for Android – Work 3.018369
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core2031 / 5666
3DMark Wild Life Extreme – Total3727

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit