Nestačí vám 165 Hz? Tento monitor je pre vás.

Benq má vo svojom portfóliu kvalitné herné monitory značky Mobiuz. Nedávno sme v redakcii testovali model Benq EX2710U, ktorý si nás získal všestrannou výbavou technológií – vďaka 4K HDR displeju so 144 Hz obnovovacou frekvenciou je určený pre PC hráčov aj konzolistov.

Model Benq EX270QM, ktoré recenziu práve čítate, je viac zameraný na PC hráčov. Zodpovedá tomu QHD rozlíšenie (2560 × 1440 pixelov) a až 240 Hz obnovovacia frekvencia. Avšak aj napriek odlišnému displeju a zameraniu na segment hráčov majú oba Mobiuz monitory viacero spoločných technológií.

Benq EX270QM má dizajn, ktorý je dobre známy každému, kto sa už stretol s niektorým z monitorov radu EX. Obrazovka má po troch stranách tenké rámiky a väčší spodný rámik, v ktorom je zabudovaný soundbar s dvoma 2 W reproduktormi. Dopĺňa ich 5 W basový reproduktor – ten sa nachádza na zadnej strane monitora, aby sa zvuk odrážal od steny.

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Praktický a nastaviteľný stojan

Konštrukcia monitora je kvalitná a pôsobí odolným dojmom. Benq EX270QM a všetky jeho časti sú vyrobené z plastu. Stojan má moderný dizajn a vďaka dvom nožičkám zaberá minimum miesta. Pod monitor sa vďaka tomu zmestí stojan na telefón alebo iné predmety.

Stojan umožňuje nastavenie výšky v rozmedzí od 5 do 15 cm od stola, resp. plochy, na ktorej je monitor položený. K dispozícii je nastavenie natočenia a náklonu. Stojan takisto obsahuje dieru na manažment káblov a zadný kryt, ktorým môžete zakryť časť zadnej strany, ktorý obsahuje porty. V tomto smere nemám pripomienky, avšak vzhľadom na cenu monitora by som nič iné nečakal.

27-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov ponúka 240 Hz obnovovaciu frekvenciu. V prípade pripojenia cez HDMI si môžete nastaviť 144 alebo 240 Hz režim. Benq EX270QM využíva IPS panel. Pozorovacie uhly sú dobré a nevšimol som si ani defekty z hľadiska presvitania podsvietenia či nerovnomerného podsvietenia. Čas odozvy je 1 ms.

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Dobré pokrytie farieb aj podpora HDR

Pomocou kalibračnej sondy som nameral pokrytie farebných priestorov na úrovni 97,3 % pre sRGB, 78,5 % Adobe RGB a 89,2 % DCI-P3. Priemerná odchýlka deltaE dosahovala 0,08, maximum bol 1,42. V segmente profesionálnych monitorov som sa stretol aj s lepším pokrytím farebného priestoru, avšak nakoľko ide o herný monitor s 240 Hz obnovovacou frekvenciou, k pokrytiu nemám pripomienky. Na každodenné používanie je dobre vybavený.

Pomocou sondy som overil aj jas v SDR zobrazení, ktorý dosahoval od 60 do 437 nitov. Monitor podporuje aj HDR zobrazenie (HDR10) a spĺňa štandard VESA DisplayHDR 600, ktorý garantuje bodový maximálny jas na úrovni až 600 nitov. Konkrétny jas je možné ovplyvniť aj nastavením farieb a kontrastu. V prípade prednastavených parametrov som dosiahol jas 120 nitov, pri ktorom bežne pracujem, pri nastavení jasu na úrovni 15.

Monitor má kontrast na úrovni 1000:1, čo je štandard. K dispozícii je niekoľko nastavení čiernej farby (zosvetlia sa iba tmavé časti obrazu bez zosvetlenia svetlých častí – Black eQualizer, alebo sa zosvetlí celý obraz – Light Tuner), čo sú funkcie, ktoré bývajú vo výbave kvalitnejších herných monitorov.

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Reprodukcia zvuku prekvapí

Podobne ako Benq EX2710U, aj model EX270QM ponúka funkcie na šetrenie očí, ako je filter modrého svetla. Môžete si nastaviť intenzitu a aj to, či sa má obmedzenie modrého svetla automaticky zvyšovať s tým, ako dlho je monitor zapnutý.

Rovnako je k dispozícii funkcia B.I.+. Tá pomocou zabudovaného svetelného/farebného senzora automaticky upravuje jas monitora a podanie farieb, aby optimalizovala zážitok z bežného používania a zobrazenia HDR obsahu. Funkcia nie je k dispozícii v prípade všetkých režimov zobrazenia a jej prínos vidím v situáciách mimo hrania, kedy budete monitor používať na každodenné aktivity.

Oba spomenuté monitory od Benq spája aj priložený diaľkový ovládač pre pohodlnú úpravu nastavení a prepínanie sa medzi režimami a soundbar so subwooferom. Reprodukcia zvuku je prekvapujúco dobrá, pričom k dispozícii je niekoľko zabudovaných ekvalizérov – hranie FPS, závodných, športových hier, sledovanie filmov a počúvanie hudby. Platí, že soundbar ukazuje svoju silu najmä pri vyšších nastaveniach hlasitosti.

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Portová výbava a podsvietenie

Monitor je vybavený dvojicou HDMI 2.1 portov a DisplayPortom 1.4. K dispozícii je USB hub s dvojicou USB 3.0 portov. Bohužiaľ, USB-C konektivita nie je k dispozícii a to je prakticky jediná výraznejšia kritika smerom k tomuto modelu. 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel či reproduktorov nechýba.

Pridanou hodnotou môže byť zadné podsvietenie monitora. K dispozícii sú štyri LED pásy, ktoré naplno vyniknú, keď si v izbe zhasnete. K dispozícii je viacero nastavení podsvietenia, ktoré si môžete prispôsobiť. Prípadne si môžete svetelné efekty vypnúť.

Herný zážitok je výborný. Benq EX270QM disponuje technológiou AMD FreeSync Premium Pro pre adaptívnu synchronizáciu. Túto technológiu natívne podporujú grafické karty AMD Radeon a tiež aj NVIDIA GeForce v režime G-SYNC Compatible. Vďaka vysokej obnovovacej frekvencii a nízkej odozve je obraz plynulý aj v prípade akčných scén.

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Spotreba

Monitor ponúka viacero nastavení pre lepší herný zážitok a prispôsobenie farieb, tmavých či svetlých scén, ostrosti a plynulosti. V tomto smere ešte raz chválim diaľkový ovládač. Z praktického hľadiska je však diskutabilné, či potrebujete 240 Hz obnovovaciu frekvenciu – väčšine hráčov bohato postačí 165 Hz frekvencia, ktorú nájdete v o trochu staršom modeli Benq EX2710Q, ktorý môže byť z hľadiska pomeru cena/výbava lepšou voľbou.

Spotreba monitora sa pohybuje v rozmedzí od 27,5 W do 52,7 W v závislosti od nastavenia jasu so zapnutými svetelnými efektami, resp. od 22,5 W do 47,5 W s vypnutými svetelnými efektami. Znamená to, že podsvietenie zvyšuje spotrebu o cca 5 W. Spotreba v standby režime bola približne 0,3 až 0,5 W.

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Verdikt

Benq EX270QM je dobrý herný monitor, ktorý láka troma technológiami – 240 Hz obnovovacou frekvenciou, HDMI 2.1 portami a štandardom VESA DisplayHDR 600. S touto výbavou ide o monitor, ktorý bude vyhovovať náročným hráčom. Zodpovedá tomu aj cena, ktorá sa pohybuje na úrovni 875 eur. Musíte si zvážiť, či sa radšej nepriplatíte 100 eur za monitor Benq EX2710U so 4K rozlíšením.

Pre hráčov, ktorých Benq EX270QM zaujal, avšak cenovo je mimo ich rozpočtu, dávam do pozornosti model Benq EX2710Q. Ten má taktiež QHD displej a aj soundbar, avšak obnovovacia frekvencia je nižšia (165 Hz) a štandard DisplayHDR je na úrovni 400 nitov. Tento model však zoženiete za cenu do 400 eur, čo z neho robí ľudovejšiu voľbu.

Cena: 875 eur

Zapožičal: Benq

Benq EX270QMZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Benq EX270QM

Páči sa nám

  • 240 Hz
  • Kvalitný IPS panel s odozvou iba 1 ms a verným podaním farieb
  • Diaľkový ovládač
  • Natívne aj emulované HDR
  • FreeSync Premium Pro
  • Hlasná a na pomery monitorov kvalitná reprodukcia zvuku
  • Svetelný/farebný senzor a množstvo herných aj neherných nastavení

Nepáči sa nám

  • Vyššia cena
  • Ocenil by som USB-C konektivitu
  • Iba dva USB 3.0 porty

Technické špecifikácie:

Benq EX270QM
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 2560 × 1440 px, 240 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva60 až 437 (max. SDR jas)/600 (HDR jas) cd/m2, 1 ms
Pokrytie farebného priestoru97,3 % sRGB, 78,5 % Adobe RGB, 89,2 % DCI-P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, zabudované reproduktory + subwoofer, AMD FreeSync Premium Pro, svetelný/farebný senzor, natívne aj emulované HDR, diaľkový ovládač, režim pre MacBooky
Konektivita2× HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, 2× USB 3.0, 3,5 mm jack
Benq EX270QM: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX270QM: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit