Skutočne bezdrôtové slúchadlá (TWS – True Wireless) sa stali za posledný rok veľmi populárne. Nemajú totiž žiadne káble, pri použití ich vopcháte do uší a ich nabíjanie zaisťuje kolíska. V Európe sa predalo niekoľko miliónov TWS slúchadiel, ich priemerná cena je 130 eur. My sme do redakcie získali na test najnovší prírastok v tejto oblasti, slúchadlá Panasonic RZ-S500W.

Obsah dodávky

RZ -S500W existujú v bielej a čiernej farbe a dodávajú sa so štyrmi veľkosťami náušníkov. Nabíjacia kolíska je jednoduchá, vyhotovená je z plastu rovnakej farby ako sú slúchadlá. Je to v podstate plastová krabička so zaoblenými rohmi s troma bielymi LED diódami. Panasonic súčasne s týmito slúchadlami predstavil aj TWS model Technics EAH-AZ70W (Technics je dcéra Panasonic) a tu sa nám kolíska páčila viac. Vyrábať to teda Panasonic určite vie a mohol tak urobiť aj v prípade RZ-S500W. A ešte by sme ocenili, keby táto krabička umožňovala aj bezdrôtové nabíjanie.

Červená farba signalizuje nabíjanie slúchadiel Panasonic RZ-S500W v kolíske

Červená farba signalizuje nabíjanie slúchadiel Panasonic RZ-S500W v kolíske

Kolíska sa nabíja cez USB-C port, nabíjací adaptér nie je súčasťou dodávky, napájací USB-C kábel áno. V plne nabijtej kolíske sa slúchadlá RZ-S500W dajú nabiť dva krát. Na jedno nabitie vydržia slúchadlá takmer 6 hodín trvalého prehrávania hudby s aktívnym systémom na potlačenie okolitého hluku. Bez tohto efektu vydržia slúchadlá na jedno nabitie okolo 8 hodín prehrávania hudby. Podľa údaju na krabici sú vyrobené v Malajzii v závode, ktorý patrí Panasonicu.

Panasonic mohol prísť s TWS aj skôr

Panasonic prichádza do oblasti TWS slúchadiel o niečo neskôr, ako by bolo optimálne, a preto aj musel prísť s ničím, čo tu ešte nebolo. Pôvodne tieto slúchadlá vyvíjal pre ľudí, ktorí neustále cestujú, špeciálne lietadlom a chcú si aj pri dlhších letoch oddýchnuť a potlačiť hluk. To síce teraz nie je celkom dobre možné, ale ten čas zakrátko príde. Slúchadlá s potlačením okolitého hluku sú však práve teraz ideálne na prácu z domu, hlavne ak sa potrebujeme sústrediť na míting alebo prezentáciu. A práve v potlačení hluku tieto slúchadlá excelujú. Môže byť okolo vás detský plač, brechot psa, vy počujete len to, na čo sa máte sústrediť.

Panasonic RZ-S500W. všimnite si malý hrbolček na ľavom slúchadle

Panasonic RZ-S500W. všimnite si malý hrbolček na ľavom slúchadle

Úvodné spojenie

Pri prvom spárovaní po tom, ako slúchadlá vybalíte z krabice (alebo ak vykonáte továrenské nastavenia) sú tieto hneď pripravené na spárovanie s mobilným telefónom alebo počítačom s Bluetooth pripojením. Vtedy bliká LED na slúchadlách striedavo na červeno a na modro. Ďalšie spárovanie sa vykoná 7 sekundovým držaním tlačidla na niektorom zo slúchadiel. V tomto čase nemôžete mať aktívne pripojenie na iné spárované zariadenie a dobre vám radíme, buďte trpezliví. Celkovo môžete mať zaregistrovaných 10 zariadení na spojenie so slúchadlami. Ak pripojíte jedenáste, stratí sa spojenie s tým zariadením, ktoré ste nepoužili najdlhšie (teda nie s prvým registrovaným zariadením, ktoré stále môžete aktívne používať).

Vonkajší hluk preč

Potlačenie hluku zaisťujú tieto slúchadlá duálnym spôsobom, je to hybrid analógovej a digitálnej technológie a práve tým sú tieto slúchadlá unikátne. Digitálny spôsob (softvérovo) je najpresnejší na vytvorenie zvuku s opačnou fázou, problém je, že výpočet chvíľu trvá, zvuk sa musí digitálne spracovať. To by mohlo spôsobiť, že časť vonkajšieho hluku by sa predsa len dostane do vnútra slúchadla a to nechceme. Práve tu nastupuje analógová etapa spracovania signálu (hardvérovo), ktorá je okamžitá, aj keď nie tak presná ako digitálna. Používa sa tu vnútorný mikrofón ako spätná väzba a zvukové filtre s vysokým rádom. Výsledkom hybridnej technológie je presné odrušenie vonkajšieho hluku a konštatujeme, že funguje naozaj výborne.

Oddelene pre pravý a ľavý kanál

Panasonic tiež používa oddelené riadenie pravého a ľavého slúchadla, čo prispieva k presnému nastaveniu požadovaného zvukového zážitku. Naozaj tak môžete byť v blízkosti prichádzajúceho vlaku a dokážete jeho hluk úplne potlačiť. To však nemusí byť vždy bezpečné, a preto sa úroveň potlačenia okolitého hluku dá veľmi presne nastaviť. To sa realizuje pomocou aplikácie Panasonic Audio Connect, kde máte na výber viac ako 50 stupňov úrovne nastavenia tohto efektu. čo zatiaľ nemá konkurenciu. V istej miere sa dá nastaviť aj dotykovým ovládaním priamo na slúchadlách.

Aplikáciu si nainštalujte

Panasonic Audio Connect je aplikácia, ktorá pomôže aj pri prvom spárovaní slúchadiel s telefónom, tiež sa dá pomocou nej nastaviť aj ekvalizér pri počúvaní hudby. Navyše, táto aplikácia umožňuje zistiť aj kapacitu nabitia batérie v každom zo slúchadiel. Spolupracuje tiež so systémom Alexa, dajú sa tu nastaviť presety (napr. hlas, klasická hudba, džez) a aplikácia tiež dokáže pomôcť pri hľadaní strateného slúchadla (ak je v dosahu Bluetooth signálu).

Aplikácia Panasonic Audio Connect pre slúchadlá Panasonic RZ-S500W

Aplikácia Panasonic Audio Connect pre slúchadlá Panasonic RZ-S500W

Rovnako je to jediný spôsob, ako bude Panasonic softvérovo vylepšovať tieto slúchadlá. Je teda vhodné, aby ste ju občas spustili. Mimochodom, nasledovný update je naplánovaný na koniec júna.

Google Play
App Store

Do vnútra slúchadiel

Panasonic navrhol RZ-500W tak, aby bolo minimalizované prerušenie spojenie medzi telefónom a slúchadlami. Práve preto sú tieto slúchadlá o niečo väčšie ako iné TWS slúchadlá. Keď si ich správne nasadíte do uší, budete možno pôsobiť ako tajný agent, ktorý dostáva šifrované správy cez slúchadlo. Toto riešenie však umožnilo vyrobiť anténu na príjem Bluetooth 5.0 signálu väčšiu. Spojenie cez Bluetooth signalizujú slúchadlá modrým blikaním na hornej strane. Počas testu sa nám nikdy nestalo, že by sa niekedy spojenie po prvom prihlásení prerušilo, ak sme boli v dosahu Bluetooth signálu (do 30 metrov). Anténa je tu kombinovaná s dotykovým senzorom a tento kombinovaný prvok sa nachádza celkom na vrchnej strane slúchadla. Najväčší objem však v slúchadle zaberá batéria, pod ktorou je ešte 6 mm driver.

Panasonic RZ-S500W oceníte napr. na letiskách

Panasonic RZ-S500W oceníte napr. na letiskách

Počúvanie hudby a telefonovanie

Tieto slúchadlá sa dajú použiť aj pri športe, v uchu držia veľmi stabilne a odolávajú potu. Ľavé slúchadlo obsahuje aj malý hrbolček, aby ste ho pri nasadzovaní vedeli odlíšiť od pravého aj tme a nenasadili si slúchadlá opačne. Pri počúvaní hudby by to bola škoda.

Slúchadlá Panasonic RZ-S500W sa potu neboja. Odolávajú aj dažďu

Slúchadlá Panasonic RZ-S500W sa potu neboja. Odolávajú aj dažďu

Vysokú kvalita zvuku potvrdzujeme. Slúchadlá hrajú veľmi dobre, cítite sa ako v koncertnej sále a to aj pri ceste vlakom, v mestskej doprave a pod. Panasonic takúto kvalitu dosiahol aj špeciálnou labyrintovou zvukovou komorou.

Ovládanie je relatívne jednoduché, ale musíte sa ho naučiť alebo pár krát skúšať. Dotyk prsta na pravom slúchadle dlhší ako 2 sekundy prepína medzi režimom Potlačenia vonkajšieho hluku, Zosilnenia vonkajšieho hluku a Vypnutím tohto efektu, teda ide o neutrálny zvuk. Tri dotyky na ľavom slúchadle zvyšujú hladinu zvuku, dva dotyky ju zoslabujú. Napr. 10 sekúnd držania dotykovej plochy uvedie slúchadlá do stavu od výroby. Iné ovládanie ako dotykom tu prirodzene nie je (s výnimkou spomenutej aplikácie).

Slúchadlá Panasonic RZ-S500W sa daj dať do kolísky len správnym spôsobom

Slúchadlá Panasonic RZ-S500W sa daj dať do kolísky len správnym spôsobom

So slúchadlami RZ-S500W sa dá dosiahnuť aj vynikajúca kvalita hovoru aj v zarušenom prostredí. Filtráciu okolitého hluku v tomto prípade zabezpečujú dva vonkajšie mikrofóny MEMS. Je výhodou, že aj v prípade telefonovania máte stále k dispozícii potlačenie okolitého hluku v slúchadlách.

Vyhodnotenie

Celkovo ide o jedny z najlepších TWS slúchadiel na našom trhu. Ocení ich človek, ktorý miluje hudbu a pohodlné telefonovanie aj v rušnom prostredí. Kombinácia s nabíjacou kolískou zabezpečí, že slúchadlá tak jednoducho nestratíte a budú nabité. Mobilnú aplikáciu k slúchadlám oceňujeme aj keď ju asi využijte hlavne pri inštalácii a aktualizácii produktu.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Excelentná kvalita zvuku
  • Účinný efekt potlačenia vonkajšieho hluku
  • Aplikácia na nastavenie a aktualizáciu
  • Bluetooth 5.0 s nízkou spotrebou energie
  • Nezávislé riadenie slúchadiel a stabilita spojenia
  • Stabilita držania v uchu
  • Odolné vyhotovenie

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Nabíjacia kolíska pôsobí lacným dojmom
  • Slúchadlá by mohli byť menšie
  • Vyššia cena

Cena: RZ-S500W 179,90 eur, RZ-S300W bez systému potlačenia okolitého hluku 119,90 eur. Slúchadlá sa dostanú na náš trh na konci júna.

Zapožičal: Panasonic

Viac o predstavení týchto slúchadiel

Panasonic predstavuje bezdrôtové slúchadlá s možnosťou telefonovania

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.