Nenechajte sa oklamať názvom, ZENS Single Ultra Fast Wireless Charger optimized for Apple iPhone je síce z papierového hľadiska jedna z najrýchlejších bezdrôtových nabíjačiek, avšak prax je trochu iná a dvojnásobne v kombinácii s iPhonom.

Nie je to kritika výrobcu, ten za to nemôže a je úctyhodné, že dokázal vyrobiť bezdrôtovú nabíjačku s výkonom 15 W. Tento výkon však pravdepodobne dnes naplno nevyužijete, podporujú ho iba novšie vlajkové lode od LG. Smartfón LG G7 nám počas testovania po položení na túto podložku oznámil, že sa nabíja rýchlo.

Optimalizácia pre iPhone v praxi znamená, že nabíjačka podporuje nabíjanie s výstupom 7,5 W. Nechýba ani podpora rýchleho nabíjania Samsung zariadení, v tomto prípade je výkon na úrovni 9 W. V prípade iPhonu sme si však nevšimli veľký rozdiel v porovnaní s klasickou 5 W nabíjačkou. Reálne išlo o rozdiel niekoľkých minút, ktorý je v prípade úplného nabíjania zanedbateľný. Nabitie z 20 % kapacity batérie na 95 % trvalo 3,5 hodiny, nakoľko posledné percentá sa nabíjajú veľmi pomaly. V úvodnej fáze nabíjania okolo 20 % sa však zapĺňala kapacita batérie rýchlosťou približne 7 % za 10 minút, postupne rýchlosť klesala.

V prípade 5 W bezdrôtového nabíjania to bolo 5 % za 10 minút. Za zmienku stojí, že v oboch prípadoch trvalo nabitie z 87 % kapacity na 92 % rovných 20 minút.

Čo sa dizajnu a konštrukcie týka, je 15 W nabíjačka totožná s 10 W modelom. Jediným rozdielom je priložený napájací adaptér s káblom, ktorý je zakončený napájacím konektorom. 10 W model využíval micro USB port. Aj v tomto prípade je LED dióda umiestnená na spodnej strane a je ľahko prehliadnuteľná mimo úplnej tmy.

Kúpa 15 W nabíjačky dáva zmysel, a to aj napriek tomu, že v kombinácii s iPhonom je reálny prínos malý a pri nabíjaní Samsung telefónov reálne rozdiel oproti 10 W modelu nepoznáte. Cena oboch modelov je totožná, takže z hľadiska budúceho využitia môže byť 15 W nabíjačka potenciálne lepšou kúpou. Pri výraznejšom cenovom rozdiele by to však bolo diskutabilné.

Cena: 39 €

Zapožičal: WESTech

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit