Do redakcie sa nám na test dostalo zaujímavé robotické zariadenie, ktoré čistí okná, zrkadlá, obkladačky a to všetko bez pomoci človeka, teda skoro.

Robotický čistič okien HOBOT 268 je na prvý pohľad jednoduchým zariadením, ktoré by malo čistiť okná, zrkadlá, či obkladačky, bez vášho zásahu.

hobot268-003_nowat

Balenie

V balení sa nachádza samotný robotický čistič HOBOT 268, diaľkový ovládač (DO), sieťový adaptér (230 V), predĺženie k sieťovému adaptéru (4 m), poistné lano (5 m), dva druhy čistiacich utierok (3 +3) a používateľský manuál v slovenskom a českom jazyku.

Hobot 268

Ako to funguje

V prvom rade je dobré vedieť, že robot nie je napájaný iba batériou. Aby robil svoju činnosť, musí byť káblom z balenia pripojený k elektrickej sieti. Má síce vstavanú batériu (4 × Li-Po, 3.7 V), ale tá funguje, len ako poistka. Ak by vypadla elektrická sieť, robot okamžite prepne na chod z batérie, aby nespadol na zem a taktiež zastaví čistenie. Pred spustením činnosti robota je potrebné nasadiť čistiacu utierku, ktorá sa pripevňuje k spodnej časti zariadenia suchým zipsom. V balení sú dva druhy utierok z mikrovlákna. Modrá (hrubá) – na suché čistenie vonkajších strán okien s väčším znečistením a prachom. Žltá (jemná) – na leštenie a dôkladné čistenie, pri ktorej môžete okno jemne navlhčiť vodou alebo čistiacim prostriedkom. Nie však veľmi, inak by sa mohol robot šmýkať, prípadne aj spadnúť. Oba druhy utierok sa môžu prať v práčke, sú tak použiteľné opakovane.

Hobot268-vl-005-1_nowat

Po nasadení čistiacej utierky sa robot priloží k oknu, resp. k čistenej ploche, zapne sa a výkonný motor (75 W) vytvorí vákuum, ktoré ho pevne drží na čistenej ploche. Následne sa diaľkovým ovládačom spustí do prevádzky. Hlučnosť robota je takmer na úrovni bežného vysávaču – 64 dB. Rozmery zariadenia sú 240 × 240 × 100 mm s hmotnosťou 1200 gramov, čo ho nerobí najmenším, ale manipuluje sa s ním dobre. Vo vrchnej časti má pohodlný, tvarovaný úchop na prenášanie, tlačidlo napájania, tri LED diódy, ktoré zobrazujú stav zariadenia a konektor pripojenia sieťového káblu.

Pohyb a orientácia

Na výber je z troch automatických režimov alebo manuálne ovládanie smerovými šípkami na DO. Automatické režimy sú – Auto nahor, Auto doľava, Auto doprava. Všetky sú identické, len menia smer pohybu. Prvé je vždy horizontálne čistenie, po ktorom nasleduje vertikálne pre ešte dokonalejšie vyčistenie plochy. Po ukončení čistenia robot postojí a oznámi to pípaním. Pohyb robota je vykonávaný za pomoci dvoch priľnavých pásov v spodnej časti. Ak povrch veľmi navlhčíte, robot sa bude po ňom šmýkať. Orientáciu a bezpečný pohyb zariadenia zaisťujú – GYRO senzor, laserové senzory a navigačný systém AI-Technology 3.0. Zariadenie automaticky rozpoznáva veľkosť čistenej plochy, ktorá môže byť max. 6 × 5 m a min. 40 × 40 cm. Senzory zabezpečujú aj čistenie bezrámových okien. Ďalším obmedzením je nutnosť zabezpečenia robota pri práci povrazom z balenia. V zapnutom stave nemá žiadnu tendenciu spadnúť, drží veľmi dobre, avšak výrobca to udáva ako nutnosť. Pripisujeme to skôr k poistke pre výrobcu, ak by robot spadol a poškodil sa, v návode bolo uvedené, že má byť zabezpečený. To ale v mnohých prípadoch nie je jednoduché.

Samotný pohyb zariadenia nás prekvapil. Je vyladený, nerobí nerozumné pohyby a čistí kompletnú plochu, od kraju ku kraju s výnimkou rohov, kde zanechá cca 2 cm nevyčistené. Efektivita čistenia je na dobrej úrovni, avšak záleží od toho, ako je povrch znečistený a koľko čistiaceho prostriedku použijete. Sem tam sa objaví zanechaná čmuha, čo môžeme považovať za nedostatok. Horšie je to s viac znečistenými plochami, kde je potrebná trpezlivosť a dostatok čistiaceho prostriedku. Rezerva oproti klasickému ručnému čisteniu tu samozrejme je. Robot dokáže čistiť okná, sklá, zrkadlá, obkladačky a iné hladké povrchy. V spodnej časti má pneumatické podložky, ktoré sa mierne prispôsobujú čistenému povrchu. Samotné čistenie vykonáva robot výhradne v zvislej polohe s lineárnym pohybom. Rýchlosť čistenia je výrobcom udávaná na cca 2,4 min / 1m2. Reálne je to o niečo viac.

20160827_142930

Výhody: výborná orientácia a čistenie bez vynechávania, vhodné pre veľkoplošné okná

Nevýhody: káblové pripojenie, nutnosť používania bezpečnostného povrazu, nedostatok v čistení viac znečistených vonkajších plôch, občasná nutnosť prítomnosti pri čistení a striekanie čistiaceho prostriedku.

Verdikt TOUCHIT

HOBOT 268 je nepochybne zaujímavý produkt, ktorý takmer samostatne čistí okná, no nie pre domácnosti s množstvom menších okien. Svoju robotu si spraví, ale jeho určenie bude skôr pre objekty s veľkými sklami alebo pre presklené zimné záhrady, terasy, podniky a pod. Avšak, aj tu nastáva otáznik, či robot robí celkom samostatne. Áno robí, ale vy musíte nanášať čistiaci prostriedok (ak je to potrebné), zabezpečiť ho poistným povrazom, ak by náhodu spadol, čo sa nie vždy dá. Minimálne 6,5 metra od čistenia musí byť dostupná elektrická zásuvka. A taktiež ho treba premiestňovať z okna na okno. Vo výsledku to znamená, že máte šikovného robota na čistenie okien, ktorý si robotu síce spraví, ale strávite pri ňom tak dva krát viac času, ako keby si okná umyjete ručne. A v prípade, že ho nezabezpečíte a náhodou spadne, máte problém za 279 eur.

Cena: 279 eur

Zapožičal: Datart

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE