Nová technológia NFC Multi-Purpose Tap umožní vykonať viacero úkonov súčasne.

Organizácia NFC Forum je zodpovedná za štandardizáciu a funkcionalitu technológie NFC, s ktorou sa dnes najčastejšie stretnete v rámci bezkontaktného platenia. Táto technológia však ponúka aj ďalšie funkcie, ako je rýchle prepojenie dvoch zariadení, napríklad za účelom výmeny dát medzi nimi.

NFC Forum najnovšie predstavilo koncept novej technológie NFC Multi-Purpose Tap, vďaka ktorej nebude NFC čip fungovať iba na platenie, avšak v procese bezkontaktného platenia umožní využiť aj ďalšie funkcie. Medzi ne patrí automatické rozpoznanie vernostnej karty používateľa, ktorý platí, či už za účelom pripísania bodov na vernostnú kartu, kvôli automatickému aplikovaniu zľavy alebo pre získanie digitálnej kópie účtenky. Prípadne pre všetky tieto úkony naraz.

NFC Multi-Purpose Tap tiež umožní automaticky aplikovať zľavy a poskytnúť najlepšie ceny pri nákupe cestovných lístkov alebo získať informácie o tom, ako možno zakúpený výrobok recyklovať a opätovne použiť pri nákupe ďalšieho tovaru.

Praktické je, že všetky tieto extra funkcie prebehnú automaticky v rámci jedného priloženia telefónu či hodiniek k platobnému terminálu. Z pohľadu používateľa sa teda nič nezmení a nebude potrebné prikladať zariadenie k terminálu viackrát. Na pozadí však prebehne viacero úkonov súčasne.

Keďže ide o koncept, zatiaľ nie je známe, kedy bude NFC Multi-Purpose Tap sfinalizovaný a kedy sa s ním reálne stretneme v smartfónoch, hodinkách či iných objektoch so zabudovaným NFC čipom s funkciou bezkontaktného platenia. Dá sa však predpokladať, že to bude v priebehu najbližších rokov.

Pretože na to, aby mohla nová technológia priniesť nové možnosti s cieľom zlepšiť zážitok z nakupovania, je potrebná spolupráca všetkých zložiek, ktorých sa koncept novej technológie týka. NFC Forum preto vyzýva všetky firmy od akceptorov platieb a výrobcov terminálov až po vernostné systémy a poskytovateľov cestovných lístkov, aby prispeli k rozvoju technológie a pomohli naplniť jej potenciál.

Zdroj: NFC Forum

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit