Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

BCN3D ponúka plnú kontrolu nad životným cyklom aditívnej výroby (AM)

Spoločnosť Elvira,popredný dodávateľ 3D technológií a prevádzkovateľ portálu Abc3D, uviedla, že BCN3D, výrobca 3D tlačových riešení, predstavil Viscous Lithography Manufacturing (VLM), novú technológiu 3D tlače. Táto premiérovo predstavená technológia napĺňa víziu BCN3D o rozšírení výrobnej autonómie zaisťujúcej všetkým výrobcom plnú kontrolu nad každou fázou ich výrobných procesov aditívnej výroby (AM).

Technológia VLM je výsledkom trojročného vývoja spoločnosti BCN3D. Technológia vďaka použitiu vysoko viskóznych živíc z dôvodu lepších mechanických vlastností výtlačkov a v kombinácii s vyššou produktivitou a dostupnosťou uspokojí všetky požiadavky na rozšírenie výrobnej autonómie.

„Ak má byť 3D tlač budúcnosťou výroby, podporou lokálnej produkcie, efektívneho riadenia dodávateľských reťazcov a udržateľnosti, pôjdu všetci hráči v odbore týmto smerom,“ hovorí Xavier M. Faneca, generálny riaditeľ BCN3D. „V BCN3D si myslíme, že nová technológia viskóznej litografie (VLM) je prvým krokom na dosiahnutie tohto cieľa. Chceme ukázať 3D tlač v novom svetle tak, aby sa stala centrálnym bodom výroby.“

Vysoko viskózna živica na tlač kvalitných dielov

VLM je patentovaný, na litografii založený proces 3D tlače, ktorý laminuje tenké vrstvy vysoko viskóznych živíc pomocou transparentnej prenosovej fólie a vyrába rýchlo a lacno vysokokvalitné diely. Od ostatných technológií živíc na trhu sa líši využívaním 50-krát viskóznejšej živice než je súčasný štandard.

Tlačový systém umožňuje nanášať živicu na fóliu striedavo z ľavého a pravého tanku, čo skracuje čas tlače a umožňuje kombinovať multimateriálovú tlač a ľahko odplaviteľné podpory.

Na vylepšenie požadovaných tepelných a mechanických vlastností je možné teraz do živice pridávať úplne nový súbor prísad a modifikátorov. VLM využíva živice dosahujúce 3-krát väčšiu odolnosť voči nárazu pre tuhé materiály a o 200 % vyššiu pevnosť v ťahu v porovnaní s obvyklými živicami so štandardným zložením.

Vysoká produktivita a cenová dostupnosť

Technológia VLM vďaka použitiu svetelného zdroja UV svetla a LCD obrazovky potrebuje konštantný čas na jednu vrstvu bez ohľadu na to, či sa tlačí jeden nebo 100 dielov súčasne. Vzhľadom k tomu, že nie je limitovaná rozmerom nádoby, okolitou teplotou alebo náročnými súčasťami, jedinou požiadavkou škálovateľnosti je väčšia LCD obrazovka. Kombinácia rýchlosti vrstvenia a veľkej plochy robí z VLM najproduktívnejšie riešenie aditívnej výroby na trhu.

3D tlač, vyvinutá z nástroja na rýchle prototypovanie, sa stala jasným výrobným trendom. Doteraz chýbalo iba cenovo dostupné riešenie, ktoré sa dostane do všetkých kútov výroby, od malých firiem po stredne veľké podniky. Rozšírenie výrobnej autonómie s využitím 3D tlače nie je riešením iba pre veľké spoločnosti z Fortune 500, ale pre každú firmu vyvíjajúcu a vyrábajúcu koncepty alebo produkty v akomkoľvek odvetví. Riešenia založené na VLM technológii, s kompaktným pôdorysom a bez potreby dedikovaného priestoru alebo kritickej infraštruktúry, budú stáť menej než 50 000 eur.

„3D tlačové technológie na báze živíc (SLA, LCD, DLP, MSLA) patria medzi najobľúbenejšie na trhu. Hlavným dôvodom je geometrická presnosť, skvelá kvalita povrchu a vysoké zobrazenie detailu,“ hovorí Jan Šmejcký, riaditeľ spoločnosti Elvira. „Jedinou slabinou je nutná tvorba podpier z rovnakého materiálu. Technológia VLM túto slabinu eliminuje. Umožňuje súčasnú tlač dvoma rôznymi materiálmi a stáva sa tak prvou technológiou na báze živíc, ktorá umožní tvorbu jednoducho odplaviteľných podpôr. S prísľubom vyššej tlačovej rýchlosti a kapacity stavebnej komory budú môcť české a slovenské výrobné spoločnosti flexibilne využiť presnú a detailnú 3D tlač popri svojich konvenčných technológiách.“

Video o VLM technológii:

Značky: