Spoločnosť BenQ vstúpila na trh herného príslušenstva s novou značkou ZOWIE.

V jej portfóliu nájdete aj herné myšky, ktoré sú z hľadiska technických parametrov prakticky identické a odlišujú sa iba dizajnom. K dispozícii sú modely radu FK, ZA a EC. Všetky myši používajú rovnaký snímač, majú totožný počet tlačidiel a rozdielom je teda len spomenutý dizajn ich spracovania.

BenQ ZOWIE FK1+ je myška s najväčšími rozmermi. Jej ergonómia nám však ideálne vyhovovala a vôbec nám neprišla veľká. V porovnaní s hernou myškou od Lenova (Y Gaming Precision Mouse) je dokonca menšia. Oceňujeme, že šírka tejto myši nie je prehnaná a tak veľkosť ovplyvňuje najmä pretiahnuté telo. Na veľké chlapské ruky je však ideálna a ak by sme si mali z portfólia značky ZOWIE vybrať jednu myš, bola by to práve táto.

Myš má symetrické vyhotovenie, je vhodná pre pravákov aj ľavákov. Na tele nájdete celkovo 8 tlačidiel, aktívnych však môže byť maximálne 6. Ak ste pravák, fungujú ľavé bočné tlačidlá, avšak pravé nie a naopak. Je to atypické riešenie, avšak dáva zmysel, nakoľko BenQ aktuálne neponúka softvér na priradenie funkcií a nastavenie myšky. To považujeme za zápor.

Myš si teda nastavíte, či má fungovať v režime pre praváka alebo ľaváka, stlačením kombinácie konkrétnych tlačidiel myši pri jej pripájaní k počítaču. Zo spomenutých 6 tlačidiel je pre používateľa k dispozícii 5 – ľavé, predné, stredné s kolieskom a dvojica bočných. Šieste tlačidlo mení nastavenie DPI a trochu atypicky je umiestnené na spodnej strane myšky, v blízkosti senzora.

Konkurenčné myši majú obvykle toto tlačidlo v blízkosti scrollovacieho kolieska, aby ste si mohli meniť DPI aj počas hrania. Riešenie ZOWIE myšiek môže byť preto mierne nepraktické, ale závisí najmä od vašich potrieb – ak si nepotrebujete meniť DPI priamo v zápale hry, potom vám nebude problém otočiť myš a stlačiť tlačidlo.

Hlavným lákadlom myšky je optický senzor Avago 3310, ktorý ponúka rozlíšenie na úrovni 400, 800, 1600 a 3200 dpi.

Takisto je možné nastaviť frekvenciu myši na úrovni 125, 500 a 1000 Hz. Toto nastavenie sa takisto vykonáva stlačením konkrétneho tlačidla pri pripojení myši k počítaču cez USB port. Kábel má dĺžku 2 metre. V prípade tejto myši podložku odporúčame, na drevenom stole boli reakcie myšky bez podložky viditeľne horšie.

Cena: 59,99 eur
Zapožičal: AGEM Computers

Plusy

+ Senzor
+ Ergonómia a dizajn
+ Kvalita spracovania

Mínusy

– Chýba softvér na nastavenie myšky
– Tlačidlo na zmenu DPI je na spodnej strane

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť testu herných myší, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit