Bankový podvod presne podľa šablóny, aj tak ale vyzeral na prvý pohľad dôveryhodne.

To, aká banka sa stane aktuálnym terčom, sa periodicky mení. Väčšinou podobné emaily môžete ignorovať, to ak nemáte účet v danej banke. Akonáhle v nej ale účet máte, pozornosť zbystríte, či ide o podvod alebo nie. Podobná situácia v týchto dňoch nastáva s VÚB.

Najnovšie sa k podvodu pripája falošný email vydávajúci sa za správu zo Slovenskej Sporiteľne. Emailový klient ho vopred označí za spam, no treba aj vašu pozornosť. V našom prípade to bolo jednoduché, keďže účet v tejto banke nemáme.

Falošná správa vydávajúca sa za oficiálnu komunikáciu zo SLSP
Toto sa zobrazí po kliknutí na odkaz v správe. Všimnite si adresný riadok, už podľa adresy je zrejmé, že ide o podvrh

Základom je, aby ste si všimli, či je banka skutočným odosielateľom správy. Ťuknutím na názov odosielateľa bude ihneď zrejmé, že toto celkom nebude vaša banka. Nechýba výzva 24 hodín na vykonanie akcie, teda stlačenia tlačidla Prihlásiť a vyplňovanie vašich údajov. Toto, čo vidíte na obrázku, je falošná stránka banky. Poznáte to podľa riadka adresy, kde je napísané Nebezpečná. Tiež ale aj podľa toho, že vám správca hesiel nevyplní zapamätané prihlasovacie údaje.

Vyzerá ako ozajstná. Riadok s adresou vás ale upozorní, že ide o podvod

Stránky zneužívajú vašu nepozornosť a vyvolávajú nátlak. Z praxe máte vždy dostatok času, ak ide o úradné záležitosti. Treba si na to vždy spomenúť, keď budete mať pochybnosti nielen pri tomto type podvodu. Časový limit 24 hodín je príliš málo, doručenka z pošty je na 14 dní, banka vám zmenu podmienok alebo platnosti karty oznamuje mesiac vopred a odrazu chce banka niečo do 24 hodín? A ešte tak závažnú záležitosť ako zrušenie vášho účtu?

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.