V pondelok 20. marca 2017 sme sa zúčastnili unikátnej premiéry videa „Zaži vášeň 360“, ktoré  je pokračovaním imidžovej kampane Baletu SND.

Video v spolupráci s Baletom SND vytvorila spoločnosť FullEye, ktorá ako prvá v regióne strednej Európy pracuje s najvyspelejšou technológiou na profesionálnu videoprodukciu virtuálnej reality.

Divák 360° video môže spustiť na rôznych zariadeniach – cez internet na smartfóne alebo tablete v aplikácii Youtube či Facebook, no najsilnejší zážitok prináša práve virtuálna realita, ktorá zabezpečí skutočné 3D – teda stereoskopický obraz cez špeciálne VR okuliare (VR headset).

Na samotnej premiére nám bolo video najprv predstavené na veľkej obrazovke, na ktorej obraz posúvali myškou. Po predstavení sme si ho mohli vychutnať za pomoci headsetov Samsung Gear spolu s telefónmi Samsung Galaxy S7 edge. Vďaka virtuálnej realite sme sa v priebehu okamihu ocitli na pódiu ako súčasť tanečnej scény. 360° video sme tak vnímali omnoho realistickejšie.

Z predstaveného videa bola cítiť kvalita záznamu, a to aj vďaka vyššiemu rozlíšeniu či vysokému počtu snímok za sekundu.

Ako uviedli samotní sólisti i tvorcovia videa, pre tanečníkov to bola nová skúsenosť – náročnejšia bola tvorba choreografie aj nasvietenie scény. Výsledok však splnil účel. Týmto atraktívnymi spôsobom sa podarilo modernej technológii priblížiť  klasické tanečné umenie aj mladším generáciám.

Inovatívny prístup oceňujeme aj my a Baletu SND prajeme ešte mnoho nových divákov a tiež ďalší dotyk moderných technológií.

Autor: Andrej Daniš