Nový Avatar zrejme prekoná západné sankcie. Oficiálnu licenciu od tvorcov takmer určite nedostanú.

Majitelia kín hovoria, že Avatar: Cesta vody (Avatar: The Way of the Water) bude v ruských kinách počas Vianoc. Obava z toho, že sa film bude vysielať pirátskym spôsobom je veľká. Rusi majú podľa webu TorrentFreak na výber pozerať buď staršie filmy alebo potom ich domácu produkciu. To v prípade, že hľadajú novinky. Avatar 2 v ruských kinách ale bude pravdepodobne znamenať, že ide o nelicencované vysielanie. To by inak malo zraziť dole aj kvalitu filmu.

Nový Avatar zbiera rôznu odbornú aj laickú kritiku, mnohí sú na tento film zvedaví, o to viac sú tí, čo videli prvé vysielanie aj s 3D okuliarmi. Spravodajský web IZ kontaktoval majiteľov niektorých kín a zistil, že ak bude kópia filmu v dostatočne dobrej kvalite, budú ju vysielať.

Otázkou ale bude načasovanie, kým v USA je film v kinách, v Rusku sú zatiaľ sviatky otázne. Len poznámka pod čiarou. Hovoríme o bizarnej situácii, kedy je predmetom správy, či stihnú mať ruské kiná ukradnutú kópiu filmu v dostatočnej kvalite. Pre európske štandardy je uhol tejto debaty nemysliteľný.

Napríklad film Black Panther: Wakanda Forever mal únik v deň oficiálneho vysielania a ihneď sa premietal v niektorých ruských kinách. Faktom ale je, že túto činnosť berú ako nevyhnutnú pre svoje prežitie, ak nie priamo prežívanie. Cena kópie pirátskeho filmu môže byť niekoľko stoviek USD alebo siaha až na tisícov dolárov.

Asociácia majiteľov kín žiadala ruskú vládu o pomoc, no tá zatiaľ na hrozbu finančných problémov majiteľov kín nereagovala. Kiná hlásia pokles tržieb o 70 %. Kiná sa teraz usilujú, aby mohli vysielať pirátske kópie aj bez právnych dôsledkov.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.