Poteší PC hráčov a aj konzolistov.

Benq EX2710U je jeden z najlepších herných monitorov, ktorý nám za posledné obdobie pristál na redakčnom stole. Prejavuje sa to aj na jeho cene, ktorá atakuje 1000 eur, avšak vzhľadom k jeho výbave to neprekvapí.

EX2710U ponúka 27-palcový IPS displej s rozlíšením 3840 × 2160 pixelov a obnovovacou frekvenciou až 144 Hz. K dispozícii je technológia lokálneho stmievania a 10-bitová farebná hĺbka v režime 8-bit + FRC, vďaka čomu monitor umožňuje zobrazenie až 1 miliardy farieb.

Hlavným lákadlom je už spomenutá kombinácia 4K rozlíšenia a 144 Hz obnovovacej frekvencie a podpory pre HDR10 s certifikáciou DisplayHDR 600. Monitor dosahuje maximálny HDR jas na úrovni 600 nitov a ide teda o ideálnu obrazovku nielen pre PC hráčov, ale aj pre majiteľov konzol Xbox Series X či PlayStation 5, ktorí naplno využijú potenciál režimu 4K/120 fps.

Benq EX2710UZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX2710U

Moderný dizajn

Benq EX2710U disponuje moderným dizajnom s tenkými rámikmi po troch stranách. Rámik pod displejom je citeľne väčší. Je to dané tým, že obsahuje zabudovaný soundbar (tomu sa venujem v samostatnej časti recenzie) a svetelný/farebný senzor, ktorý dokáže automaticky prispôsobiť obraz okolitému osvetleniu.

Stojan s dizajnom trojnožky umožňuje 100 mm nastavenie výšky, úpravu náklonu v rozmedzí od -5 do 15° a natočenie pod uhlom až 15° doľava alebo doprava. Nechýba otvor na manažment káblov a kryt, ktorým zakryjete zadnú časť konštrukcie, kde sa nachádzajú porty. Celková kvalita konštrukcie je výborná.

Na spodnej hrane rámika pod displejom sa nachádzajú tri tlačidlá a jeden viacsmerový joystick. Tieto ovládacie prvky umožňujú zmenu nastavení a prepínanie sa medzi zdrojmi. Benq však k tomuto monitoru prikladá aj diaľkový ovládač, ktorý výrazne zjednodušuje prácu s nastaveniami.

Benq EX2710UZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX2710U má v základnej dodávke aj diaľkový ovládač. Je to praktické

Primárne na hranie, avšak výborný je aj na iné aktivity

4K monitor so 144 Hz obnovovacou frekvenciou naplno využijete najmä pri hraní. Faktom je, že vyššiu plynulosť animácii si všimnete aj pri bežnej práci so systémom Windows. Monitor ponúka niekoľko režimov zobrazenia. Časť je určených na hranie (FPS, RPG, Racing), avšak nechýbajú ani pracovné profily, ako je sRGB s dôrazom na verné podanie farieb, M-book, ktorý je optimalizovaný pre MacBooky a ePaper pre čiernobiele podanie.

V rámci testovania monitora som overil pokrytie farebných priestorov pomocou kalibračnej sondy a nameral som 97,3 % pre sRGB, 81,1 % pre Adobe RGB a 91 % pre DCI-P3 bez dodatočnej kalibrácie. Odchýlka deltaE dosahovala priemer 0,08 a maximum 1,12.

V praxi to znamená, že tento monitor je ideálny na hranie, avšak výborný je aj na iné aktivity, ako je kancelárska práca, sledovanie filmov či editácia fotiek/videa. Samozrejme, pokiaľ niekto potrebuje monitor primárne na profesionálnu prácu s multimédiami, odporučil by som mu iný model.

Benq EX2710UZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX2710U umožňuje nastavenie výšky, náklonu a natočenia

Natívne aj emulované HDR

Benq EX2710U dosahuje niekoľko úrovní maximálneho jasu. V štandardnom režime dosahuje jas 135 nitov v prípade prednastaveného kontrastu. Pokiaľ si v nastaveniach aktivujete maximálny jas, horná hranica sa zvýši na 292 nitov. A v prípade aktívneho HDR dokážu jednotlivé body dosiahnuť jas až 600 nitov. Minimálny jas pri prednastavenom kontraste som nameral na úrovni 57 nitov.

Zabudovaná podpora pre HDR je atraktívnou vlastnosťou, ktorú naplno využijete pri hraní hier na konzolách, ale aj v rámci rozhrania systému Windows. V druhom prípade je potrebné manuálne aktivovať HDR v nastaveniach obrazovky.

Benq EX2710U ponúka natívne zobrazenie HDR pre obsah, ktorý HDR podporuje. V prípade ostatného obsahu je možné využiť tzv. emulované HDR – stačí aktivovať funkciu HDRi na spodnom rámiku, resp. na diaľkovom ovládači. Som fanúšik natívneho HDR, avšak subjektívne sa mi páči aj zobrazenie, ktoré dokáže vygenerovať emulácia. K dispozícii je niekoľko špecializovaných HDR režimov – aj na hranie a na sledovanie filmov.

Benq EX2710UZdroj: Benq
Benq EX2710U: Všimnite si štyri LED pásy a subwoofer v hornej časti

Množstvo nastavení a funkcie na šetrenie očí

Benq EX2710U ponúka nadštandardné množstvo nastavení. Štandardom je úprava jasu, kontrastu, ostrosti a jednotlivých zložiek farby. EX2710U však má vo výbave niekoľko nastavení čiernej farby (zosvetlia sa iba tmavé časti obrazu bez zosvetlenia svetlých častí – Black eQualizer, alebo sa zosvetlí celý obraz – Light Tuner), čo sú funkcie, ktoré bývajú vo výbave kvalitnejších herných monitorov.

K dispozícii sú tiež funkcie na šetrenie očí. Opäť, so základným filtrom modrého svetla sa dnes stretnete v prípade väčšiny monitorov. Benq EX2710U umožňuje nastaviť intenzitu a aj to, či sa má obmedzenie modrého svetla automaticky zvyšovať s tým, ako dlho je monitor zapnutý.

Samostatnou kapitolou je funkcia B.I.+, ktorá využíva zabudovaný svetelný/farebný senzor, aby automaticky upravila jas monitora, ale aj podanie farieb a optimalizovala zážitok zo zobrazenia HDR. Táto funkcia nie je k dispozícii v prípade všetkých režimov zobrazenia a jeho citlivosť si môžete prispôsobiť. Je to užitočné v prípade, že máte na stole klávesnicu s podsvietením, ktorá môže čiastočne zmiasť senzor s vysokým nastavením citlivosti.

Benq EX2710UZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX2710U

S bezkonkurenčnou reprodukciou zvuku

Benq EX2710U ma na pomery monitorov prekvapil zabudovaným soundbarom, ktorý obsahuje dva 2 W reproduktory v rámiku pod displejom a jeden 5 W basový reproduktor na zadnej strane monitora. Soundbar zabezpečuje prekvapujúco dobrú reprodukciu zvuku, pričom k dispozícii je niekoľko zabudovaných ekvalizérov, ktoré sú určené na rôzne účely – hranie FPS, závodných, športových hier, sledovanie filmov a počúvanie hudby.

Počas testovania som hral Forzu Horizon 5 na Xbox Series X a soundbar si s touto hrou poradil nadmieru dobre. Jeho plný potenciál však využijete až pri vyššom nastavení hlasitosti, nakoľko v prípade nižšej hlasitosti sa môžu niektoré detaily stratiť. Pri vyšších hlasitostiach vás prekvapí, aký mohutný zvuk dokáže monitor reprodukovať.

Samozrejme sú situácie, kedy vám dá dvojica reproduktorov na pracovnom stole lepší zvukový zážitok, avšak Benq EX2710U je prvý monitor, pri ktorého testovaní som si povedal, že by som pokojne vedel žiť s reprodukciou zvuku, ktorú ponúka. V soundbare je zabudovaný aj mikrofón, ktorý si môžete zapnúť/vypnúť v nastaveniach a bohato postačuje pre účely bežných videohovorov.

Benq EX2710UZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX2710U: Všimnite si soundbar v spodnom rámiku, tlačidlo HDRi, spodné tlačidlá a svetelný/farebný senzor v strede rámika

DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 a USB hub

Monitor je vybavený dvojicou HDMI 2.1 portov a DisplayPortom 1.4. V prípade pripojenia cez DisplayPort je k dispozícii obnovovacia frekvencia 144 Hz. HDMI port dáva štandardne frekvenciu 120 Hz, čo využijete v kombinácii s hernou konzolou. V nastaveniach monitora sa to dá zmeniť.

K dispozícii je tiež USB hub. Ten pozostáva zo štvorice USB 3.0 portov. Bohužiaľ, USB-C konektivita nie je k dispozícii a to je prakticky jediná výraznejšia kritika smerom k tomuto modelu. 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel či reproduktorov nechýba.

Pridanou hodnotou, pre niektorých používateľov, bude zadné podsvietenie monitora. Zadná strana obsahuje štyri LED pásy, ktoré naplno vyniknú, keď si v izbe zhasnete. K dispozícii je viacero nastavení podsvietenia, ktoré si môžete prispôsobiť. Prípadne si môžete svetelné efekty vypnúť.

Benq EX2710UZdroj: Benq
Benq EX2710U a jeho portová výbava. Ocenil by som aj USB-C konektivitu

Zážitok z hrania

Benq EX2710U podporuje technológiu FreeSync Premium Pro, ktorej prínos naplno využijú herné konzoly, grafické karty Radeon a je kompatibilná tiež s grafickými kartami NVIDIA v režime G-SYNC Compatible. Pokiaľ k monitoru pripojíte konzolu, oceníte aj podporu pre HDMI CEC, ktorou monitor disponuje.

Počas testovania som používal monitor s hernou konzolou Xbox Series X a tiež s počítačom na prácu. Pri hraní som sa zameral na testovanie rýchlych hier, ako je Forza Horizon 5 či DOOM Eternal, aby som využil plný potenciál monitora. Zážitok bol vynikajúci, nezaznamenal som trhanie ani rozmazanie obrazu. Výborné bolo podanie farieb a zážitok z HDR – hoci HDR nedosahuje taký maximálny jas, ako dokáže vypáliť veľký televízor, na pomery menšieho monitora bol maximálny HDR jas viac ako adekvátny.

Pri práci na počítači som sa prepínal medzi režimami sRGB a používateľským nastavením, v rámci ktorého som využíval tlmenie modrého svetla. S podaním farieb, podsvietením a pozorovacími uhlami som bol spokojný.

Benq EX2710UZdroj: Benq
Benq EX2710U

Verdikt

Benq EX2710U je špičkový monitor, ktorý je primárne určený na hranie. Jeho potenciál naplno využijete v kombinácii s výkonným herným počítačom, ktorý dokáže v 4K rozlíšení vykresliť viac ako 60 fps a takisto pri hraní na konzolách Xbox Series X či PlayStation 5.

Monitor je vďaka kvalitnému IPS panelu vhodný aj na bežné používanie a prácu. Vďaka optimalizácii pre MacBooky ho môžem odporučiť aj ako doplnok k počítaču od Applu. Pridanou hodnotou je nadštandardne kvalitný soundbar s dobrými basmi a zabudovaný mikrofón pre účely videohovorov.

Benq EX2710U ponúka viacero technológií a funkcií, ktorými prevyšuje priamu konkurenciu. Prejavuje sa to aj na cene monitora, takže si treba zvážiť, či využijete jeho plný potenciál, alebo si vystačíte aj s lacnejším monitorom avšak s menej funkciami.

Cena: cca 960 eur

Zapožičal: Benq

Páči sa nám

  • 4K pri 144 Hz
  • Kvalitný IPS panel s odozvou iba 1 ms a verným podaním farieb
  • Natívne aj emulované HDR
  • FreeSync Premium Pro
  • USB hub
  • Hlasná a na pomery monitorov kvalitná reprodukcia zvuku
  • Zabudovaný mikrofón je dobre použiteľný pre účely videohovorov
  • Svetelný/farebný senzor a množstvo herných aj neherných nastavení

Nepáči sa nám

  • Vyššia cena
  • Do dokonalosti mu chýba USB-C konektivita

Technické špecifikácie:

Benq EX2710U
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 3840 × 2160 px, 144 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva57 až 135 (normálny jas)/292 (max. jas)/600 (HDR jas) cd/m2, 1 ms
Pokrytie farebného priestoru97,3 % sRGB, 81,1 % Adobe RGB, 91 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, zabudované reproduktory + subwoofer a mikrofón, AMD FreeSync Premium Pro, HDMI CEC, svetelný/farebný senzor, natívne aj emulované HDR, diaľkový ovládač, režim pre MacBooky
Konektivita2× HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, 4× USB 3.0, 3,5 mm jack
Benq EX2710U: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Benq EX2710U: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit