Britská pobočka automobilky Lexus zorganizovala nezvyčajnú súťaž. V rámci akcie Lexus Design your own Tattooed Car si každý mohol navrhnúť  vlastnú grafiku, ktorá mala šancu dostať sa na karosériou crossoveru UX. Víťazom sa stal projekt 19-ročnej Kyry Cleeton.

Súťaž bola inšpirovaná prvým tetovaným autom v histórii, ktorý Lexus predstavil začiatkom roku 2020. Mladá Britka si vybrala symboly spojené so severoamerickými Indiánmi. Na kapotu umiestnila grafiku znázorňujúcu lebku v čelenke s perami symbolizujúcu silu a odvahu.  Na dvere umiestnila šípy, ktoré môžu mať rôznu symboliku. Ak smerujú doprava, znamenajú ochranu,  doľava zasa odháňajú útoky zla a ak sú umiestnené hrotom nadol, symbolizujú mier. Šípy dopĺňajú amulety, ktoré majú chrániť pred nočnými morami – tzv. lapače snov a rôzne iné ornamenty.

Mladá Britka zaujala

Návrh Kyry Cleeton získal v anketách na oficiálnych profiloch Lexus UK na Facebooku a Instagrame najväčší počet hlasov. Vo finále jej práca porazila sedem iných návrhov. V rámci pravidiel súťaže sa jej víťazná grafika v podobe vinylovej nálepky dostala na karosériu skutočného Lexusu UX.

Prvý potetovaný Lexus inšpiruje

Inšpiráciou pre súťaž Lexus Design your own Tattooed Car bol netypický exemplár  crossoveru UX, ktorý predstavila britská pobočka značky začiatkom roku 2020 roku. V spolupráci s Claudiou DeSabe, známou londýnskou tatérkou, vytvoril Lexus prvé potetované auto v histórii. Bolo pokryté obrovskou grafikou inšpirovanou japonskou kultúrou a predstavovalo kapra a dve zlaté rybky.

De Sabe zrealizovala projekt spôsobom veľmi podobným skutočnému tetovaniu. Vyryla svoj vzor vŕtačkou, čím odstránila lak a vyplnila dutiny farbou.  V ďalšom kroku bolo celé auto pokryté ochranným lakom, aby chránil vzniknutý obrazec. V rámci projektu bolo potrebné ručne naniesť na karosériu päť litrov farby. Náklady na toto neobvyklé tetovanie dosiahli sumu 137 000 eur.

Značky: