Vyskúšali sme dva typy slúchadiel.

Dnes veľmi populárne totálne bezdrôtové a klasické káblové so zameraním na aktívnych ľudí. Oba sú určené pre svoju skupinu používateľov, jedny majú limitovanú výdrž, druhé zase limituje kábel. No a líšia sa aj cenou.

Hama Disc

Tieto sú ideálne na bežné nosenie vonku alebo kancelárii. Nie sú úplne stavané na šport, ale keď vám budú držať v ušiach, môžete ich využiť aj takto. Na jedno nabitie vydržia do troch hodín. Kolíska, ktorá sa so slúchadlami dodáva ich nabije kompletne trikrát. To je akceptovateľná hodnota, najmä keď zohľadníme väčšie rozmery kolísky. Slúchadlá v nej držia magneticky, no aj tak sa otočným pohybom zatvára. Takto zostávajú chránené proti fyzickému poškodeniu a vypadnutiu z nabíjacích konektorov. Slúchadlá majú signalizačné LED diódy na znamenie zapnutia a párovania. Proces je jednoduchý a celkovo sa dajú spárovať veľmi jednoducho. Na spojenie je použitá technológia Bluetooth 4.2.

Na hornej strane majú obe multifunkčné tlačidlá na ovládanie hudby a telefonátov. Samotná kolíska sa nabíja cez microUSB port. Celkovo sú nenápadné a nie sú také veľké, ako by mohli pôsobiť. Frekvenčný rozsah majú znížený v hornej časti pásma, poskytujú teda rozsah iba 20 ÷ 10 000 Hz. Nie je to veľkou prekážkou. Paradoxne sa nám vysoké tóny javili dosť zreteľné, to zároveň aj so stredovou oblasťou, ktorá týmto získava na intenzite. Môžete s nimi aj telefonovať a poskytujú podobné funkcie ako iné slúchadlá v tomto vyhotovení.

Cenovo patria do priemeru, na trhu nájdete lacnejšie aj drahšie slúchadlá. Tu získavate až 12 hodín používania s postupným nabíjaním, čo môže byť jednou z ich hlavných výhod. Teda hneď po cene.

thumbs-up-icon

Výhody

  • malé rozmery
  • multifunkčné tlačidlá
  • cena

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nižší frekvenčný rozsah

Cena: 75,99 €

Thomson EAR3245

Slúchadlá s mikrofónom a vyhotovením špeciálne pre športovcov. Na pohľad sú to bežné slúchadlá v káblovom vyhotovení, no majú zosilnenú ochranu proti vode. Tieto konkrétne obsahujú vyhotovenie s certifikáciou odolnosti IPx7, ktorá zabraňuje prenikaniu vody. Môžete byť s nimi vo vode, pokojne vám do nej môžu celé spadnúť a nič sa im nestane. Aspoň po dobu 30 minút do hĺbky jedného metra.

Dvojžilový kábel je bez ďalšej ochrany. Prekvapila nás jeho menšia poddajnosť. Konektor je typu I a 4-pólový kontakt je pozlátený. V balení je na výber z troch veľkostí návlekov na zvukový kanál. Sú oranžové, presne tak ako farba kábla. Netradičným prvkom je aretačné teliesko na slúchadle. To zabraňuje príliš hlbokému vloženiu do zvukovodu. Na rozdiel od iných modelov je táto súčasť pevne integrovaná a navyše z tvrdého plastu. Ten sme ale nijako nepociťovali a takisto to nemalo vplyv na dostatočné zasunutie do zvukovodu.

Slúchadlá ale držia skutočne pevne. My sme pri teste použili najväčší rozmer návleku. Je o poznanie väčší, než je to bežné pri tomto type slúchadiel. Drží pevne a zároveň tlmí okolité zvuky. Tak na úrovni do 70 %. Nevýhodou je ale gumový materiál, ktorým je potiahnutý kábel. Prenáša rušenie z oterov o oblečenie. Na kábli je len jedno ovládacie tlačidlo, a to na pozastavenie hudby alebo prijímanie hovorov. V prípade, že to váš smartfón podporuje, budete môcť ovládať viacerými rýchlymi stlačeniami aj prechádzanie medzi skladbami.

Slúchadlá majú frekvenčný rozsah 20 ÷ 20 000 Hz, čo je štandardná hodnota. Pociťovali sme ale menšiu absenciu basov. Stredy a výšky vynikajú najviac. Hudobne produkujú vyvážený zvuk, pre milovníkov dunivých basov sa ale nehodia.

thumbs-up-icon

Výhody

  • vysoká odolnosť voči vode
  • vyváženosť zvuku
  • aretačné teliesko
  • stabilné držanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • prenášanie ruchov otieraním kábla
  • znížená reprodukcia nízkych tónov

Cena: 21,99 €

Verdikt

Hama Disc zaujmú dobrou cenou. Tiež s nimi môžete cestovať na dlhšie vzdialenosti s veľkou nabíjacou kolískou. Na nej máte ukazovatele jej kapacity, takže nezostanete prekvapení a bez energie. Zvukovo sa radia do priemeru.

Thomson EAR3245 sú pre športovcov. To je jasné z ich funkčného návrhu a faktu, že odolajú silnému dažďu, spoteniu, ale aj priamemu potopeniu do vody. Hudobne nie sú dokonalé, ale pevne držia v ušiach a zvukovo sme nemali vážnejšie výhrady. Zarazila nás len znížená schopnosť reprodukcie basov.

Slúchadlá zapožičal: Hama Slovakia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.