James Cameron ľutuje niektoré svoje filmové rozhodnutia z minulosti.

Hoci nový film Avatar: Cesta vody patrí so stopážou 3 hodiny a 12 minút medzi skutočne nadpriemerne dlhé filmy, mohol byť ešte o niečo dlhší. Režisér James Cameron však z neho vystrihal desať minút, ktoré podľa neho fetišizovali zbrane.

Ako uviedol v rozhovore pre Esquire Middle East, je presvedčený, že vo vystrihnutých pasážach bolo príliš veľa zbraní a mnoho ľudí by z toho mohlo nadobudnúť dojem, že zbrane sú niečo „cool“.

Cameron doslova povedal, že z toho, čo sa deje so zbraňami v našej spoločnosti, sa mu dvíha žalúdok. Tvrdí, že ak by sa mohol znova rozhodnúť, práve z tohto dôvodu by nenatočil niektoré svoje veľké filmy. Ide napríklad o Terminátora, ktorého spomenul ako príklad fetišizácie zbrane.

Na druhej strane, režisér si podľa vlastných slov uvedomuje, že je akčný filmár a vo svojej snímke musí mať konflikt. Snažil sa však nájsť „rovnováhu medzi svetlom a temnotou“ a zbaviť sa niektorých obzvlášť škaredých častí filmu.

Dodal tiež, že ho teší, že žije na Novom Zélande, teda v krajine, kde kde vláda zakázala súkromné vlastníctvo všetkých útočných pušiek dva týždne po útoku na moslimských veriacich v dvoch tamojších mešitách v roku 2019.

Novému Avataru, ktorý je pokračovaním pôvodného filmu z roku 2009, však vystrihnutie desiatich minút podľa všetkého nijako neublížilo. Už pred koncom decembra si pripísal v USA tržby vo výške viac ako 293 miliónov dolárov a celosvetovo mu už nechýba veľa k miliarde. Obľube sa teší aj medzi slovenskými a českými divákmi, na portáli ČSFD má zatiaľ hodnotenie 84 percent a zaraďuje sa tak medzi 450 najlepších filmov.

Súbežne s „dvojkou“ sa natáčal aj Avatar 3. Ak budú mať obidva filmy komerčný úspech (a zatiaľ to tak jednoznačne vyzerá), diváci by sa mali dočkať aj Avatara 4 a 5.

Zdroje: Esquire Middle East, Bgr.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.