Najlacnejší zástupca radu Galaxy S23 je v tieni najlepšie vybaveného modelu Ultra.

Doplnené 28. marca 2024: Pre smartfón Galaxy S23 sú už dostupné aj funkcie umelej inteligencie Galaxy AI, ktoré prišli na trh s telefónmi série Galaxy S24. Galaxy AI funkcie sú súčasťou aktualizácie na One UI 6.1, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie. Ďalšie detaily sa dozviete v tomto článku.

Z rodiny smartfónov Galaxy S23 logicky púta najväčšiu pozornosť najlepšie vybavený model Galaxy S23 Ultra. V redakcii sme otestovali aj najkompaktnejší a najlacnejší model Galaxy S23 a musíme uznať, že hoci sa mu nedostáva až toľko mediálnej pozornosti, zaslúžil by si ju. Ak kvôli ničomu inému, tak minimálne kvôli výdrži batérie, ktorá ma fakt prekvapila.

Touto recenziu nadväzujem na Ondrejove zhodnotenie telefónov Samsung Galaxy S23 a Galaxy S23+. Do pozornosti dávam aj moje porovnanie Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13:

Kompaktnosť, ktorá poteší

Galaxy S23 patrí v roku 2023 medzi najkompaktnejšie telefóny na trhu. Má 6,1-palcový displej a rozmery 146,3 × 70,9 mm. Hrúbku som nameral od 7,9 do 9,4 mm v najhrubšom bode, teda tam, kde vystupujú zadné fotoaparáty. Hmotnosť je iba 169 gramov a ide o veľkú výhodu pre používateľov, ktorí chcú kompaktný a ľahký telefón.

Konštrukcia je kvalitná – najnovšie ochranné sklo Gorilla Glass Victus 2 sa nachádza na prednej aj zadnej strane. Spája ich hliníkový rám. Galaxy S23 disponuje výbornou ergonómiou a pohodlne sa drží aj v menšej ruke. Samozrejmosťou je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

Samsungu dávam plusové body za to, že je jeden z mála výrobcov, ktorý ponúka k svojim telefónom aj oficiálne príslušenstvo. Spracovanie ochranných obalov je kvalitnejšie v porovnaní s tými, ktoré si objednáte z AliExpressu a k dispozícii je aj všestrannejšia ponuka.

Na test som mal k dispozícii silikónový zadný kryt v zelenej farbe. Na môj vkus bol až príliš protišmykový a pri vkladaní telefónu do vrecka nohavíc som ho musel viac zatlačiť, aby bol bezpečne vložený vo vrecku. Ide však o výborný doplnok k telefónu, nakoľko ho dobre chráni a vyrovnáva aj vystúpenie zadných fotoaparátov.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Displej, ktorý je šetrnejší ako konkurencia

Galaxy S23 má 6,1-palcový AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Telefón však ponúka o niečo lepšiu variabilitu obnovovacej frekvencie, než na akú som bol zvyknutý v prípade konkurenčných kompaktných telefónov.

V praxi to znamená, že na statickej obrazovke sa displej prepne na frekvenciu 24 Hz a táto frekvencia je aktívna aj pri sledovaní Netflixu s kompatibilnou snímkovou frekvenciou. Následne sa podľa potreby prepína medzi 60 a 120 Hz. Inteligentné prepínanie obnovovacej frekvencie funguje výrazne lepšie ako napríklad v prípade Vivo X90 Pro a nemám k nemu pripomienky.

Prepínanie sa na 24 Hz frekvenciu v prípade statického obsahu tiež mierne zvyšuje výdrž batérie, nakoľko je displej šetrnejší v porovnaní s konkurenciou – minimálne v prípade kompaktných Android telefónov. Samozrejme, LTPO panel v prípade iPhonu 14 Pro je ešte o kúsok popredu.

Z používateľského hľadiska je zážitok výborný. Telefón dosahuje maximálny jas 1750 nitov a pri sledovaní HDR obsahu sa obrazovka automaticky viac zjasní (v prípade Netflixu aj YouTubu), čo oceňujem. Netreba robiť manuálnu zmenu jasu ako v prípade konkurencie. Výborná je aj stereo reprodukcia zvuku.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Vysoký výkon a výborná optimalizácia

Galaxy S23 poháňa procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy v kombinácii s 8 GB RAM a 128 alebo 256 GB úložiskom. Odporúčam, aby ste si priplatili za väčšiu verziu a to z toho hľadiska, že v prípade 128 GB modelu je použité pomalšie úložisko.

Upravená verzia procesora s prívlastkom for Galaxy má vyšší takt a lepšiu energetickú efektivitu. V prípade niektorých testov som zaznamenal aj lepšiu optimalizáciu – telefón efektívnejšie využíval procesor a prevádzková teplota bola o trošku nižšia v porovnaní s telefónmi so štandardnou verziou procesora.

Prehrievanie telefónu som nezaznamenal v rámci bežného používania, pri hraní a ani pri zázname videa. Dotyková teplota telefónu sa po 20 minútach kontinuálneho záznamu 4K videa pohybovala na úrovni 37 °C.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Výdrž batérie ma prekvapila

Samsung Galaxy S23 má 3900 mAh batériu, avšak v rámci môjho používania som dosahoval lepšiu výdrž batérie, ako som očakával. Bežne som telefón nabíjal každých 40 hodín, pričom som dosahoval aspoň 4 hodiny zapnutého displeja.

Ak som šiel do extrému, nabíjal som Galaxy S23 po 48 hodinách s 5 hodinami zapnutého displeja. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami telefónov radu Galaxy S, je to naozaj výrazne zlepšenie. Povedal by som, že skvelá výdrž batérie je sama o sebe dôvodom, prečo môžem Galaxy S23 odporučiť.

Súčasťou základného balenia je iba USB-C kábel. Telefón podporuje 25 W nabíjanie, pričom môžete použiť oficiálnu Samsung nabíjačku alebo kompatibilnú nabíjačku so štandardom Power Delivery. Nabitie zo 14 % na 100 % trvá približne hodinu.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

One UI 5.1 poteší optimalizáciou aj softvérovou podporou

Galaxy S23 má predinštalovaný operačný systém Android 13 s nadstavbou One UI 5.1. V minulosti som nebol veľkým fanúšikom nadstavby od Samsungu, avšak objektívne treba povedať, že One UI je najviac prepracovaná nadstavba od výrobcov tretích strán.

Samsung takisto poskytuje najlepšiu a najrýchlejšiu softvérovú podporu na trhu s Android telefónmi – ak berieme do úvahy výrobcov tretích strán. Znamená to, že telefón dostane 4 verzie systému Android a 5 rokov aktualizácií.

Počas používania telefónu som ocenil bezchybnú optimalizáciu, zobrazovanie notifikácií a tiež bezproblémovú konektivitu medzi smartfónom a mojimi Garmin hodinkami, čo je vec, ktorá nefunguje vždy bezchybne vo svete Android telefónov. To isté platí aj pre fungovanie aplikácií – nemusel som robiť žiadne zásahy do nastavení optimalizácie spotreby batérie, čomu sa v prípade niektorých konkurenčných nadstavieb nevyhnete.

Treba upozorniť na to, že systém s nadstavbou zaberajú približne 40 GB z dostupného úložiska, čiže toto je parameter, ktorý je vhodné zvážiť, keď sa budete rozhodovať medzi 128 alebo 256 GB verziou.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Spoľahlivé fotoaparáty z hľadiska fotenia a záznamu videa

Kompaktná vlajková loď od Samsungu ponúka nasledujúcu fotografickú výbavu:

  • 50 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.8, 24 mm, 1/1,56″, 1,0 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (120˚), f/2.2, 13 mm, 1/2,55″, 1,4 µm
  • 10 Mpx teleobjektív s 3× optickým zoomom, f/2.4, 70 mm, 1/3,94″, 1,0 µm, PDAF, OIS
  • 12 Mpx selfie fotoaparát, f/2.2, 26 mm, Dual Pixel PDAF

Vo výbave síce nie je 200 Mpx hlavný fotoaparát, ktorý púta pozornosť v prípade modelu Galaxy S23 Ultra, avšak táto výbava je všestranná a spoľahlivá, a ak by som si mal vybrať z dvojice Galaxy S23 vs iPhone 14 na základe fotoaparátov, šiel by som do Samsungu.

Samsung tradične pri fotení preferuje mierne presaturované podanie fotky, vďaka čomu niekedy vznikajú vizuálne krajšie fotky v porovnaní s konkurenciou. Záleží na vašich preferenciách. K vyostrovaniu hrán nemám podmienky a Galaxy S23 si dobre poradí s náročnými scénami, ako je fotenie objektov a ľudí proti svetlu.

Telefón mierne zaostáva pri fotení pohyblivých objektov a pomalšie preostruje z blízkeho objektu na niekoľko metrov vzdialený objekt, pokiaľ spravíte rýchly pohyb. Chválim kvalitu teleobjektívu a aj ultraširokouhlého fotoaparátu, ktorý zachytí viac detailov aj v porovnaní s iPhonom 14 aj v porovnaní so Xiaomi 13.

Záznam videa je spoľahlivý, nevšimol som si trhanie ani žiadne výraznejšie nedostatky. Chválim tiež selfie video, ktoré je k dispozícii v 4K pri 60 fps a kvalitu selfie fotoaparátu ako takého, ktorý patrí medzi najlepšie vo svojej kategórii.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Galéria fotiek, ktoré odfotil Samsung Galaxy S23

Nižšie nájdete 16 fotiek, ktoré som odfotil smartfónom Galaxy S23. Kompletnú galériu si môžete v originálnom rozlíšení pozrieť a stiahnuť z môjho úložiska OneDrive. V danej galérii sa nachádzajú aj fotky zo Xiaomi 13, ktoré som zhotovil v rámci priameho porovnania.

Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 vs Xiaomi 13Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

Samsung Galaxy S23 je vydarený telefón a je to smartfón, ktorý by som si kúpil aj ja a používal ho. A to je tvrdenie, ktoré by som v minulosti v prípade kompaktných telefónov od Samsungu nepovedal z dôvodu slabšej výdrže batérie, ktorá ma obmedzovala.

V prípade Galaxy S23 je však výdrž batérie výborná a to nielen s prihliadnutím na kompaktné spracovanie telefónu. Výborne fungujú aj ostatné komponenty – displej je skvelý a plusové body získava za nadštandardné možnosti z hľadiska adaptívnej obnovovacej frekvencie. Procesor funguje spoľahlivo a fotoaparáty plnia svoj účel bez väčšieho zaváhania. Nie sú dokonalé, avšak bežným používateľom bohato postačia.

Cena: 949 eur (128 GB), 1009 eur (256 GB)

Zapožičal: Samsung

Páči sa nám

  • kvalita spracovania a kompaktné šasi
  • nízka hmotnosť
  • výborná výdrž batérie
  • displej a reprodukcia zvuku
  • všestranné fotoaparáty
  • optimalizácia a funkcie nadstavby One UI 5.1
  • softvérová podpora

Nepáči sa nám

  • fotky pohyblivých objektov by mohli byť ostrejšie
  • pri fotení si treba dať pozor, aby ste prstom nezakrývali spodný fotoaparát (teleobjektív)

Technické špecifikácie:

Model telefónuSamsung Galaxy S23
Operačný systémAndroid 13 + One UI 5.1, zabezpečenie 1. 4. 2023
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, 8-jadrový, 3,36 GHz
Displej, frekvencia, HDRDynamic AMOLED 2X, HDR10+, 120 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,1 / 1080 × 2340
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 6E, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie12 Mpx, f/2.2
Batéria a vlastnosti3900 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]146 × 71 × 7,9 / 169
VodoodolnosťIP68
Bezdrôtové nabíjanieáno, 15 W
KonektorUSB-C, 25 W, nabíjačka nie je v balení
Cena1009 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit