Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štandard WiFi 6 je v súčasnosti jasnou voľbou pri budovaní aj modernizácii bezdrôtových sietí. Svoje portfólio na WiFi 6 zamerala aj značka Zyxel, ktorá ponúka veľmi lacnú cestu k výkonnejšej WiFi, a to vďaka sérii prístupových bodov, ktoré sú svojimi vlastnosťami alternatívou k UniFi.

Zyxel už v minulom roku uviedol na trh prístupové body NWA50AX a NWA90AX s nenápadným a kompaktným dizajnom a samozrejme s podporou bezdrôtového štandardu WiFi 6 na oboch vysielacích rádiách týchto prístupových bodov. Túto dvojicu zariadení, ktoré sa líšia iba dodatočnými funkciami vyššieho modelu NWA90AX pre správu rozsiahlych podnikových sietí, doplňuje ešte model NWA55AXE s certifikáciou odolnosti IP55, určený pre umiestnenie v exteriéri.

Zyxel má teda riešenie jednak pre vnútorné priestory, kde je možné NWA50AX či NWA90AX s pomocou štandardne dodávaného montážneho rámika umiestniť na strop alebo na stenu, ale aj použiť NWA55AXE pre pokrytie parkovísk, nádvorí, kempov, reštauračných záhradiek či záhrad signálom siete WiFi 6.

Kompletná výbava vrátane PoE

Najpredávanejším produktom z novej série prístupových bodov je Zyxel NWA50AX, ktorý za skutočne bezkonkurenčnú cenu prináša plnú výbavu pre firmy aj náročných domácich užívateľov alebo z domu pracujúcich profesionálov.

Maximálna dátová priepustnosť zariadení je až 575 Mb/s v pásme 2,4 GHz a 1 200 Mb/s v pásme 5 GHz. Okrem toho vie NWA50AX prevádzkovať až 8 samostatných WiFi sietí s rôznymi identifikátormi (SSID) na jednom rádiu a tiež podporuje najnovší štandard zabezpečenia bezdrôtovej siete šifrovaním WPA3-PSK. Aj napriek tomu, že NWA50AX podporuje napájanie cez Ethernet (PoE), je k zariadeniu priložený tiež adaptér do elektrickej siete, takže je možné tento prístupový bod prevádzovať aj bez PoE prepínača alebo injektoru.

Priaznivou, a v súčasnej dobe veľmi dôležitou vlastnosťou je aj nízka spotreba nových WiFi 6 prístupových bodov Zyxel. Tá môže dosahovať maximum na úrovni 16 wattov, ale v bežnej prevádzke sa spravidla pohybuje hlboko pod desiatimi wattmi. V spojení s modernými PoE prepínačmi Zyxel je možné naviac nastaviť časový harmonogram napájania PoE portov a vďaka tomu šetriť energiu v dobe, kedy bezdrôtovú sieť nikto nevyužíva. U rozsiahlych inštalácií, čítajúcich desiatky prístupových bodov, môže byť úspora elektriny významným argumentom pre použitie kombinácie PoE prepínačov a prístupových bodov Zyxel.

Inštalácia a riadenie prostredníctvom cloudu

Dôležitou vlastnosťou moderných prístupových bodov Zyxel je nielen podpora štandardu WiFi 6, ale tiež možnosť ich jednoduchej správy a riadenia. Všetky aktuálne prístupové body Zyxel preto podporujú možnosť správy zariadenia prostredníctvom cloudovej správy Nebula. Pre správcu siete to znamená, že Nebula funguje jako softvérový kontrolér, ktorý prostredníctvom internetového prehliadača alebo mobilnej aplikácie pre telefóny a tablety poskytuje prístup k nastaveniu všetkých podporovaných prístupových bodov a ku konfigurácii siete odkiaľkoľvek a z akéhokoľvek zariadenia.

Nebula umožňuje aj hromadnú správu všetkých prístupových bodov v rámci organizácie, kedy jednotlivé zariadenia navzájom preberajú aktuálnu konfiguráciu automaticky, čo zásadne zjednodušuje správu celej infraštruktúry. Napríklad aj pridanie nového prístupového bodu je celkom jednoduché, pretože stačí len naskenovať QR kód na jeho štítku a priradiť ho k príslušnej lokalite. Všetky nastavenia si potom prístupový bod načíta automaticky, za predpokladu, že je pripojený k internetu.

Základné funkcie cloudovej služby Nebula sú k dispozícii zadarmo, pokročilejšie možnosti správy siete a zariadenia vyžadujú platenú licenciu. Okrem prístupových bodov je prostredníctvom cloudovej správy Nebula možné spravovať tiež moderné prepínače alebo firewally Zyxel. Záleží pritom len na prevádzkovateľovi siete, či sa rozhodne pre lokálnu správu prostredníctvom hardvérového kontroléru, alebo využije rozsiahle možnosti vzdialenej správy prostredníctvom cloudu Nebula.

Pre nové siete aj modernizáciu

Kompaktné a v interiéri nenápadné prístupové body Zyxel NWA50AX a NWA90AX môžu veľmi jednoducho nahradiť stávajúce zariadenia starších štandardov a behom chvíle výrazne posilniť pokrytie priestoru výkonnou bezdrôtovou sieťou, s možnosťou paralelných dátových prenosov a veľkého množstva súčasne pripojených koncových zariadení. Nie je pritom nutné zasahovať do stávajúcej kabeláže a s pomocou dodávaného adaptéru je možné tieto prístupové body štandardu WiFi 6 prevádzkovať aj v miestach bez možnosti napájania cez PoE. Exteriérový model Zyxel NWA55AXE je naviac okrem šírenia signálu bezdrôtovej siete štandardu WiFi 6 vo vonkajšom prostredí vhodný aj pre vytváranie spoľahlivého bezdrôtového prepojenia medzi budovami. Slúži k tomu technológia Zyxel Smart Mesh.

Značky: