Otestovalo ju v smartfóne Xiaomi 13.

Xiaomi experimentuje s batériami typu solid-state, ktoré sa v posledných rokoch najčastejšie spomínajú v súvislosti s elektromobilmi. Táto technológia nie je v princípe nová, avšak čínsky výrobca vyvinul prototyp solid-state batérie, ktorá je určená pre smartfóny, a ponúka energetickú hustotu na úrovni 1000 Wh/l, čo výrazne presahuje vlastnosti dnešných batérií (nielen) v smartfónoch, ale aj v elektromobiloch.

Xiaomi otestovalo novú technológiu tak, že vyrobilo funkčný prototyp smartfónu Xiaomi 13 so solid-state batériou s kapacitou 6000 mAh (zdroj: weibo). Tento telefón, ktorý sa dostane od 13. marca 2023 do predaja aj na Slovensku, je štandardne vybavený 4500 mAh lítium-iónovou batériou. Obe verzie telefónu, predajný kus aj prototyp s novou technológiou batérie, majú totožné rozmery.

Hoci v prípade smartfónu Xiaomi 13 prináša prototyp novej technológie 33 % nárast kapacity, očakáva sa, že solid-state batérie by mohli v budúcnosti až zdvojnásobiť aktuálnu výdrž telefónov. Xiaomi takisto tvrdí, že nový typ batérie je bezpečnejší ako lítium-iónové akumulátory a nevybuchuje, resp. neskratuje ani v prípade prepichnutia.

Ďalšou výhodou nového typu batérie je, že by mal poskytnúť až o 20 % dlhšiu výdrž v extrémnych mrazoch, napríklad pri teplotách -20 °C, v porovnaní s dnešnými batériami. Bohužiaľ, ako to už býva v prípade nových technológií zvykom, zatiaľ nie je známe, kedy sa solid-state batéria od Xiaomi dostane do masovej výroby.

Xiaomi vyvinulo prototyp solid-state batérie s energetickou hustotou na úrovni 1000 Wh/lZdroj: Xiaomi
Xiaomi vyvinulo prototyp solid-state batérie s energetickou hustotou na úrovni 1000 Wh/l

Zdroj: Xiaomi, notebookcheck

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit