Toto je najtenší biznis notebook na svete. Takto ho predstavil ASUS a veruže je naozaj veľmi tenký a zároveň aj ľahký. Ľahko sa prenáša, keďže je tenký a jeho hmotnosť niečo cez kilogram nepocítite ani v preplnenej batožine. Zmestí sa všade, aj na kaviarensky stolík, na kolená alebo v lietadle, kde teda nemáte veľa priestoru. Bojíte sa sledovania? Tu ste správne. Notebook totiž vôbec nemá webovú kameru.

Vyhotovenie a používanie

Notebook má pevné šasi z horčíkovej zliatiny s certifikáciou vojenského štandardu odolnosti MIL-STD 810G. Notebook je teda celkovo pevný a na klávesnici sa dobre píše. Veko totiž otvorením nadvihne základňovú časť a tak má klávesnica lepší náklon na písanie. Navyše má tri stupne podsvietenia a je odolná voči poliatiu. Mohla by však byť ešte o niečo tichšia. Iné modely na trhu ukazujú, že je to možné. Chválime ale jej rozloženie, pretože je štandardné a písať sa na nej bude veľmi dobre. Jediným prvkom, na ktorý si treba chvíľu zvykať je tlačidlo na vypnutie umiestnené tam, kde je inak tlačidlo Backspace alebo Del. Teraz je posunuté, a tak sme funkciu vypínacieho tlačidla deaktivovali, aby sme si namiesto mazania slov nevypínali systém.

Vlastne pokým pracujete s cloudom a vystačíte si so súbormi na disku notebooku, je to výborný prenosný notebook. Problémy začnú vtedy, keď potrebujete k počítaču niečo pripojiť.

Výrobca umiestnil oba USB-C konektory na spodné hrany veka zboku. No iba jeden z nich je nabíjací. A iba jeden z nich podporuje pripojenie DisplayPortu z dodávanej redukcie, a to práve nabíjací. Takže buď notebook nabíjate alebo si pripojíte monitor. Po pripojení USB-C kábla z nabíjačky do USB-C na redukcii sa objavila „modrá obrazovka smrti“. Použitie redukcie na pravom USB-C porte bude fungovať, ale Windows vás zakaždým upozorní na nedostupnosť DisplayPortu. Toto hlásenie sa zobrazí zakaždým, keď redukciu pripojíte k notebooku. Audiokonektor je na boku základne vľavo.

Touchpad sa používa dobre, ak viete, kde stlačiť. Tu je použitá verzia „clickpad“, teda touchpad, ktorý zároveň obsahuje obe tlačidlá myši. Už v strede je dosť tuhý a samostatné tlačidlá by prospeli. Čítačka odtlačkov vpravo hore nad klávesnicou fungovala bezchybne. Ide o nový typ, pri ktorom stačí položiť prst na čítačku.

Výkon a hardvérová výbava

Notebook je po technickej stránke výkonný stroj. Strihali sme na ňom video a tiež hromadne upravovali obrázky z fotoaparátu. Ani v najvyššej záťaži nie je príliš hlučný. Je to rýchly stroj s procesorom Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz a 8 GB RAM. Pevný disk síce v benchmarkoch nevykazuje závratné rýchlosti, no v praxi je naozaj rýchly. Celkovo bol systém rýchlejší, než pri iných notebookoch, hoci s trojnásobne rýchlejším diskom.

Chválime 14″ displej v tele 13″ notebooku s tenkým rámikom okolo displeja. Navyše je antireflexný. Vďaka tomu naň uvidíte výborne aj v miestnosti plnej odleskov z bodových svetiel. Po tejto stránke nemáme žiadne výhrady.

Tento notebook má reproduktory Harman/Kardon, ktoré sú absolútne špičkové. Najprv sme neverili vlastným ušiam. Zážitok z hudby je skutočne na vysokej úrovni a toto sa ASUS-u naozaj podarilo. Ide o jedny z najlepších, ak nie definitívne najlepšie reproduktory v notebooku, aké sme kedy počuli. To aj naprieč rôznym kategóriám notebookov, nielen ultra ľahkých zariadení. Silné basy a detailné vykreslenie zvuku poznáte už pri prvej skladbe.

Model notebooku / ParameterASUSPRO B9440
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskMicron, 512 GB SSD
Displej14″, AntiGlare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]321 × 216 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,068
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1299

Notebook sa viac zahrieva v spodnej časti. Avšak to vás až tak trápiť nebude, pretože je nadvihnutý a nebudete s ňou ani na kolenách prichádzať priveľmi do styku.

Výrobca hovorí o 10 hodinách výdrže, čo z testovania v praxi nevylučujeme. Benchmark ukázal síce 4-hodinovú výdrž, avšak naše benchmarkovo „neštandardizované“ testovanie ukázalo výdrž až okolo 7,5 hodiny.

Model / TestyASUSPRO B9440
Kancelársky výkon – PCMark 103187
Essentials6610
Productivity5836
Digital Content Creation2279
Herný výkon – 3DMark 11
Score1716
Graphics score1560
Physics score4373
Combined score1483
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]239,4
Access time [ms]0,071
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:04
Spotreba
Priemerná spotreba [W]13
Cena za rok [EUR]9,82
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,5 / 42,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]36,5 / 49,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,81
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5

Hodnotenie
+ tenký, ľahký a pevný, špičkový zvuk z integrovaných reproduktorov, malé telo a veľký displej, tichý aj počas záťaže
– len dva USB-C porty, reštartovanie systému pri využívaní USB-C portov, zatuhnutie systému pri prechode do režimu spánku

Cena: 1299 EUR
Zapožičal: ASUS

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.