Otravné ale najmä rizikové hovory by mali byť minulosťou.

Informoval o tom server Android Authority, ktorý priniesol správu o kooperácii s firmou Hiya. Blokovať hovory môžete aj teraz, avšak až po tom, čo sa sami rozhodnete. A tomu bude predchádzať pravdepodobne nepríjemná skúsenosť.

Automatické blokovanie antispamových alebo pochybných robotických hovorov by však malo byť proaktívne a túto ochranu by podľa spomínanej správy mali dostať najprv smartfóny Galaxy Note 20. Neskôr v roku 2021 by mali pribudnúť ďalšie smartfóny série Galaxy a spolupráca s firmou Hiya by mala trvať minimálne do roku 2025.

Tá totiž na základe analýzy trvania hovorov, ich početnosti a priebehu strojovo a na základe analýzy pravdepodobne umelej inteligencie určí, či je to spam alebo nie.

Operátori v USA a Európe sú už teraz proaktívny a chránia svojich zákazníkov proti týmto nekalým praktikám. Na Slovensku rovnako tak. Je viac prípadov, kedy samotní operátori potvrdili, že sledujú čo i len podozrivé „prezváňacie“ čísla z vysoko tarifikovaných krajín, aby ochránili svojich zákazníkov. Odporúčali vtedy nevolať späť. Samotné prezvonenie nemalo vplyv na výšku faktúry alebo strhnutie kreditu na SIM karte.

Čo si pod spamovým alebo rizikovým hovorom predstaviť? Napríklad hlásenie o tom, že ide o automatický systém vašej banky a potrebuje prihlasovacie údaje alebo vaše rodné číslo na aktualizovanie ich systému a vyžiada vás, aby ste údaje zadali cez klávesnicu aplikácie na telefonovanie. Aj toto je jeden z potenciálnych podvodov.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S7 a S7 Edge prekonali rekord: Dostávajú ďalšiu aktualizáciu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.