Pred rokom sme testovali model BenQ PD2700Q a ocenili sme ho za pomer cena/výkon. Išlo o výborný monitor pre určitý segment profesionálov, ktorý prišiel na trh s výbornou cenovkou. Model PD2500Q je jeho menší súrodenec.

Ako naznačuje názov, ide o 25-palcový IPS monitor. Jeho rozlíšenie je 2560 × 1440, má výborné pozorovacie uhly a rovnomerné podsvietenie. Obrazovka má 8-bitovú farebnú hĺbku, odozvu 4 ms a prirodzený kontrast 1000 : 1. Chválime maximálny jas na úrovni 350 cd/m2. Obrazovka je antireflexná čo uľahčuje prácu, nakoľko minimalizuje odlesky.

Novinka od BenQ vyniká 100 % pokrytím farebného priestoru sRGB a Rec. 709. Každý kus tohto monitora je kalibrovaný priamo od výroby, súčasťou balenia je kalibračná karta. Verné zobrazenie farieb potvrdilo aj naše testovanie, BenQ PD2500Q sa takisto chváli certifikáciou Technicolor Color.

Monitor poteší moderným a praktickým spracovaním, má tenké rámiky z troch strán. Pod spodným rámikom sa nachádza senzor svetla, ktorý automaticky mení nastavenie jasu obrazovky. Do úvahy sa berie aj zobrazovaný obsah na monitore, pričom inteligentné nastavenie jasu sa snaží zabrániť preexponovaniu jasných scén a tiež zvýrazneniu detailov v tmavých oblastiach obrazu.

Počas testovania tejto funkcie sme si všimli, že monitor dynamicky menil nastavenie jasu – zobrazoval aj indikátor, ktorý upozorňoval na zmenu podmienok. Pokiaľ vám to bude vadiť, funkciu si môžete úplne vypnúť, prípadne si ju prispôsobiť svojim potrebám. Dá sa nastaviť aj citlivosť.

BenQ PD2500Q má továrenskú kalibráciu pre farebný priestor sRGB a Rec. 709 a tiež aj oficiálnu certifikáciu Technicolor Color

BenQ PD2500Q môžete používať aj v režime na výšku, má praktický stojan s otvorom pre manažment káblov a tiež obsahuje držiak, napr. pre slúchadlá. Ten je umiestnený na zadnej strane stojana. Stojan umožňuje nastavenie výšky, náklonu aj natočenia. Portová výbava obsahuje HDMI a DisplayPort vstupy, na pripojenie k ďalšiemu monitoru je k dispozícii DisplayPort výstup.

Nechýba mini DisplayPort a USB hub so štvoricou USB 3.0 portov. Vzhľadom k výbave je zrejmé, že toto je monitor na prácu s dôrazom na praktickosť využitia. Z moderných trendov by sme možno ocenili ešte prepojenie pomocou USB-C portu, ktoré chýba.

Monitor ponúka viacero predpripravených režimov na prácu. Režimy sRGB a Rec. 709 sú továrensky kalibrované pre tieto štandardy. Režim CAD/CAM ponúka lepší kontrast línií technických ilustrácií a zvýrazňuje detaily. Je zrejmé, že nájde využitie najmä v kombinácii s programami, ako je AutoCAD.

Režim Animácia zlepšuje jas tmavých oblastí bez preexponovania svetlých oblastí obrazu. Ide o praktický režim pre určitú skupinu používateľov. Režim Tmavá miestnosť prispôsobuje nastavenie jasu a kontrastu pre prácu v tmavom prostredí. Režim Obraz v obraze však v ponuke nastavení nenájdete, pravdepodobne aj kvôli menšej uhlopriečke obrazovky.

Režim CAD/CAM je vhodný na prácu v programe AutoCAD

Novinka od BenQ tiež ponúka režim s tlmením modrého svetla a technológiu Flicker-Free na elimináciu blikania obrazu. Toto je štandardná výbava mnohých dnešných monitorov.

Verdikt

BenQ PD2500Q je praktický monitor s funkciami, ktoré sú zamerané najmä na profesionálnych používateľov. Môžete ho používať aj ako klasický kancelársky monitor – ponúka aj štandardný režim zobrazenia a umožňuje nastaviť jas, kontrast či teplotu farieb. Plnohodnotne ho však využijete v prípade, že vyžadujete 100 % pokrytie farebných priestorov sRGB a/alebo Rec. 709.

Pre tieto štandardy je monitor kalibrovaný priamo od výroby. Ďalšie režimy ako Animácia, Tmavá miestnosť či CAD/CAM uľahčujú prácu používateľom v konkrétnych podmienkach. Novinkou je senzor okolitého svetla a možnosť dynamicky prispôsobovať nastavenie jasu aktuálnym podmienkam.

 

Cena: 335,90 EUR
Zapožičal: BenQ

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit