Axis Communications predstavila kompaktné viacúčelové boxové kamery s hlbokým učením. Ponúkajú rozlíšenie HDTV 1080p a sú vybavené objektívom s IR korekciou na kvalitné snímanie obrazu aj v noci.

Boxová kamera AXIS M1055-L ponúka kompaktné riešenie s rozlíšením HDTV 1080p a vyskou kvalitou obrazu. Vďaka funkcii Wide Dynamic Range (WDR) môžete v obraze vidieť viac detailov aj keď sú snímané scény s veľkým rozdielom medzi najtmavšími a najsvetlejšími oblasťami. Kamera tiež disponuje infračerveným prísvitom s IR-korigovaným objektívom zabezpečujúcim kvalitné video aj v noci. Objektív so širokým záberom v 103° uhle umožňuje jednoduchú montáž do rohov pre kompletné pokrytie celej miestnosti z jediného bodu len jednou kamerou.

Kamera AXIS M1075

Vyšší model AXIS M1075-L je navyše vybavený PIR senzorom na detekciu pohybu a má tiež vstavaný mikrofón s reproduktorom pre obojsmernú zvukovú komunikáciu. Jednoduchú integráciu s IP audio systémami umožňuje podpora SIP protokolu.

Kamera AXIS M1075
Kamera AXIS M1075

K výbave oboch kamier patrí integrovaná jednotka na spracovanie hlbokého učenia (DLPU), ktorá umožňuje pokročilé funkcie a video analytiku založenú na hlbokom učení priamo v kamere (tzv. na okraji siete). Tieto kamery boli navrhnuté tak, aby umožnili bezpečnostný dohľad s ohľadom na ochranu súkromia, preto sú vhodné najmä na inštalácie na miesta, kde treba súkromie zachovávať. Príkladom sú opatrovateľské domy a domovy pre seniorov. Uplatnia sa však aj v maloobochode – v menších prevádzkach služieb, rýchleho občerstvenia a v obchodných centrách.

Bezpečnosť aj zabezpečenie súkromia

Kamery majú LED indikátor signalizujúci aktívne streamovanie alebo nahrávanie videa. S funkciou AXIS Live Privacy Shield dokáže kamera v reálnom čase automaticky maskovať oblasti, kde by mohli byť zachytené citlivé dáta, ako sú napríklad tváre alebo aj celé postavy. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že tieto informácie nebudú viditeľné pre neoprávnené osoby, ktoré môžu mať k videu prístup.

Užitočnou funkciou môže byť aj aplikácia AXIS Object Analytics, ktorá umožňuje sledovať, keď sa niekto zdržiava v definovanej oblasti dlhšie, než je povolený čas. To sa dá využiť napríklad na detekciu podozrivého a neštandardného správania. Kamery tiež ponúkajú I/O port na rôzne príslušenstvo, ako sú tlačidlá na spúšťanie tichého alarmu alebo okamžité privolanie pomoci.

Kamera AXIS M1055
Kamera AXIS M1055

Štandardná výbava kamier Axis zahŕňa aj funkcie kybernetickej bezpečnosti, ktoré pomáhajú zabrániť neoprávnenému prístupu a chránia systém ako celok. Súčasťou kybernetickej bezpečnosti sú tiež podpísaný firmware a zabezpečené spúšťanie, ktoré garantujú inštaláciu iba oficiálneho autorizovaného firmware, ktorý nebol kompromitovaný. Nechýba tu ani technológia Axis Zipstream s podporou kodekov H.264/H.265, ktorá výrazne znižuje nároky na šírku pásma a kapacitu úložiska.

Nové kamery AXIS M1055-L a AXIS M1075-L budú k dispozícii aj na našom trhu.

Zdroje: AXIS

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.