Monitory radu BenQ DesignVue testujeme v redakcii dlhodobo a každá nová generácia nás utvrdzuje v tom, že ide o skvelú voľbu pre náročných používateľov. Nová generácia PD2705 a PD3205 nie je výnimkou.

Celkovo sú k dispozícii tri modely – PD2705U s 27-palcovou uhlopriečkou a 4K rozlíšením, PD2705Q s totožnou veľkosťou a rozlíšením 2560 × 1440 pixelov a model PD3205U, ktorý sme testovali aj my v redakcii. Ako už názov napovedá, ide o 32-palcový monitor s rozlíšením 4K. Všetky monitory ponúkajú továrenskú kalibráciu s pokrytím farebného priestoru sRGB a Rec.709 na úrovni 99 %, resp. 100 % v prípade modelu PD2705Q a odchýlku deltaE menšiu ako 3. Totožná je tiež funkcionalita a podpora pre HDR10.

Tvrdenia výrobcu sme potvrdili testovaním. Namerali sme pokrytie farebného priestoru sRGB na úrovni 99,3 % pre sRGB, resp. 73,1 % pre Adobe RGB a 82,8 % pre DCI-P3. Odchýlka deltaE počas nášho testovania dosahovala priemernú hodnotu 0,09 s maximálnou odchýlkou na úrovni 2,63. V prípade prednastaveného režimu sme namerali minimálny jas 22 nitov a maximálny jas na úrovni takmer 200 nitov.

Výrobca uvádza maximálny jas 250 nitov, je možné ho dosiahnuť úpravou množstva nastavení, ktoré monitor ponúka. K dispozícii je tiež spomenutá podpora pre HDR, v takom prípade je jas až 350 nitov. Na potreby úpravy HDR videa to bude postačovať.

Displej ma matnú povrchovú úpravu čo zvyšuje komfort pri práci, nakoľko minimalizuje odlesky. Chválime tiež špičkovú uniformitu zobrazenia. Počas testovania sme si nevšimli ani defekty, ako je presvitanie podsvietenia. BenQ PD3205U je prvotriedny monitor nielen kvalitou displeja, ale aj celkovým spracovaním. Matná povrchová úprava pôsobí elegantne a je praktická.

Stojan je masívny a odolný. Umožňuje nastaviť výšku na úrovni 6,7 cm až do 17,7 cm od stola, resp. inej plochy, na ktorej je monitor položený. Rovnako je možné prispôsobiť natočenie a náklon. V tomto segmente je to štandard.

BenQ PD3205UZdroj: BenQ
PD3205U je monitor pre profesionálov. Zodpovedá tomu kvalita displeja aj softvérová a hardvérová výbava

Nadštandardné funkcie aj výbava

BenQ PD3205U umožňuje pohodlné prepínanie sa medzi režimami a úpravu nastavení pomocou priloženého diaľkového ovládača v tvare puku. S takýmto ovládačom sme sa už viackrát stretli v prípade profesionálnych a herných monitorov a oceňujeme jeho prínos. O to viac, ak berieme do úvahy množstvo nastavení, ktoré ponúka monitor od BenQ. Samozrejmosťou je úprava jasu, kontrastu, ostrosti a jednotlivých zložiek farby. PD3205U však umožňuje rozdeliť monitor na dve polovice a každú polovicu zobraziť v inom režime či manažovať funkciu obraz v obraze (PIP a PBP režimy).

K dispozícii sú vopred nastavené režimy zobrazenia, ktoré sú určené na profesionálnu prácu. Preto sú od výrobcu pripravené režimy sRGB, REC.709, CAD/CAM, Animation, Darkroom, HDR a ďalšie. Názov každého režimu naznačuje, na aký účel je určený a napríklad režim CAD/CAM kladie dôraz na kontrast čiar pri práci s technickými výkresmi a režim Animation zlepšuje zobrazenie tmavých oblastí bez preexponovania jasných častí obrazu.

BenQ PD3205 poteší aj bohatou portovou výbavou. K dispozícii je HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 a najmä USB-C s podporou prenosu obrazu cez DisplayPort a napájania s výkonom 90 W. Zabudovaný USB hub ponúka 3× USB 3.2 porty a 1× USB-C port. Praktickou vlastnosťou je KVM Switch, ktorý zjednodušuje používanie monitora s dvoma počítačmi – napríklad s jedným notebookom a jedným stolným počítačom.

Pokrytie farebného priestoru monitora, ktoré sme namerali v redakcii pomocou kalibračnej sondyZdroj: TOUCHIT
Pokrytie farebného priestoru monitora, ktoré sme namerali v redakcii pomocou kalibračnej sondy

Verdikt

BenQ PD3205 je výborný monitor pre profesionálov. Ponúka skvelý displej bez nedostatkov s verným podaním farieb a bohatú výbavu softvérových a hardvérových funkcií, ktoré sú určené najmä na prácu a odlišujú sa od bežnej ponuky v segmente monitorov.

Cena: 847 €

Zapožičal: BenQ

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit