e-tron je dnes synonymum luxusného elektrického vozidla novej generácie. Mali sme ho na test už v dobe, keď jeho batéria už nebola celkom nová a tak môžete hodnotiť reálne skúsenosti, čo sa dá s týmto vozidlom dosiahnuť.

Našim cieľom bolo jednak vyskúšať toto nevšedné SUV vozidlo a to v meste, na diaľnici ale aj v náročnom teréne, mimo asfaltovej cesty. Chceli sme mať skúsenosti so všetkými typmi prevádzky. Rovnako sme sa pri dlhšej jazde spoľahli na systém elektrických nabíjačiek, konkrétne sme využili ZSE Drive.

Cestovali sme najprv v rámci Bratislavy, pričom sme šli z Rače do Mlynskej Doliny. Následne sme vyrazili na cestu do Piešťan, kde sme auto dobili na maximálnu kapacitu a tu sme si urobili aj vychádzku do lesa. Následne sme sa odviezli spať do redakcie, ktoré je v bratislavskej Rači. Prinášame naše skúsenosti z niečo vyše 200 km testovacej trasy.

Pred štartom tejto trasy sme e-tron zašli nabiť na ZSE Drive nabíjačku na parkovisku pred Fresh Market. Je to celkom pohodlné miesto nabitia, za dobu obeda sme tu dosiahli kapacitu 100 %. Mali sme k dispozícii NFC čip na identifikáciu v ZSE a štart nabíjania bol tak veľmi rýchly. Len pripomeňme, že sa tiež dá využiť karta alebo aplikácia ZSE Drive.

Neskôr sme na nabíjanie použili aj domácu nabíjačku cez 230 V zásuvku. Audi e-tron má pritom všetky káble umiestnené v prednom kufri s objemom až 60 litrov. Je výhodou, že je tu aj adaptér pre trojfázové nabíjanie, ktoré je rýchlejšie ako pri použití obyčajnej 230 V zásuvky. V tomto prípade trvá úplné nabitie okolo 9 hodín.

Balík dodávky tak obsahuje jednu ovládaciu jednotku vrátane kábla na pripojenie vozidla a dvoch káblov so sieťovou prípojkou – jeden s domácou 230 V zástrčkou a jeden s priemyselným konektorom. Nabíjací systém e-tron kompakt disponuje výkonom nabíjania 11 kW. Pomocou ovládacej jednotky môžete prepínať medzi 100 percentným a 50 percentným nabíjacím výkonom. Táto funkcia môže byť užitočná, keď sa v domácnosti používajú rôzne ďalšie elektrické spotrebiče. Stav nabíjacieho systému a procesu nabíjania zobrazuje nabíjací systém e-tron kompakt pomocou LED na ovládacej jednotke.

Prvé dojmy

e-tron má neuveriteľné zrýchlenie a takmer celkom tichý pohon. Možno oceníte aj to, že jazdíte s nulovými emisiami CO2. Výrobca udáva teoretický dojazd na plne nabitú batériu na hodnote až 411 km (podľa WLTP, režim eco, 20-palcové kolesá, mesto, 30°C, bez klimatizácie) , ale v praxi sa k tomu skôr nedostanete. Človek, čo si kúpi e-tron predsa nebude jazdiť pri okolitej teplote 30°C s vypnutou klimatizáciou a ani nebude používať režim eco.

Našťastie, výrobca na svojej stránke uvádza aj kalkulačku dojazdu a to už dáva lepší obraz o dojazde. Zobrazené dojazdy odrážajú hodnoty založené na jazdných cykloch zákazníkov a so zapnutou klimatizácia. Najväčší dojazd však naozaj dosiahnete pri mimoriadne úspornom štýle jazdy s konštantnou strednou rýchlosťou a bez klimatizácie. Nám ukazovateľ dojazdu ukázal pri nastavení pohodlnej klímy pri režime efficiency  dojazd 280 km a to aj bolo reálne.

Verejné nabíjacie stanice

Spoločnosť Audi buduje výkonnú sieť nabíjacích staníc pozdĺž hlavných dopravných tepien v Európe, aby ste mohli naplno využiť váš elektromobil aj na dlhé trasy. IONITY je spoločnosť, ktorá buduje a prevádzkuje sieť rýchlonabíjacích staníc s výkonom až 350 W na rýchlostných cestách a diaľniciach v 25 európskych krajinách. Funkcia e-tron plánovač trasy automaticky naplánuje zastávky na dobitie batérie. Na výkonnej nabíjačke bude stačiť 30 minút na to, aby sa vysokonapäťový akumulátor vo vozidle Audi e-tron nabil na dostatočné dlhý dojazd. Na Slovensku máte najčastejše možnosť použiť nabíjačky ZSE Drive a Greenway.

Audi e-tron pritom využíva nabíjací výkon až 150 kW. Aby ste naplno využili potenciál e-tronu, môžete navštíviť nabíjaciu stanicu Budča ZSE Drive, kde sa nachádza najvýkonnejšia nabíjačka na Slovensku.

Rekuperácia energie

e-tron energiu, ktorá vznika pri brzdení vozidla rekuperuje, teda čiastočne vracia späť do akumulátora. Úroveň rekuperácie sa dá nastaviť prostredníctvom radiacich ovládačov pod volantom a v systéme MMI si môžete zvoliť aj automatický režim. Prediktívny asistent efektívnosti potom podľa potreby predvídavo riadi spomalenie, buď podľa priebehu trasy alebo podľa vozidla idúceho pred vami. Vy môžete ďalej prispôsobiť účinok spomalenia tak, že prostredníctvom radiacich ovládačov pod volantom zvolíte požadovaný stupeň spomalenia. Ten je aktívny dovtedy, kým opäť nestlačíte pedál akcelerátora.

Kamery namiesto zrkadiel

Prvé, čo si všimnete hneď po nasadnutí do tohto auta sú spätné zrkadlá. Totiž, nie sú tam. Sú nahradené kamerami a displejmi. Tak je to možno až príliš moderné a asi treba na to čas, ale jazdiť s tým na prvý krát je ako za trest. Máte totiž dlhoročný zvyk pozerať sa do spätných zrkadiel práve tam, kde obyčajne sú a tu zrazu nevidíte nič. Na to, aby ste zistili situáciu za vami, musíte sa pozrieť na displeje, ktoré máte zabudované v oboch predných dverách. Sú dotykové a dotykom sa nastavuje uhol kamery.

No, jazdiť sa s tým ešte ako tak dá, ale cúvať, to je už fakt veľká výzva. Kamery totiž vidia viac dozadu a pri cúvaní máte pocit, že idete do steny za vami. Centrálne spätné zrkadlo je našťastie klasické. A ďalšie našťastie: e-tron sa dá kúpiť aj s normálnymi spätnými zrkadlami. Hlavnou výhodou kamier je to, že dobre v nich vidíte aj v noci.

Ostatné usporiadanie prvkov vo vozidle je klasické, nič nám neprekážalo a všetko sme našli na miestach, kde sme ich očakávali. Veľmi dobre je napr. realizovaná zmena smeru jazdy dopredu/dozadu. Je do robustná páka, ktorú si hneď všimnete. Páčilo sa nám aj kožené vyhotovenie volantu. Podľa súčasných trendov je lesklých plôch vo vozidle veľa, oplatí sa nosiť so sebou flanelovú utierku.

Samozrejmosťou je tu LED svietenie a automatické prepínanie tlmené/diaľkové svetlá. e-tron svieti v noci vynikajúco.

Aj off-road

Audi e-tron poháňajú dva elektromotory. Optimálnu trakciu a dynamiku zabezpečuje nová generácia pohonu quattro, teda elektrický pohon všetkých kolies. Audi e-tron je vďaka nemu vhodné nielen na každodennú prevádzku, ale súčasne je veľmi obratné a agilné v teréne. My sme e-tron zobrali aj na lesnú cestičku, nastavili režim off-road, pričom celé vozidlo sa zodvihlo a pokojne sme mohli prejsť nespevnenými trasami.

Ako je to s cenou za prevádzku?

Naša trasa do Piešťan merala presne 100 km a na miestnej sídliskovej nabíjačke sme nabili auto doplna za 33,5 minúty. Osobne máme program ZSE Drive eco, čo predstavuje nulové mesačné poplatky, ale zároveň vysokú cenu za odobratú  energiu. Za 1 kWh zaplatíme až 0,39 eur, čo je dosť. Odobrali sme totiž 19 kWh a to znamená sumu 7,5 eur. To je za 100 km jazdy veľa, viac ako by ste minuli pri viacerých benzínových automobiloch. Chce to jednoznačne iný program, ak naozaj vlastníte elektromobil alebo ideálne wall-box. Teda výkonnú domácu nabíjačku v cene okolo 5000 eur.

Na elektromobile totiž ušetríte vtedy, keď si ho budete nabíjať u seba doma za bežnú cenu elektriny. Vtedy vás 100 km trasa vyjde na zhruba 2,5 eur a to sa už parádne oplatí.

Veľa priestoru

Interiér vozidla je vzdušný a netradične veľkorysý. Audi e-tron ponúka vďaka dlhému rázvoru dostatočný priestor naozaj pre piatich cestujúcich a ich batožinu. Dĺžka vnútorného priestoru, priestor nad hlavou vpredu a vzadu, priestor v oblasti kolien v druhom rade sedadiel sú v segmente vyššej triedy SUV na najvyššej úrovni. Vozidlo ponúka celkový objem batožinového priestoru vzadu 600 litrov a je tak vybavené na veľké cesty.

Cena vozidla

Základná cena e-tronu je 83 000 eur, cena testovaného vozidla so všetkými doplnkami je až 112 357 eur.

Pozrite si detaily nášho testu aj vo video podobe. Tu nájdete aj súpis technických parametrov 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu