Slováci stále častejšie platia bezhotovostne.

Mastercard zverejnil výsledky prieskumu, ktorého cieľom bolo zmapovať aktuálny stav bezhotovostných platieb na Slovensku. Tento spôsob platenia je medzi používateľmi čoraz obľúbenejší, pričom v posledných rokoch rastie najmä popularita platieb smartfónmi a smart hodinkami – v roku 2023 zaplatilo mobilom 45 % ľudí, v roku 2019 to bolo len 21 %.

Z celkového počtu platieb je 56 % transakcií bezhotovostných, pričom tento podiel by sa mohol zvýšiť až na 76 %, keby zákazníci v 20 % prípadov nenarážali na miesta, kde bezhotovostné platby neprijímajú. Najčastejšie sa to týka lekárskych alebo zubných ordinácií (36 %), trhov (24 %) a nemocníc (24 %). Medzi ďalšie miesta, kde zákazníkom možnosť platby kartou často chýba, patria štátne a obecné úrady, polícia alebo kadernícke a kozmetické salóny.

Z prieskumu pritom vyplýva, že až 69 % ľudí takéto podniky od nákupu odrádzajú a ďalší raz si vyberajú také, kde môžu kartou alebo mobilom bez problémov zaplatiť.

Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že v posledných rokoch významne rastie podiel ľudí, ktorí už fyzickú platobnú kartu vôbec nevyužívajú a ani nevyžadujú. Pre väčšinu ľudí však ostáva fyzická platobná karta nutnou súčasťou ich peňaženky. Berú ju ako zálohu, napríklad pre prípad, keď sa im vybije mobilný telefón, na cesty do zahraničia, prípadne na výbery z bankomatov, ktoré ešte neumožňujú bezkontaktný výber.

Dlhodobo najvyužívanejším typom platobných kariet u nás sú debetné karty, ktoré sú najčastejšou platobnou metódou pre dvoch z troch ľudí. Ďalší častejšie využívajú kreditné karty. Bankovky a mince slúžia ako rezerva pre prípad, že daný obchodník bezhotovostnú platbu neumožňuje vôbec.

Bezhotovostné platby sú na Slovensku čoraz obľúbenejšieZdroj: Mastercard
Ako Slováci využívajú platobné karty

Zdroj: Mastercard

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit