Bezdrôtový prenos obrazu a zvuku do televízora alebo externého monitora nebol nikdy jednoduchší. Postačí na to jednoduché zariadenie od Microsoftu s označením Wireless display adapter.

Na pripojenie adaptéra je potrebné, aby monitor alebo televízor disponoval HDMI a USB vstupom, čo je splnené takmer vždy. USB vstup je potrebný z dôvodu napájania adaptéra cez USB. Ak monitor alebo TV USB vstup nemá, stačí pripojiť USB konektor adaptéra do klasickej nabíjačky pre smartfón.

Adaptér má dve časti, ktoré sú spojené 30 cm káblom. Na jednej strane je USB-A konektor a na druhej HDMI konektor. V balení sa nachádza aj 10 cm USB predĺženie a jednoduchý návod na pripojenie v českom jazyku.

Zariadenie, cez ktoré bude prebiehať prenos, musí podporovať funkciu Miracast a samozrejmosťou je Wi-Fi konektivita. Prenos obrazu je podporovaný zo zariadení Windows od verzie 8.1, 32-bit, Android od 4.1 a Microsoft Surface a Surface pro. Takisto sú podporované aj zariadenia s technológiou Intel Wireless Display. Na prenos obrazu nie je potrebné pripojenie k internetu, adaptér má vstavanú vlastnú Wi-Fi.

Po zapojení adaptéra k TV alebo monitoru je postup jednoduchý a prenos obrazu je aktívny do niekoľkých sekúnd. Zapnutie adaptéra je automatické. V bočnom paneli zariadenia s Windows 8.1 alebo Win 10, stačí vybrať položku Zariadenia – PremietaťVyhľadať nové zariadenia. Vyhľadanie je okamžité, bez problémov a následný prenos obrazu ihneď aktívny. Prenášaný obraz je možné duplikovať, rozšíriť alebo použiť iba druhú obrazovku. Pri zariadeniach Android je zdieľanie obrazu cez „screen mirroring“, kde je vyhľadanie a zobrazenie taktiež okamžité.

Takto sa zariadenie pripája k televízoru

Takto sa zariadenie pripája k televízoru

Na aktívne používanie adaptéra nie sú potrebné žiadne dodatočné inštalácie a aplikácie, všetko je jednoduché a veľmi rýchle. V ponuke je aj doplnková aplikácia, ktorú môžete podľa potreby doinštalovať z obchodu s aplikáciami Windows. Ponúka presné nastavenie veľkosti prenášaného obrazu, aby ste sa vyhli čiernym okrajom alebo prerasteniu obrazu cez monitor, čím by boli niektoré časti prenášaného obsahu skryté. Ďalšou možnosťou je nastavenie hesla pre adaptér, zmena jazyka, zmena názvu adaptéra a možnosť kontrolovať dostupné aktualizácie. Kvalita obrazu a zvuku je dostatočná, s maximálnym rozlíšením Full HD 1920 × 1080 (1080p) pri 30 fps. Maximálny dosah pre bezproblémový prenos je do 6 m.

Svoje využitie zariadenie nájde v rôznych odvetviach, či už pre firemné účely na prezentácie, porady, mítingy a bezdrôtové zobrazenie obsahu. Taktiež sa uplatní v domácnosti, v spojení s televízorom alebo monitorom je to zaujímavé riešenie, ako zdieľať obsah na veľkú obrazovku. K adaptéru je možné pripojiť súčasne len jedno zariadenie.

Cena testovaného zariadenia sa pohybuje okolo 50 eur, čo nie je málo, ale jednoduchosť použitia a rýchlosť pripojenia tú cenovku vyvažuje. My sme boli s adaptérom spokojní, svoju prácu odvádzal bez akýchkoľvek problémov a zaváhaní.

Cena: okolo 50 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE