Čínska spoločnosť Betavolt vyvinula tzv. atómovú batériu BV-100 na bežné využitie. Jej špecifikum je v tom, že dokáže generovať elektrickú energiu počas celých 50 rokov, a to bez potreby nabíjania či ďalšej údržby. Táto batéria je v súčasnosti pripravená na sériovú výrobu.

Spoločnosť BetaVolt New Energy Technology tvrdí, že jej batéria BV100 vstupuje do pilotnej fázy smerujúcej k zavedeniu do sériovej výroby.

Batéria má byť pritom využiteľná napríklad v rámci vesmírnej techniky, v zdravotníctve, mikroelektromechanických systémoch, IoT, mikrorobotike a pod.

Betavolt tiež uvádza, že pracuje aj na výkonnejších atómových batériách. Táto atómová batéria kombinuje technológie rozpadu jadra izotopu niklu 63 a 4. generácie diamantového polovodičového modulu. Batéria premieňa energiu uvoľnenú pri rozpade rádioaktívnych častíc na elektrickú energiu.

Rozmery batérie BV-100
Rozmery batérie BV-100

Rozmery batérie sú 15 × 15 × 5 mm, výkon len 0,1 miliwattu a napätie 3 V. V roku 2025 by mala prísť aj batéria s výkonom 1 W. Batéria funguje v tepelnom rozsahu -60 až +120 °C. Atómové batérie majú byť tiež robustné. Po skončení životnosti batérie by mal byť materiál nerádioaktívny.

Uvedené atómové batérie majú byť tiež modulárne a budú sa dať radiť sériovo a paralelne v desiatkach až stovkách kusov.

Zdroj: Betavolt

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.